GSCimbom Ekonomi Sohbetleri | ARŞİV

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
sanırım arkadaşın kastettiği belli tarihlerde (belli kişilere ait hesapların açılış ve kapanış tarihlerinde) açıklanan referans kurun manuple edilmesi.
Şimdi anladım olayı.
Bu durumda artık liyakat ve vicdana kalmış bir şey, tıpkı senelerdir olduğu gibi.
Devletin malı deniz yemeyen keriz mentalitesine devam ederse, zaten 3 vakte kadar batarız.

Gscimbom mobil

Evet biraz orayı kastettim sonuçta bu durumda tabiiki TL'nin korunması önemli ve iyi bir şey.

Öte yandan bakınca yüklü bir TL'sini bu yatıran bir şahıs , tek bir şahıs olarak doların yükselmesi durumunda devletten alacaklı olacak.

Ya da tabiiki bundan sonra vadeler 3 ayda bir olduğu için 3 ay da bir kur manuplasyonu söz konusu olacak mı? Sonuçta vade sonlarında kur neyse ona göre + ödeme alınacak. Gerçi keşke öyle bir ihtimal hiç olmasa ama realist bakınca olabilir.

Yani 50.000 adet "zengin" ya da "balina" diye tabir edilen şahıslar - hem de tüyo alabileceği kaynak varsa?...En yakın zamanda örnek - perşembe faiz kararı açıklancak - tamam beklenti belli ama hazina bakanının kardeşi diyor ki "Sabit kalmalı ama galiba indirecekler". Gibi şeyler. Zaten muhalefer ya da hükümet - mecliste oturan herkes her şekilde kendini ya koruyor ya kazanıyorda - orasına hiç girmiyorum.

Bu kısmı hafif rahatsız edici benim için. Yani adam oh doları yüksetten sattım şimdi ucuzdan bidaha daha fazla aldım yatayım üztüne bir yıl daha demektense devlet/hazine güvenceli şekilde bu "riski" alıyor/almıyor gibi. Belki yanlış düşünüyorum bu konuda ama pandemi-ekonomi beni çok kötümser bir adam haline getirdi açıkçası.

Sonuçta buralarda ödenecek para hazineden ama hazineye bu para vergi vs den girecek - yani bu tip örnek kötü bir senaryoda garibandan alınan vergi bile paşamları doyuracak gibi bir şey var.

Yoksa TL korunsun tabi ki onu kim istemez. kim ne kadar yatırmış ne kazanmış ne bozup ne zarar etmiş kişisel tercihlerdir - büyük resmi bağlamaz.

Özetle ürün/yatarım iyi ama inşallah kötü niyetle kullanılmaz demem o.

Son düzenleme:
Kredilere KGF kefaleti sağlayan ve kredinin geri ödeneceğini Bankalara garanti eden uygulamanın bir benzerinin, TL Mevduatlar için de uygulanmasını öngören finansal bir araç ortaya konuldu. Tek fark, KGF kefaletli kredilerde garantiyi alan Bankalar iken, bu uygulamada garantiyi alan TL Mevduat sahibi şahıslar oldu. ' Su akar, yolunu bulur ' mantığı ile TL mevduatının getirisinin cazibesi ile Dövize olan iç talebin baskılanması amaçlanıyor.

Gündelik hayatta 3, 6 ve 12 aylık Vadeli TL Mevduatlar karşımıza nadiren çıkmakta iken 9 aylık Vadeli TL mevduat hesabını 24 yıllık meslek hayatımda hiç görmedim desem yeridir. Vadeli TL mevduatların çok büyük bir bölümü 32 günlük olarak değerlendiriliyor. Vade konusunda bir düzenleme yapılmaz ise istenilen sonucun sınırlı bir şekilde elde edilebileceğini düşünüyorum. 32 günlük vadede kalan mevduat sahiplerinin önemli bir bölümü de elde ettikleri faiz gelirini aylık bütçelerine destek olarak kullanıyorlardı. Açıklanan vadelerle bu finansal aracın istenilen etkiyi gösterebilmesi için mevduat sahiplerinin vade tercihlerinin en az 3 aya çıkması gerekecek.

Sonuç olarak parası olan bireylerin paralarını korumak ve katlamak için oluşacak maliyeti Hazinenin, dolayısı ile vergisini doğru dürüst, zamanında ödeyen bireylerin ve firmaların karşılayacağını kabul ederek noktalayalım.

maliyeti merkez bankası üstleniyormuş

yani enflasyonun hiper enflasyona dönüşmesi an meselesi

hazine iflası mı enflasyonun günlük 3 hanelilere ulaşması gibi absürt bir senaryo mu sorusuna ikincisi cevabı verilmiş

noel baba nebati trtde konusuyormus

Bu sığ saatlerde kamu bankaları asagi sürmek icin satış yapiyor tahminimce. Yalniz fazla aşağı sürerlerse faiz farkı bir tarafımıza girer. Ellemesinler dengelensin.

Ne oldu la birden fırladılar nebati bir sey mi dedi
nebati ne söyledıgını bılmıyor ki

bu kadar yol yaptık bu kadar hastane yaptık artık yapmıcaz üretime önem verecegiz derken bunu dıyemedı 1 tl ondan arttı diye yorumladım

kur yine yanlıs olabilir bende euro ve dolar aynı gözüküyor dünde bu saatlerde yanlıs gösterdi

Bu sığ saatlerde kamu bankaları asagi sürmek icin satış yapiyor tahminimce. Yalniz fazla aşağı sürerlerse faiz farkı bir tarafımıza girer. Ellemesinler dengelensin.
Dolar düştükçe sadece faiz getirisinin enflasyonu yenemediğini fark eden yatırımcı ne yapacak bu dolara endeksli tl mevduatindan çıkıp BIST 100 hisselerine kayacak yatırım tavsiyesi olmamakla birlikte Türkiye borsanın orta vadede artacağını düşünüyorum

Redmi Note 7 cihazımdan Gscimbom mobil uygulaması ile gönderildi

evet yine 12.1 yine dün ki gibi karısıklık oldu

Dolar düştükçe sadece faiz getirisinin enflasyonu yenemediğini fark eden yatırımcı ne yapacak bu dolara endeksli tl mevduatindan çıkıp BIST 100 hisselerine kayacak yatırım tavsiyesi olmamakla birlikte Türkiye borsanın orta vadede artacağını düşünüyorum

Redmi Note 7 cihazımdan Gscimbom mobil uygulaması ile gönderildi

Hayatında dolar ve faiz disinda yatırım yapmamış insanları bu çalkantılı günlerde bistte ters cevirip duz operler.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst Alt