Nedim Tokuyucu
İmparator
- 20 Ocak 2010
- 93.421
- 72.966
- 5.188
Sitemizi ana ekranınıza bir web uygulaması olarak nasıl yükleyeceğinizi görmek için aşağıdaki videoyu izleyin.
Not: Bu özellik bazı tarayıcılarda kullanılamayabilir.
ekside olan nasıl dolar satıyorsa o ödemeleri öyle yapacaktır![]()
CHP’nin raporuna göre Merkez Bankası’nın brüt rezervinde son üç haftada 5,5 milyar dolarlık erime oluştu. Raporda net rezervler eksi 50 milyar dolar olarak hesaplandı.
İktidar tarafından uygulamaya sokulan ve özellikle konunun uzmanları tarafından ‘gizli faiz artışı’ olarak yorumlanan ‘kur korumalı TL vadeli mevduat’ sisteminin işleyişiyle ilgili karmaşa sürüyor.
Bu kapsamda yeni bir adım da Merkez Bankası’nın dünkü Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğiyle atıldı. Buna göre mevcut döviz (ABD Doları, Avro ve İngiliz Sterlini) hesabını TL’ye çeviren gerçek kişilere kur farkı MB tarafından ödenecek.
Banka tarafından 3, 6 veya 1 yıl vadeli TL mevduat veya katılma hesabı açanlara ödenecek destek sadece bir kez verilecek. TL’de açılacak yeni kur korumalı TL vadeli mevduat hesaplarında ise aradaki farkın Hazine tarafından üstlenilmesi bekleniyor. Bu arada Merkez Bankası, kur korumalı TL mevduatlarda kullanılacak ilk dolar/TL kurunu dün 12,3480 olarak açıkladı.
6,5 milyar dolar sattı
Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre bu uygulama yavaş yavaş netleşirken Merkez Bankası’nın yeni görevi ise bankanın rezervleriyle ilgili tartışmayı yeniden hızlandıracak gibi görünüyor. Çünkü rezervleri ‘eksi’de olan MB’nin bu destek ödemelerini nasıl yapacağı merak konusu. CHP’nin raporuna göre, MB’nin brüt rezervi (altın+döviz) 3-12 aralık haftasında 1,2 milyar dolar daha azalarak 122,9 milyar dolara geriledi.
Son üç haftada ise 5,5 milyar dolarlık erime var. Rapora göre, MB 1-17 aralık arasında döviz kurlarına beş ayrı müdahalede bulundu ve doğrudan 6,1 milyar dolar, vadeli işlemlerle de 392 milyon dolarlık satış yaptı. Bu tür gelişmeler sonrası MB’nin net rezervi de eksi 50 milyar dolar olarak hesaplandı.
Rüyan epey saçmaymış renkdaş. Fed faizi 18 yapsa bizde dolar 327 tl civarı olur. Rüya kafadan patlamış zaten.gece bir rüya gördüm aklınız durur bağırarak uyandım
rüyada sabah bi uyanıyorum fed gece yarısı kararıyla faizi %18e arttırmış bizde dolar bi anda 31 tl, tcmb hemen atak yapmaya karar veriyor faizleri %70e arttırmaya düşünüyor, fed hemen karşı açıklama yapıyor türkiye faizleri arttırırsa biz de yeniden arttırırız diye. sonra uyandım işte direk kura baktım, manyak olduk sanırım
Onun bir süreci var.Bakalım insallah bireyler de satmaya başlarlar.
bu fed %1 falan yapmıyor mu faizleri niye bu kadar fark olusucakgece bir rüya gördüm aklınız durur bağırarak uyandım
rüyada sabah bi uyanıyorum fed gece yarısı kararıyla faizi %18e arttırmış bizde dolar bi anda 31 tl, tcmb hemen atak yapmaya karar veriyor faizleri %70e arttırmaya düşünüyor, fed hemen karşı açıklama yapıyor türkiye faizleri arttırırsa biz de yeniden arttırırız diye. sonra uyandım işte direk kura baktım, manyak olduk sanırım
Türk borsası döviz bazlı çok düşükse neden yabancı yatırımcılar gelmiyor o zaman üstadım ülkeye güvenmiyorlar mı? Yeni yılda bist100 hakkındaki beklentin nedir? Ufak ufak girilir mi? Döviz, altın, gümüş vs. bu saatten sonra alınmaz, bu dolara endeksli mevduat faizi de pek mantıklı bir şey değil gibi geriye sadece bist 100 kalıyor.
Şak diye bi 10 milyon sattımdölarları bozalım
Yanlış değerlendiriyorsun. Marta kadar her şey iyi ve doğruydu; liyakatli bir yapı göreve gelmiştiBen biraz geçen seneye benzetiyorum açıkçası, damat istifasınan sonra bir düşüş ve yıl kapanışında o dönemin düşüşü ile girildi.
Şubattan aralık ortasına uzanan yuvarlak 10 aylık süreçte 18 e kadar geldi.
Açıklanan paket , TL 'nin korunması hepsi güzel. Kurun düşmesi genel anlamda tabii ki güzel - buna yok yav benim karımın büyük bölümü çöp oldu diyerek bakmak bence yanlış.
Fakat ben hala bu hareketin bizim ülke içi dinamiklere nasıl yansıyacağını sorguluyorum. Yani hayat aynı oranda ucuzlamasının mümkün olmadığını düşünüyorum . (Hatta 35 yıllık hayatımda hayatın daha rahat ve ucuzlaştığı bir dönemi hatılrlamıyorum).
ABD 'nin faiz artırımları ve bizim ülkede faizin düşürülmesi ilişkisini takip etmek lazım. Bana kalırsa 1 yıl içinde eğer ülke içerisinde üretim konusunda en düşük tabakaya bile destek sağlanmaz ise bir anlamı yok çünkü enflasyonu diğer türlü nasıl indireceksin ? Özetle adam malzemesini dolar yukselirken zamlı alıp ya da alamayıp - dolar düşünce daha ucuza alamazsa bu tür hamlelerin büyük resimde bir anlamı olmaz düşüncesindeyim.
2022 sonbaharında daha beter hale gelmiş olmayalımda
mart'ta genel seçim olur. FED faiz arttırmaya başlamadan seçimi yapacaklar. FED in 3 kere faiz arttırımı yapacağım dediği yerde ne dolar ne enflasyon nede merkez bankası politik faizi aşağıya düşer.
Naci Ağbal'a kalsak faizler %25'ti şuan Tayyip Erdoğan faize karşıYanlış değerlendiriyorsun. Marta kadar her şey iyi ve doğruydu; liyakatli bir yapı göreve gelmişti
Bir gece Naci Ağbal görevden alınmasa enflasyon %15, kur da 8 bandındaydı şu an.
Sen doğru kişileri doğru yere koyarsan her şey kısa sürede düzelir.
Yanlış değerlendiriyorsun. Marta kadar her şey iyi ve doğruydu; liyakatli bir yapı göreve gelmişti
Bir gece Naci Ağbal görevden alınmasa enflasyon %15, kur da 8 bandındaydı şu an.
Sen doğru kişileri doğru yere koyarsan her şey kısa sürede düzelir.
ne zaman etmedi ki bakınız rahip brunson olayıson 3 - 4 gündür tabloya bakınca - genel olarak toplumun tepkilerini görünce aynı şeyi düşündüm ama adam "Bay Kemal ben noktalı virgul değil nokta koyuyorum. 2023 haziran" ve benzeri şekilde 50 kere söyledi.
Çark eder mi?