GSCimbom Ekonomi Sohbetleri | ARŞİV

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Europower arzını niye bu kadar şişirdiler her yerde bu dönüyor. Astor bundan daha büyük firmaydı. Birde bireysele eşit bu.

Inlesin Tüm Ülke Zaferinle Şanlı Galatasaray

TÜİK: Geniş tanımlı işsizlik oranı şubatta 1,5 puan artarak yüzde 23,4'e yükseldi.

Merkez Bankası'nın resmi rezervleri ocak-şubat döneminde 14 milyar dolar azaldı.

1681112573343.webp

23.4 korkunç bir rakam degil mi yaw.
Kurumlar hep yalan söylüyor ama bu yalan üzerine bile Genç İşsizlik (%19.2)
TÜİK’in kullandığı uluslararası standarda göre istihdam edilmeyen, son üç ayda iş aramış olan ve 15 gün içinde bir işte istihdam edilebilecek durumda olan kişiler işsiz olarak sınıflandırılıyor.
Yalan olan %19.2'nin üzerine bile gerçek işsizleri eklersek Genç İşsizlik şuan %30-%35'lerde en az.
KORKUNÇ bir rakam gerçekten.

İktidar değişsede halkta korkunç bir sahtekarlık var bizim milleti başka ülkeye koy hükümetleri falan şoka girer.Öyle açıklar var yasalarda ve açık olmayanlardada takibinin kolay olmadığı devletin yardımlarının sömürülmesi varki gerçekten korkunç düzeyde.Bu dediğim vergi ödememe-makarnayı-kömürü çalma falan değil ve bunu sadece yandaşlar falan yapmıyor bayağı devletin malı deniz yemeyen keriz kafasının getirdiği milyonlar var.
SGK ayağında falanda facia açıklar var

Dünyada gıda fiyatları 12 aydır düşüyor; Türkiye'de 31 aydır yükseliyor Türkiye'de "yeni ekonomik modele" geçiş sonrası gıda fiyatlarındaki artış hızlandı

1681114047229.webp

"Dövizde günlük ihtiyacı Kapalıçarşı karşılıyor"

Döviz ihtiyacını Kapalıçarşı’dan karşılayan kurumlara Merkez Bankası da katıldı. Banka “tekerlekli demir sandıklarla” her gün Çarşı’dan dolar topluyor.

15 gün önce yerel bir eczane e-ticaret yöneticiliği için arkadaş aracılığıyla beni buldu.
Bedelliden sonra çalıştığım işletmede nakit sorunları olduğundan hala sigortaya bağlayamadılar beni, neyse işte bu yeni işletmeye gittim bana 3 ay sigorta yapmayayım vs dedi dedim deneyelim şartlar benim için uygun olursa deneme sürecini tartşırız(neyin denemesiyse artık) ben düşünüyorum uzaktan işleri yoluna koyarım sistem oturur en azından kendime ek gelir yaratırım. Zaten 2 ay sonra falan benim eski işte işleri yoluna koyacağız.
1 hafta kadar çalıştım bir haftanın sonunda bana bu ayı kapatalım nisan ile yeni başlangıç yaparız dedi. Dedim sorun yok. Hesap yapıyor sen cumartesi ilk iş günü 3te gelmiştin, pazartesi 1,5 saat geç geldin salı 1 saat geç geldin. Onu ordan tamamlarız bunu şurdan.
Öğle arasını saymak yok,
Yolu yemeği düşünen yok,
Sigortayı geciktirelim (nasılsa gideceksin 3-5bin kar yapayım kafası tabi)
Şirkette para yok düşük maaş verelim daha(ama ben Mercedes’e bineceğim)

1 hafta sonra işi bıraktım, bu derece vampir, vergiden kaçan, elemana para vermek istemeyen işletmeler olduğu sürece düzelmez ve bu oranlar gayet iyi oranlar.
Benim tuzum kuru çektim gittim ya gidemeyenler.

İnsanımız beş para etmez.
Kurumlar hep yalan söylüyor ama bu yalan üzerine bile Genç İşsizlik (%19.2)
TÜİK’in kullandığı uluslararası standarda göre istihdam edilmeyen, son üç ayda iş aramış olan ve 15 gün içinde bir işte istihdam edilebilecek durumda olan kişiler işsiz olarak sınıflandırılıyor.
Yalan olan %19.2'nin üzerine bile gerçek işsizleri eklersek Genç İşsizlik şuan %30-%35'lerde en az.
KORKUNÇ bir rakam gerçekten.

İktidar değişsede halkta korkunç bir sahtekarlık var bizim milleti başka ülkeye koy hükümetleri falan şoka girer.Öyle açıklar var yasalarda ve açık olmayanlardada takibinin kolay olmadığı devletin yardımlarının sömürülmesi varki gerçekten korkunç düzeyde.Bu dediğim vergi ödememe-makarnayı-kömürü çalma falan değil ve bunu sadece yandaşlar falan yapmıyor bayağı devletin malı deniz yemeyen keriz kafasının getirdiği milyonlar var.
SGK ayağında falanda facia açıklar var

Şubat ayında yıllık cari açık 55,4 milyar dolar oldu (Geçen Şubatta 15,7 milyar dolardı.) Açığın 14,1 milyar dolarını rezervlerden harcayarak karşılamışız (Geçen Şubat'ta rezervlerden karşılanan açık kısmı 3,2 milyar dolardı.)

Dolar tahmini: 2023 sonunda 26 liraya, 2024 sonunda ise 32 lira...​

Timothy Ash "Muhalefetin kazanmasıyla hızlı bir şekilde ortodoks politikalara geçileceğini ve 2023'ün ikinci yarısında gelişen piyasaların en iyi hikayelerinden birinin yazılabileceğini" aktardı.​

Yabancı ekonomistlere göre Türkiye'de iktidarın değişeceğine yönelik "umut", Batı'da hissedilenden daha fazla. Muhtemel bir değişimde ise politikaların iyileşmesi konusunda beklenti yüksek. Döviz kuru için biraz daha zamana ihtiyaç var.

Türkiye'nin makroekonomik dengesizliklerinin giderek derinleştiğini ve bu durumu yönetmenin yıllar alacağını söyleyen Capital Economics Kıdemli Gelişen Piyasalar Ekonomisti, "Muhalefetin zaferi Türkiye'nin finansal piyasalarına bir canlanma getirebilir, özel sermaye akışı dalgası yaratabilir. Ancak diğer yandan bu canlanma hızlı şekilde yok olabilir. Reform süreci kararlılıkla hayata geçene kadar, Türkiye büyük yatırım akımlarının olmasında bir tereddüt yaşayabilir" dedi.

Peach sözlerini şöyle sürdürdü: "Buna ek olarak, Türkiye ekonomisinin, seçim sonuçlarından bağımsız olarak, lirada çok büyük bir değer kaybı olmadan dengeye gelmesi gerektiğini düşünüyoruz." Peach Dolar/TL'nin 2023 sonunda 26 liraya, 2024 sonunda ise 32 liraya yükselebileceğini öngördüklerini aktardı.

BİLGE YILMAZ, HAKAN KARA, İLKER DOMAÇ İSİMLERİ ÖNE ÇIKIYOR

Yazıda görüşlerine yer verilen gelişen piyasalar ekonomisti Timothy Ash ise kendi blogunda yer alan yazısında "Muhalefetin kazanmasıyla hızlı bir şekilde ortodoks politikalara geçileceğini ve 2023'ün ikinci yarısında gelişen piyasaların en iyi hikayelerinden birinin yazılabileceğini söyledi.

Timothy Ash'e göre ekonomi yönetimi için kamuoyunda ismi öne çıkan muhalefet temsilcileri "güvenilir, ortodoks ve piyasa tarafından biliniyor."

İYİ Parti'den Bilge Yılmaz'ın DEVA'dan Ali Babacan ve İbrahim Çanakçı ikilisini örnek veren Ash, Merkez Bankası yönetiminde yer alması muhtemel kişiler olarak da TCMB Eski Baş Danışmanı Hakan Kara ve Citibank yöneticilerinden İlker Domaç'ın ismini verdi:

"Muhalefetin kazanması durumunda bence bu ekip, hızlıca para politikasını normalleştirmeye başlayacaktır. Faiz oranları en az yüzde 25-30 seviyesine çıkarılabilir. Kredibilitelerinin yüksek olması nedeniyle piyasa onlara güvenecektir."

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst Alt