Haber Dilinde Yeni Bir Dönem Başlatıyoruz (Gündelik hayatta da uygulanmalı)

Tahir Mahir Koç

Fenerbahçe bir his takımıdır
GalataSarayı Efendileri
Arkadaşlar Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fikret Bila'nın bugün köşesinden kamuoyuna aktardığı yeni haber dili rehberinin özenle okunmasını tavsiye ediyorum.

Haber dilinde yeni bir donem başlatıyoruz - Fikret BİLA

Yazıda yeniymiş gibi alınan kararların hepsini zaten aklı başında her gazetecinin kullanması gerekir. Çok az gazeteci bunu ilke haline getirmişti. Bir çok gazetecilik kurallarında medyada öncü olan Hürriyet, bu atılımla umarım diğer gazetelere örnek olur. Burada Hürriyet Gazetesi'nin yaptığı haberleri, politik görüşünü değil kullandığı haber dilinin yaygınlaşması gerektiğini konuşmalıyız.

Yaygınlaşması gereken o dil, biz sıradan insanların konuşma diline de acilen etki etmesi gerekir. Gazeteler buna dikkat ederse süreç içerisinde bu söylemler halka kadar iner. Cinsiyet ayrımcılığının en şiddetlisini yaşayan ülkemizde küçük görünen ama bu çok önemli konuya acilen önem gösterilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Yazıdan bir kaç örnek verelim. Vereceğim örnekler haber yazma dışında günlük hayatta bizlerin kullanması gereken dildir. İlk örnek biz futbolseverlerin çok sık yaptığı hataya dikkat çekiyor.

1) Adam adama savunma yerine birebir savunma tercih edilmeli.

2) Adam, adam olmak, adam gibi davranmak, adam gibi konuşmak, adamakıllı yerine insan olmak, insan gibi ya da doğru dürüst davranmak, doğru dürüst konuşmak, doğru dürüst ifadeleri kullanılmalı, iyi özelliklerin erkeklere atfedildiğini gösteren ‘adam’la başlayan kullanımlara dikkat edilmeli. Örneğin “Bu işyerine birkaç adam daha lazım” cümlesindeki adam yerine eleman, kişi, çalışan, insan kelimelerinden biri olabilir.

3) Adamına göre yerine kişisine göre demeli.

4) Bayan yerine kadın kullanılmalı

5) Cinsel istismar: Çocuklarda ve akli dengesi yerinde olmayan mağdurlarda kullanılmalı. Kadınlara yönelik cinsel şiddette ise cinsel saldırı, olaya göre cinsel taciz ve tecavüz kelimeleri tercih edilmeli.

6) Erkek gibi-kız gibi benzetmeleri erkekleri daha üstün, iyi göstermek ya da kızları aşağılamak, onların zayıf yönlerini öne çıkarmak için kullanılmamalı. Örnek olarak “Erkek gibi cevap vermek” (mert, dürüst, korkusuzca) ya da “Kız gibi ağlamak” verilebilir.

7) Hayat kadını-eskort-telekız yerine fahişe ya da seks işçisi kullanılabilir.

8) Erkek sözü, sözünün eri gibi tanımlamalardan kaçınmalı.

9) Genç kızların rüyası vb. yaygın kullanımlar tercih edilmemeli.

10) Kızlık soyadı yerine evlilik öncesi adı, ilk soyadı tercih edilmeli.

Skor Puanı değil,
Assistin Assisti mı diyoruz ?

Yazıyı okudum son derece akıllıca ve insanların kanıksaması açısından önemli bir atılım.Ancak bizim gibi erkek egemen toplumlarda bu kelimeleri kullanmaya teşvikten ziyade eğitimin daha önemli olduğunu düşünüyorum.Hala insanlara bilim adamı değil bilim insanı demeyi öğretemedik.Bu kadar kelimeyi haznesine alabilecek bir toplum değiliz.

Son düzenleme:
önce okunma ya da tıklanma endişesiyle arka sayfalarına ve sitelerine koydukları yarı çıplak kadın fotoları için bir şeyler düşünüp, kendilerini kadınları metalaştırmaktan uzaklaştırsalar,daha inandırıcı olurlar

Diğerleri tamam da sözünün eri kelimesinde problem yok bana göre burada adamlık veya erkeklikten bahsetmiyor ki.

Yazıyı okudum son derece akıllıca ve insanların kanıtsaması açısından önemli bir atılım.Ancak bizim gibi erkek egemen toplumlarda bu kelimeleri kullanmaya teşvikten ziyade eğitimin daha önemli olduğunu düşünüyorum.Hala insanlara bilim adamı değil bilim insanı demeyi öğretemedik.Bu kadar kelimeyi haznesine alabilecek bir toplum değiliz.

Bu tip şeyler bugün karar verdik, yarın gerçekleşir diyebileceğimiz şeyler değil. Süreç içerisinde insanlar bunu kanıksar. 10 sene 20 sene derken bir bakmışsınız "ideal" olana ulaşmışsınız. Ancak bu tabii ki sadece gazetelerin görevi değil. Eğitim kurumları da bu konuda atılım yapması gerekir.

Bazıları gereksiz abartılsa da o gereksiz bu gereksiz derken gerekliler de arada kaynıyor.

Bayan değil kadın bence baya gereksiz ve abartılı bir yaklaşım

Öte yandan hala erkek gibi yapmak olumlu, kadın gibi yapmak olumsuz anlam taşıyan ifadelerse hakikaten bir yerde yanlış yaptık.

Örnekte görünce aklıma geldi, kızlık soyadı dile yapışmış bir ifade olsa da, evlenmiş kadınlar için aile ve arkadaşların "x'in kızlığında şu olmuştu" "y kızken oraya gitmiştik" gibi ifadeler kullanıldığını duyunca aşırı geriliyorum. Çok tuhaf geliyor. Gerçi bu ifadeleri daha çok kadınlar kullanıyor o da ilginç tabi.

karsiyim
hanzoluk yapmam engellenemez

"Kız olsam X Oyuncuya frikik atardım"

... beyanatı kabul görülür mü yoksa başka bir dil de mi beyanat etmeliyim ?

önce okunma ya da tıklanma endişesiyle arka sayfalarına ve sitelerine koydukları yarı çıplak kadın fotoları için bir şeyler düşünüp, kendilerini kadınları metalaştırmaktan uzaklaştırsalar,daha inandırıcı olurlar

Bu konuda haksızsın diyemeyiz. Ancak iyi şeyler yapıldığı zaman kötü noktalar referans gösterilip eleştirmek bizleri iyiye götürmez. Bunu bir çok konuda yaşıyoruz.

Diğerleri tamam da sözünün eri kelimesinde problem yok bana göre burada adamlık veya erkeklikten bahsetmiyor ki.

Maalesef var. Özellikle "er" kelimesi gerçekten o kadar kabul etmişiz ki aksi çok saçma geliyor. "Erkek adam sözünde durur" lafına gönderme yapan bir cümledir "sözünün eri olmak" deyimi.

Bu konuda haksızsın diyemeyiz. Ancak iyi şeyler yapıldığı zaman kötü noktalar referans gösterilip eleştirmek bizleri iyiye götürmez. Bunu bir çok konuda yaşıyoruz.

Maalesef var. Özellikle "er" kelimesi gerçekten o kadar kabul etmişiz ki aksi çok saçma geliyor. "Erkek adam sözünde durur" lafına gönderme yapan bir cümledir "sözünün eri olmak" deyimi.

TDK'da da böyle geçiyor edebiyatçılarımız aydınlatsın bizleri.
[FONT=&quot]verdiği sözü ne olursa olsun yerine getiren kimse[/FONT]

güzel maddeler sadece @Özgür Aslan renktaşım gibi "bayan" "kadın" konusunun abartıldığını düşünüyorum.
ne kadar dandik bir gazete de olsa, hatta dediklerini yapamayacaklarını bilsek de onların ve/veya başkalarının fikriyle doğruyu bulmak ve yapmak görevimizdir.

Son düzenleme:
TDK'da da böyle geçiyor edebiyatçılarımız aydınlatsın bizleri.
[FONT="]verdiği sözü ne olursa olsun yerine getiren kimse[/FONT]

TDK'de karşılığı olması doğru olduğu anlamı taşımaz ki... Evet anlamı doğru. Ancak sıkıntı orada "er" kelimesinin kullanımı. Örneğin; adam olmak deyimine bu hassasiyette hak veriyoruz değil mi? Sözlükte karşılığı var.

TURK DİL KURUMU

Şahsi fikrim çok daha ağır ve ayıp kullanımlar varken "sözünün eri olmak" deyimi çok hafif kalıyor.

Geri
Üst Alt