- 22 Aralık 2014
- 4.005
- 261
- 653
Atatürk kendisi adina bir ideolojinin olusmasini asla istememistir. Mustafa Kemal Atatürk Türkiye´yi kurarken, asla geriye degil, ileri bakarak hareket etmistir. Ozamanlar mesela kadinlara hak tanimak, cok ilerici ve moderen bir davranisti ve Avrupa´da dahi esi benzeri azdi. Bugün kadinlara hak taniyorum diye siyasete girersen, sana biryeri ile güler insanlar.
"Ben size manevi miras olarak hiçbir ayet, hiçbir dogma, hiçbir donmuş ve kalıplaşmış kural bırakmıyorum. Benim manevi mirasım bilim ve akıldır. Zaman süratle ilerliyor, milletlerin, cemiyetlerin, fertlerin saadet ve bedbahtlık telâkkileri bile değişiyor. Böyle bir dünyada, asla değişmeyecek hükümler getirdiğini iddia etmek, aklın ve ilmin gelişimini inkâr etmek olur."
Mustafa Kemal Atatürk...
Yani Nutuk´ta yazilan önemli degil. Atatürk bugün yasasaydi, yine ileri bakardi. Bir halk kahramani dahi olsa, 1915 yillarinda yasamis bir insanin üzerine, düzen kurmazdi.
Bu arada senin bahsettiğin şeyin ittihat terakki zihniyetinin Atatürk'ten bağımsız bir şekilde devlet içinde yapılanmış bir zihniyet ama buna Atatürkçülük dememelisin bazıları Kemalizm diyor belki o kelimeyi kullanabilirsin ama bence bu Kemalizm de değil direk sopalı seçim zihniyeti denilen terakkici ama Atatürk le fikir olarak başedemeyip, onun adına kendi fikirlerini uygulamaya koyan kişilerdir diye düşünüyorum
Sent from my iPhone using Tapatalk