Handheld Konsol Modelleri

Kemal Tan Canatan

Dursun başkanla sonsuza
Hocaların Hocası
Sektörün yavastan handheld (tasinabilir) konsollara kaydigini görmemiz mümkün son zamanlarda. Eskiden GameBoy tarzi cihazlarla oyun oynarken bu yeni nesil handheld konsollar daha cok tasinabilir bir gaming bilgisayari olarak kullaniliyor.

Öncelikle bu sektöre adimin ilk olarak atan Steam'in Steam Deck konsoluyla baslayalim:

1723535180859.webp

Steam Deck, Valve firması tarafından üretilen bir taşınabilir oyun konsoludur. Bu cihaz, oyunları Steam kütüphanesini kullanarak taşınabilir bir formatta oynama imkanı sunar. Steam Deck geleneksel oyun konsollarından farklı olarak açık bir platform sunarak geniş oyun yelpazesi ile avantaj sağlar. STEAM OS sisteminde calisan bu cihaza Windows eklemeniz de mümkün. Ayrica monitöre baglayip normal bir oyun bilgisayari olarak da kullanabilirsiniz.

Eski LCD modellerinin yani sira OLED modelleri de mevcuttur.

Gelelim ASUS ROG Ally cihazina:

1723536340543.webp

Asus tarafından çıkarılmış bir el konsoludur lakin bu cihaz mini bilgisayardir. İçerisinde varsayilan olarak Windows 11 ile beraber gelmektedir. İki modeli bulunmaktadır. Z1 ve Z1 Ekstreme.

ROG Ally X, ASUS'un taşınabilir oyun cihazlarının en son modeli, çeşitli önemli iyileştirmelerle geliyor. Mevcut ROG Ally'nin Ryzen Z1 Extreme işlemcisini korurken, ROG Ally X'in özellikleri yükseltilmiş depolama, RAM, batarya ömrü ve geliştirilmiş ergonomik bir kasa ile dikkat çekiyor. Özellikle, yeni model 1TB M.2 2280 SSD, 24GB LPDDR5X-7500 RAM ve 80Wh batarya ile donatılmış durumda, bu da önceki modele göre büyük bir artış sağlıyor.

Legion Go:

1723536538699.webp

Lenovo Legion Go ile mobil oyunlar olağanüstü zirvelere ulaşıyor. Olağanüstü 8,8" QHD+ Lenovo PureSight Oyun Ekranımız etkileyici görsellerle etrafınızı sarıyor. Görsel hassasiyeti 1600p'den 800p'ye dinamik olarak uyarlayabilir veya yenileme hızını hızlı 144 Hz ile enerji tasarrufu sağlayan 60 Hz arasında ayarlayabilirsiniz. Tüm bunlar duyarlı 10 noktalı dokunmatik ekranda hayat buluyor.

Bunlarin disinda Ayaneo, veya daha düsük bütceli Anbernic (AliExpress) konsollari da mevcuttur.

Eskisi gibi oyun oynama vaktim olmadigi icin durdugun yerden devam et özelligi icin gecen sene Steam Deck almistim icindeki SSD'yi degistirip 1 TB ye kadar yükseltip Windows yüklemistim ve gercekten cok zevkli bir cihaz oldugunu söyleyebilirim. Güncel oyunlardan eski konsollarin emulasyonlarina kadar cok farkli bir oyun zevki ortaya cikiyor. FM de oynuyorum eski GameCube, Nintendo 64 vs. oyunlarini da oynuyorum arada sirada. Monitöre de bagladim Oyun Laptopumu sattim. Canim sikildikca yatmadan önce yatakta Handheld funksiyonuyla oynuyorum.

Böyle bir cihaz kullaniyor musunuz veya kullanmayi düsünüyor musunuz?

Oğlana rog ally aldım x ‘e gerek yok işlemci z1 extreme olmalı

Msi sorunlu diye biliyorum daha güçlü olmasına rağmen birçok oyunda düşük performans gösteriyor ( lenovio ile karıştırıyor da olabilirim )

Lenovio ve msi çok büyük bu arada

Steam deck almak isterdim ama windows kurulma konusunda biraz çekimser kaldım

Bence yine de bir jenerasyon daha atılıma ihtiyaç var şu an oyunlar performanslı oynamak için düşük ayar istiyor . Bir sonraki jenerasyon amd ve snapdragon işlemciler iki kat güçlü olacaktır

Bir yerden sonra oyun laptoplarının yerini alacağını öngörüyorum ve desktop + mobil hibrit bir tarza kavuşacaklar

Şu an bile rog ally’s usb HDmi huba bağlıyorum monitörle her türlü oyun oynanıyor

⬅️switch oled

çoğu oyun için pcdeyim ama mario/ zelda vs için switch. gerçi zelda'yı rtx 4080le emülatörde oynarsanız daha ii performansı oluyor ama ağaca çıkıp switchte oynaması daha zevkli

el konsolu tutmaz bu ülkede ps5 ten pahalı el konsolu mu olur ps5 20k ise el konsolu 5k olmalı ki millet alsın

Oğlana rog ally aldım x ‘e gerek yok işlemci z1 extreme olmalı

Msi sorunlu diye biliyorum daha güçlü olmasına rağmen birçok oyunda düşük performans gösteriyor ( lenovio ile karıştırıyor da olabilirim )

Lenovio ve msi çok büyük bu arada

Steam deck almak isterdim ama windows kurulma konusunda biraz çekimser kaldım

Bence yine de bir jenerasyon daha atılıma ihtiyaç var şu an oyunlar performanslı oynamak için düşük ayar istiyor . Bir sonraki jenerasyon amd ve snapdragon işlemciler iki kat güçlü olacaktır
Melih Abi eger Steam Deck alip Windows kurmak istiyorsan OLED cihazindan uzak dur cünkü Windows sürücülerinde (WIFI, Bluetooth, Audio) cok sikinti var. Aksine LCD modeline Windows yüklemek gercekten cok kolay ben bile becerdim hic bir seyden anlamama ragmen.

Melih Abi eger Steam Deck alip Windows kurmak istiyorsan OLED cihazindan uzak dur cünkü Windows sürücülerinde (WIFI, Bluetooth, Audio) cok sikinti var. Aksine LCD modeline Windows yüklemek gercekten cok kolay ben bile becerdim hic bir seyden anlamama ragmen.
Peki steam os de arka planda çalışıyor mu yoksa Windows’a steam kurunca tüm tuşlarını steam deck olarak tanıyor mu?

Peki steam os de arka planda çalışıyor mu yoksa Windows’a steam kurunca tüm tuşlarını steam deck olarak tanıyor mu?
Cihazi calistirinca Dual Boot opsiyonu aciliyor oradan Windows veya Steam OS seceneklerinden birisini secebiliyorsun. Tuslari WIndowsa ilk yüklemeden ayarlaman mümkün. Veya klavye ve mouse da kullanabilirsin tabiki. Windows'dan Steam OSe gecmek de mümkün.

Bu kadar para verip el konsolu alacagima meta vr alirim daha iyi
Quest 2 var ben de hoş bir eğlence olsa da external monitörlerin yerini tutması zor

Apple avp quest 3’den ilerde baya ama oyun odaklı bir tasarım olmadığı sürece bize hitap etmez arm ile anlaşması lazım windows hala kurulamıyor m işlemcilere .

Vr cihazlar kulaklık yani headset konforuna ve hafifliğine ulaştığında belki game player one günlerine ulaşabiliriz

Cihazi calistirinca Dual Boot opsiyonu aciliyor oradan Windows veya Steam OS seceneklerinden birisini secebiliyorsun. Tuslari WIndowsa ilk yüklemeden ayarlaman mümkün. Veya klavye ve mouse da kullanabilirsin tabiki. Windows'dan Steam OSe gecmek de mümkün.
İyiymiş

Rog ally ile de asusun klasik command center problemleri az değil

Bazı oyunlarda baya sorun yaşadık controller ve mouse tanımlarken alet şaşırıyor

Bi yerden sonra diyorsun ki ya bu alet sürekli masa üstünde duracaksa ne anladım bu işten?

Ama arcade oynayan tatile uçağa cihazını almak isteyenler ve çocuklar için iyi bir çözüm bence

forumda psp 2000-3000 serisi kullanmış kaç kişi vardır ki, el konsoluna 300-400 euroya vereceğiz :cry:

Asusun çok başarılı rog flow z13’ün güncellenmesini bekliyorum

Açıkçası iyi bir işlemci ve daha yüksek ram kapasitesiyle olması gereken yere ulaşacak bir cihaz handheld cihazlara göre de daha mantıklı geliyor bana hem tablet , hem bilgisayar hem de mobil oyunculuk sadece Xbox yada benzeri bir controller kullanacaksın ki konforu da daha fazla olacaktır

Ayrıca external gpu bağlanabiliyor

Muhtemelen ben Alienware x16 4090 laptopu satar yeni jenerasyonu alırım external gpu ile tam bir desktop sistemine dönüşür

Geri
Üst Alt