Hayırlı Cumalar

Herkesin güzel bir gün geçirmesi dileğiyle,

Sad Suresi 71-85

Surenin bu ayetlerinde, çok düşündüğüm şeyler oldu, paylaşmak istedim.

Allah ile İblis arasında, bir karşılıklı konuşma tasvir edilmiş. (bize mesajı karşılıklı konuşma ile veriyor, aslında Allah konuşmaz, O'nun benzersiz oluşu İhlas Suresi'nde en güzel şekliyle belirtilmiştir.)

İblis'e soruyor : Sen niye yarattığım insana secde etmiyorsun ? Bak, meleklerin hepsi secde etti.

Allah'ın bu soruyu, cevabını bilmediğinden soruyor olabilir mi ? herhangi bir şeyi bilmemesi mümkün mü ? Cevabını tabiki biliyor, fakat cevabı İblis'e söyletmek istiyor.

İnsanların konuyu İblis'in ağzından duymalarını istiyor. İnsanlara "bakın, ne cevap verecek dinleyin" diyor.

İblis cevap veriyor : Beni enerjiden (ateş), insanı maddeden (çamur) yarattın. Ben daha hayırlıyım.

Rabb'imiz bu cevabı reddediyor mu ? Hayır. Bir nevi, reddetmeyerek onaylıyor.

Allah : Çık oradan, kovuldun. Ahirete kadar lanetim üzerinedir.

İblis : Ahirete kadar bana süre ver.

Allah : Sana Ahirete kadar süre tanıdım.

Şeytan'a bu dünyada istediğimiz kadar kızalım, lanet edelim, çizgisini hiç bozmayacağı Allah tarafından onaylanmıştır.

İblis : Herkesi saptıracağım, samimiyetle Allah'a ibadet edenler hariç...

Allah : İşte bu doğru.

Allah'ın İblis'i onaylaması, aslında tüm olayın, Allah'ın kontrolünde olduğunun kanıtı değil mi ?

Bazen, Allah ile İblis sanki rekabet içindeymiş gibi anlatılmıyor mu ? Bu bence yanlış.

Hatta, sanki İblis çok fazla insanı kandırıp, Allah'a karşı üstünlük kurmuş anlamına getirenler bile var.

Bilinmeli ki Allah mutlak mağlup edilemez.

İblis, Allah tarafından kafir olarak bilinçli programlı yaratılmıştır.

İnsanların kendi seçimiyle kafir olmasıyla, bir tutulmamalı. İblis'in görevi budur.

Allah'ı bildiği halde, tövbe bile etmiyor. Programlandığı apaçık belli.

Görevi ise Ahirete kadar sürecek. Ahiret günü ise görevi bitecek ve bize şahitlik edecek. (Benim yorumum değil, Kuran'daki anlatılandır)

Peki ya sonrası, İblis'e sonra ne olacak ?

Kuran'da, İblis'in kandırdığı ve ait olduğu insanla birlikte, cehenneme gireceği yazıyor.

......ama cehennemdeki durumu belli değil. Anlatılmamış.

Örneğin, İblis'in cehennemde azap çekeceği gibi bir durum, Kuran'da bulunmuyor.

Çünkü Kuran'daki tüm cehennem tasvirlerinde, sadece insanın azap çekeceği anlatılıyor.

Kişisel yorumum, İblis cehennemde azap çekmeyebilir.

.........diyerek sözlerimi tamamlıyorum.

Herşeyin en doğrusunu Allah bilir.

burda bugün çarşamba

kafamız çok güzel?

Birşeyler yazmak zorunda değilsin Berat... Kendini yazmak zorunda hissediyorsan yazacağın şey hem senin yazdığına hem de okuyanın okuduğuna değsin... Sırf yazmış olmak için yazmamanı naçizane tavsiye ederim... Saygılar-sevgiler... :tiphat:

Hayırlı Cumalar arkadaşlar..

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Bu mübarek günde Allah dualarınızı kabul eylesin. Dertlilere deva, hastalara şifa etsin inşallah.

Cuma'nız mübarek olsun...

hepimizin cuması mübarek olsun, camiye gidip rabbime al açacak olan renktaşlarım; bazı üyelerimizi bekleyen zorlu sınav için de hayrına dua etsin. bkz:kpss:oops:

Hayirli, mutlu ve sIkIntIsIz bir gün gecirmenizi dilerim. Allah dualarimizi kabul etsin InsAllah.

Cumaniz mübarek olsun.

Hayırlı cumalar. :rose:

TUM MUSEVILERE HAYIRLI SABBATHLAR

TUM MUSLUMANLARA HAYIRLI CUMALAR

VEDE TUM HRISTIYANLARA HAYIRLI EASTERLAR

Geri
Üst Alt