Hepimizin Anlayacağı Dilden Sermaye Artırımı

Dostum ilk olarak insan haklarinin adam akilli uygulandigi cagdas ulkelerde kalinlastirdigim olay yok . Dedigin sey akla mantiga uymaz tefe tufe vardir arttirimlar ona gore olur'' yaninda alisveris merkezi kuruldu ben senin kirani 500'den 1000 cikardim isine gelmiyorsa cikarsin'' gibi bir sey soz konusu degildir normal ulkelerde . Her sene sozlesmende anlastigin uzerinden zam yapabilirsin . Turkiye'de ne kadar uygulaniyor kiracanin hakki ne kadar korunuyor o tartisilir . Fakat ilk kisimdaki kurdugun mantik tamamiyle yanlis . Sirketin kar ve zararina ortak oluyorsun meselesine gelince kanuni olarak durumu tam bilmiyorum mantiksal olarak sirketin haraketlerinden kucuk ortagin etkilenmesi isin '' kavun tatli salatalik aci kismidir ( kavun ve salatalik yerine gerekli uzuvlari yazamiyorum malesef ) '' ki bence bu cok normaldir . Zaten ben buna karsi cikmiyorum da. Bence olmasi gereken bir risk . Sadece ilk yazida sanki yatirimci her kosulda kar ediyor gibi gosterilmis ben de daha objektif bakmak adina zarar da edebiliyor kismini yazmak istedim .

Peki o zaman çok çok daha basit anlatımıyla anlatayım: Bir kumarhaneye gidiyorsun. Poker masasına oturuyorsun. Açılışı 5 dolardan pot atıyorsun, neyse kağıtlar dağıtılıyor adam 20 pot diyor atıyor ortaya. Sen gördüm dersen oyuna devam edersin, görmezsen elindeki para azalır, bir sonraki oyuna kadar beklemek zorunda kalırsın. Kimse de kaybettiği para için ağlamaz. Çağdaş ülke kuralıdır :D

Borsayı, altın almak gibi gören bir ülkeyiz. Sanıyorlar ki, borsaya girince zarar etmeyiz, altın gibi sürekli kâr ederiz veya verdiğimiz parayı geri alırız. Borsa bilmeyen kağıt satmayacaksın aslında.

Özellikle medyada Serdar Ali Çeliker "Galatasaray dolandırıcı" imajı yaratmaya çalıştı aylardır. Bu işin spor,medya ve siyaset ayağı var. Hemen her ayakta Fenerbahçe lobisi inanılmaz güçlü. İlk sermeye artırımından sonra medya ayağı etkin bir biçimde kullanıldı ve sermeye artırımını bilmeyen ve ekonomi-borsa ikilisinden pek anlamayan kişilerde algı şu oldu : Galatasaray yasa dışı yollardan küçük yatırımcıyı dolandırdı.

Akabinde SPK başkanı değişti. SPK Başbakanlığa bağlı bir kurum olduğundan bu tür atama ve görevden alma işlerinin asıl mercisini bulmak hiç de zor değil sanırım...

Rekabette Galatasaray farkı açmasın diye yabancı kuralını getirenler ile sermaye artırımında dünya normlarını tersten okuyanlar aynı kişilerdir. Kurumların başındakiler sadece denileni yapan kuklalar. Eğer yapmazlarsa TFF başkanları veya SPK başkanı gibi olur sonları...

Kısacası maalesef farkın açılmasına izin vermeyeceklerdir. Siyasetbahçe ve Medyabahçe şu an hiç olmadığı kadar devrede çünkü rantın aslan payını bir aslana kaptırma tehlikesi var. Bu uğurda dünya normlarından uzak,ekonomi ve hukuk kitaplarını tersten yazacak kadar yürekliler(!)

Yazıyı okuyunca ortak olasım geldi. :asd:

Eline sağlık Yahya..Benim gibi bilmeyen çok kişiye öğretmiş oldun..

şu hanoğlumudur nedir akıl sağlığı yerinde değil bence. bizim hisselerden alıyo aynı zamanda klübün başarısız olmasını istiyo (fbli ya kendisi)

ee biz başarısız olunca onun kârı nedir?

şu hanoğlumudur nedir akıl sağlığı yerinde değil bence. bizim hisselerden alıyo aynı zamanda klübün başarısız olmasını istiyo (fbli ya kendisi)

ee biz başarısız olunca onun kârı nedir?

Sahibi zararından daha çok para verdiği için olabilir mi

iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi

Peki o zaman çok çok daha basit anlatımıyla anlatayım: Bir kumarhaneye gidiyorsun. Poker masasına oturuyorsun. Açılışı 5 dolardan pot atıyorsun, neyse kağıtlar dağıtılıyor adam 20 pot diyor atıyor ortaya. Sen gördüm dersen oyuna devam edersin, görmezsen elindeki para azalır, bir sonraki oyuna kadar beklemek zorunda kalırsın. Kimse de kaybettiği para için ağlamaz. Çağdaş ülke kuralıdır :D

Aynen zaten dedigim gibi risk bu ve borsa icin normal ben sermaye arttirimina karsi olmadigimi onceki mesajda da belirttim . Bu bi kumar verdigin bu ornek tamamen dogru digerine katilmamistim . Benim sadece belirtmek istedigim borsada risk vardir tabii ki sermaye arttiriminda yatirimci zararli cikabilir bu ilk mesajda kesin kazanir gibi gosterilmis ben onun yanlis oldugunu soyledim sadece . Neticede sermaye arttirimi yatirimcinin butcesi varsa olumlu butcesi yoksa olumsuzdur yatirimci adina .

Özellikle medyada Serdar Ali Çeliker "Galatasaray dolandırıcı" imajı yaratmaya çalıştı aylardır. Bu işin spor,medya ve siyaset ayağı var. Hemen her ayakta Fenerbahçe lobisi inanılmaz güçlü. İlk sermeye artırımından sonra medya ayağı etkin bir biçimde kullanıldı ve sermeye artırımını bilmeyen ve ekonomi-borsa ikilisinden pek anlamayan kişilerde algı şu oldu : Galatasaray yasa dışı yollardan küçük yatırımcıyı dolandırdı.

Akabinde SPK başkanı değişti. SPK Başbakanlığa bağlı bir kurum olduğundan bu tür atama ve görevden alma işlerinin asıl mercisini bulmak hiç de zor değil sanırım...

Rekabette Galatasaray farkı açmasın diye yabancı kuralını getirenler ile sermaye artırımında dünya normlarını tersten okuyanlar aynı kişilerdir. Kurumların başındakiler sadece denileni yapan kuklalar. Eğer yapmazlarsa TFF başkanları veya SPK başkanı gibi olur sonları...

Kısacası maalesef farkın açılmasına izin vermeyeceklerdir. Siyasetbahçe ve Medyabahçe şu an hiç olmadığı kadar devrede çünkü rantın aslan payını bir aslana kaptırma tehlikesi var. Bu uğurda dünya normlarından uzak,ekonomi ve hukuk kitaplarını tersten yazacak kadar yürekliler(!)

oy potansiyeli olarak ülkenin en çok taraftarı olan klübe reva görülen bunlarmıdır? eğer bunları bize reva görüyorlarsa artık bizde uyanalım bi zahmetde şu adamlara destek olmaktan vazgeçelim. hani ülkeni düşünmüyorsan en azından takımını düşün.

Yazida anladigim kadariyla ufak bir acik var : O da sayet Ahmet Amca'nin ekstra yatiracak parasi yoksa zarar ediyor olusu . En azindan ben boyle anladim . Objektif olmak adina bundan da soz etmeliyiz bence ( tabii eger dogru anladiysam :) . )

Ahmet amcanın ekstra parası yoksa zarar ediyor mu, bakalım.

Şimdi Ahmet Amca'nın 100.000 hissesi var dedik. Yüzde 1 ortağımızdı. Sermaye artırımı sonrası ortaklık oranı yarıya düştü. Yani, yeni ortaklık oranı iki yüzde 1 oldu. Hissenin fiyatı da 25 TL iken yeni fiyatı da 15 TL'ye indi.

Yani;

Eskiden 100.000 hisse * 25 TL = 2.500.000 TL değerinde hissesi varken,

Şimdi 100.000 hisse * 15 TL = 1.500.000 TL değerinde hissesi var.

Ama...

Eskiden şirketin yüzde 1 ortağıydı,

Şimdi ise şirketin iki yüzde 1 ortağı.

Ortaklık oranı yarıya indi, hissesinin değeri ise yarıya inmedi. :)

2.500.000 TL'lik hissesi 1.250.000 TL'nin altına inseydi, o zaman Ahmet Amca zarar etmiş olurdu. ;)

Ula benim o kaa param olsa borsaya falan yatırmam... Gider 3+1 ev alır bakarım keyfime...

Hakkımda çıkan tüm dedikodular yalandır...

_____________________________________Ahmet Amca... :rolleyes:

Eğer belli bir miktarın üzerinde hissesi olursa yönetim kurulunda söz sahibi oluyor ortaklar. O kişinin elindeki hisse miktarını bilemem ama bu da bir seçenek olabilir ;)

valla benim bildiğim;geçen gün tveme katıldı GS küçük yatırımcıyı söğüşledi falan diyodu. bende küçük yatırımcıyım diyodu. ne kadar hisse miktarı var neye göre küçük ben anlamıoyrum o işlerden sizler daha iyi bilirsiniz

valla benim bildiğim;geçen gün tveme katıldı GS küçük yatırımcıyı söğüşledi falan diyodu. bende küçük yatırımcıyım diyodu. ne kadar hisse miktarı var neye göre küçük ben anlamıoyrum o işlerden sizler daha iyi bilirsiniz

Bir borsa forumunda küçük yatırımcıyı şöyle tanımlıyorlar: Şirketlerle ilgili veya borsayı etkileyecek olaylara, kararlara, duyumlara vs. önceden ulaşamayacak olan kişiler küçük yatırımcıdır.

Mesela bu tanıma göre, bir FB hissedarı, 3 Temmuz'dan herkesten önce haberi oluyorsa ve 3 Temmuz'dan önce elindeki tüm hisseleri satıyorsa, bu adam küçük yatırımcı değildir.

oy potansiyeli olarak ülkenin en çok taraftarı olan klübe reva görülen bunlarmıdır? eğer bunları bize reva görüyorlarsa artık bizde uyanalım bi zahmetde şu adamlara destek olmaktan vazgeçelim. hani ülkeni düşünmüyorsan en azından takımını düşün.

Oy potansiyelimiz belki en çok ama pasif bir taraftar grubuyuz. Fenerbahçe taraftarı belki koyun,belki çirkefliği savunuyor,belki utanmaz arlanmaz ama tepki koyuyor bu da kulübüne yarıyor. Bu noktada eksiğiz biz. Sırtımıza vurup lokmamızı alıyorlar böyle olunca(bkz: yabancı sınırlaması,spk düzenlemesi vb.)...Hukuk ve medeniyetin üst düzey olduğu ülkelerde bu olmamalı fakat biz o kadar gelişmiş bir ülke değiliz. Ekonomik olarak şu kadar büyüğüz diyoruz ancak sosyo-ekonomik olarak çok alt sıralardayız. Arap ülkelerinde de para var ona bakılırsa,herşey ekonomi büyüklüğü değil...Ha hoş onda da pek iyi değiliz ya...

Ahmet amcanın ekstra parası yoksa zarar ediyor mu, bakalım.

Şimdi Ahmet Amca'nın 100.000 hissesi var dedik. Yüzde 1 ortağımızdı. Sermaye artırımı sonrası ortaklık oranı yarıya düştü. Yani, yeni ortaklık oranı iki yüzde 1 oldu. Hissenin fiyatı da 25 TL iken yeni fiyatı da 15 TL'ye indi.

Yani;

Eskiden 100.000 hisse * 25 TL = 2.500.000 TL değerinde hissesi varken,

Şimdi 100.000 hisse * 15 TL = 1.500.000 TL değerinde hissesi var.

Ama...

Eskiden şirketin yüzde 1 ortağıydı,

Şimdi ise şirketin iki yüzde 1 ortağı.

Ortaklık oranı yarıya indi, hissesinin değeri ise yarıya inmedi. :)

2.500.000 TL'lik hissesi 1.250.000 TL'nin altına inseydi, o zaman Ahmet Amca zarar etmiş olurdu. ;)

Anlamadigim sey su Ahmet Amca'nin bugun hissesini satarsa kazanacagi para 100.000 * 25 = 2 .500 . 000 tl sermaye arttirimindan sonra satarsa kazanacagi 100.000* 15 = 1.500.000 Tl nasil oluyor da zarar etmiyor bu isten onu anlamadim .

Anlamadigim sey su Ahmet Amca'nin bugun hissesini satarsa kazanacagi para 100.000 * 25 = 2 .500 . 000 tl sermaye arttirimindan sonra satarsa kazanacagi 100.000* 15 = 1.500.000 Tl nasil oluyor da zarar etmiyor bu isten onu anlamadim .

çünkü 200.000 hisse satması lazım.. 200.000*15=3.000.000 TL

Geri
Üst Alt