Her Sıkıştığında Riva'ya Sarılmak

Güven Soytürk

★★★★
Aslan Üye
Tüm renktaşlarım merhabalar. Bu konuyu açmamdaki sebep karşılıklı ve sağlıklı bir şekilde bilgi alışverişini sağlamaktır. Henüz bilmediğimiz veya eksik bildiğimiz konular bulunmaktadır. O konular hakkında sizleri bilgilendirdikten sonra kulübümüz için yapılabilecekleri, önerileri, projeleri burada tartışabiliriz diye düşünüyorum.
1-Riva arazisi satılmalı mı, değeri nedir?

Riva arazisi 1.175.000 m² yüzölçümüne sahip, emsal:0,20 yapılaşma şartı bulunan ve imar uygulaması gördükten sonra 850.000 m² ye düşen bir parseldir. Bu parsel üzerine emsale dahil 170.000 m² inşaat alanı yapılabilir. Hatta imardaki bazı hususlar kullanılarak bu rakam daha da yükseğe çıkarılabilir. Riva’yı şu anki haliyle satmak ile başarılı bir proje geliştirerek satmak arasında neredeyse 2 kata yakın fark bulunmaktadır. Şimdiki haliyle satmak istersek maksimum ~150.000.000 dolara satılabileceğini düşünüyorum. Ama proje geliştirilip büyük bir şirketle lüks bir proje yapılırsa(önerim 1000 adet villa ve sosyal tesisler) burdan elde edilecek gelirin %55 i kulübe kalır. O da 3.000 $/m² birim fiyatla satıldığı düşünüldüğünde kulübün kasasına giren rakam ~260-280.000.000 $ olur. Dediğim gibi araziyi çıplak satmak ile proje geliştirilip kullanmak arasında çok fark var. Keşke kulübün imkanı olsa da gayrimenkul yatırım ortaklığı kurup kendi projesini üretse. Bunu yapma ihtimalimiz düşük ama oldu ki yaptık dersek inşaat ve proje maliyeti toplam 130 milyon dolar, sonrasında kalacak rakam ~350-380.000.000$ olur.

Burdaki rakamların esnekliği bulunmaktadır. Benim uzaktan gözlemlerim bunlar. Yanılma payımının eksi yönde %10 u geçmeyeceğini düşünüyorum, ama artı yönde yanılmış olabilirim çünkü tamamen proje odaklı bir konu. Yani öyle bir proje yaparsınız ki dediğim rakamların %20 fazlası da olabilir.
Özetle Riva’yı satma hayali yapmayalım. Doğru zamanı bekleyelim. Rivada ne kadar geç kalırsak o kadar değerlenecek orası. Yanılmıyorsam büyük bir firma ciddi bir proje yapacakmış Riva’ya, bırakın yapsınlar  Doğru zamandan kastım biraz da bu, o firma muhtemelen m² si minimum 2.500 $/m² isteyecektir. Onlar bitirdikten sonra biz proje yapıp inşaata başladığımızda daha yüksek rakamlardan satış kabiliyetimiz artar.
Ama her sıkıştığımızda Riva’ya dönmeyelim lütfen… :)

Sizlerin konu ile ilgili bildiği başka veriler varsa, veya başka neler yapılabilir önerileriniz varsa bilgilendirirseniz sevinirim.

gerçek değerine satılmalı borçlar krediyle daha çok büyüyor

Şöyle uzun yazıları görünce okumaya üşeniyorum nedense.

okumazsınız diye kısaltmaya çalışıyorum ama ancak bu kadar oluyor. Okuyacağınızı bilsem çok detaylı yazardım. Bazen ben de kontrol ederken üşeniyorum da diğer arkadaşlara kötü örnek olma :) okuyalım ki başaralım, geliştirelim kendimizi, fikir alışverişinde bulunalım.

okumazsınız diye kısaltmaya çalışıyorum ama ancak bu kadar oluyor. Okuyacağınızı bilsem çok detaylı yazardım. Bazen ben de kontrol ederken üşeniyorum da diğer arkadaşlara kötü örnek olma :) okuyalım ki başaralım, geliştirelim kendimizi, fikir alışverişinde bulunalım.

Senle alakali birsey degil zaten benle alakali bir sey :)

rivayı satalım borçlar biter barcelona gibi oluruz diyenlerin %90 ile terim gelsin dertler bitsin diyenlerle aynı kişiler. eğitimde mantık dersleri zorunlu olarak 7 saate çıkarılmalı.

rivayı satalım borçlar biter barcelona gibi oluruz diyenlerin %90 ile terim gelsin dertler bitsin diyenlerle aynı kişiler. eğitimde mantık dersleri zorunlu olarak 7 saate çıkarılmalı.

üzülerek katılıyorum sana. Riva çözüm değil, akılcı olmakta fayda var. renkdaşlarım anlasın diye bu konuyu açma zorunluluğu hissettim. herkesin elinde bir Riva kozu var çünkü

Bildiğim kadarıyla, daha doğrusu geçen sene bu tür haberler çıkınca medyada çıkan bilgilendirmede; Spor Klüpleri' nin taşınamaz malları üzerinden kazanç sağlama veya başka sebeple zenginleşmesi için yatırıma sunulması teklifleri kapalı. Hukuken önü kapalı ve zaten Başbakanlık' da bu konuda daha önce yaptığı açıklama ile bu tür projelerle Spor Klüpleri' miz bize izin için gelmesinler açıklaması yaparak bunun zaten hukuken de mümkün olmadığını beyan etmişlerdi. Tabi tüm bunlar örnek verecek olursam bir arsa üzerine Plaza dikmek gibi. Yalnız satılması yönünde bir engel bulunmuyor.

Durum böyle ise, bu tür taşınamaz mallardan kazanç sağlamayı, satışı dışında, başka alternatifler varsa oralara yoğunlaşılmalı.

Son düzenleme:
üzülerek katılıyorum sana. Riva çözüm değil, akılcı olmakta fayda var. renkdaşlarım anlasın diye bu konuyu açma zorunluluğu hissettim. herkesin elinde bir Riva kozu var çünkü

hani borçlar bittiğinde sonsuza dek borç olmayacak sanıyorlar bunlar. borçlar yine olacak ama ozaman satılacak bişey kalmadığında saf saf bakınırız. rivayı büyük gelir getiren bir proje haline getirsinler. ne bileyim, klube en az %30luk hisse payı karşılığında arazi üzerine disneyland tarzı bişey yapsınlar. hadi daha gercekçi olsun büyük bir avm olsun yada hotel vs tarzı işletmeler. klupte bu işletmelerin balını kaymağını yesin.

Bildiğim kadarıyla, daha doğrusu geçen sene bu tür haberler çıkınca medyada çıkan bilgilendirmede; Spor Klüpleri' nin taşınamaz malları üzerinden kazanç sağlama veya başka sebeple zenginleşmesi için yatırıma sunulması teklifleri kapalı. Hukuken önü kapalı ve zaten Başbakanlık' da bu konuda daha önce yaptığı açıklama ile bu tür projelerle Spor Klüpleri' miz bize izin için gelmesinler açıklaması yaparak bunun zaten hukuken de mümkün olmadığını beyan etmişlerdi. Tabi tüm bunlar örnek verecek olursam bir arsa üzerine Plaza dikmek gibi. Yalnız satılması yönünde bir engel bulunmuyor.

Durum böyle ise, bu tür taşınamaz mallardan kazanç sağlamayı, satışı dışında, başka alternatifler varsa oralara yoğunlaşılmalı.

bildiğim kadarıyla fenerbahçe ülker arenanın arkasına plaza veya rezidans yaptırıyor. dediğin gibiyse yapamaz da yanlış hatırlamıyorsam öyle bir muhabbet var. bu söylediğinin geçerli olacağını düşünmüyorum. spor kulübü yapamıyorsa neden A.Ş. oluyor. o zaman tek çare gayrimenkul yatırım ortaklığı kurup ona devredip mi yapılabilir. çıkamadım şimdi işin içinden.

bildiğim kadarıyla fenerbahçe ülker arenanın arkasına plaza veya rezidans yaptırıyor. dediğin gibiyse yapamaz da yanlış hatırlamıyorsam öyle bir muhabbet var. bu söylediğinin geçerli olacağını düşünmüyorum. spor kulübü yapamıyorsa neden A.Ş. oluyor. o zaman tek çare gayrimenkul yatırım ortaklığı kurup ona devredip mi yapılabilir. çıkamadım şimdi işin içinden.

Evet benim yazdıklarım net bilgi değildi, zaten onuda mesajımda belirtmiştim. Ama böylede bişey varsa illaki çözümsüzde değildir. Bir kılıfına uydurulur, belki Fenerbahçe' de bu tür bir boşluktan faydalanmış olabilir. Zaten Riva veya başka gayrimenkullerimiz için Divan' dan bir türlü izin çıkmadığı için şu an havada asılı kalıyor bu tür projeler.

Evet benim yazdıklarım net bilgi değildi, zaten onuda mesajımda belirtmiştim. Ama böylede bişey varsa illaki çözümsüzde değildir. Bir kılıfına uydurulur, belki Fenerbahçe' de bu tür bir boşluktan faydalanmış olabilir. Zaten Riva veya başka gayrimenkullerimiz için Divan' dan bir türlü izin çıkmadığı için şu an havada asılı kalıyor bu tür projeler.

aziz yıldırım banka açıcam diyordui başbakan o teklifle gelmesin demişti. diğerlerine karışacaklarını sanmıyorum.

rivayı sattık borclar bitti eee sonra hiç borclanmıyacak mı takım tekrar borclanınca artık yöneticiler ne satacak.

Değerini bulmuşsa değerlendirilmesi taraftarıyım. Riva önemli bir arazidir ama her şey değildir. Her şeyi görmek isteyenler Galatasaray'ın varlıklarına göz atsınlar.

başlıca gayrimenkuller riva, florya, Galatasaray Adasıdır. bu büyük ölçekte var mı başka gayrimenkul bilmiyorum. Gayrimenkuller için şöyle birşey diyeyim, Riva ilk alındığında inekler otlar burada denilmiş, dalga geçmişler kulüple, şimdiki değeri ortada, eğer Riva arazisi satılırsa en az %60 ıyla yeniden yatırım yapılmalı. hazırdan yiyecek bir kulüp değiliz biz. bu nedenle borç var diye gayrimenkul satılmaz. Öyle bir fırsat çıkar ki karşına Riva'yı satarsın, ciddi bir kar elde edersin, Rivadan daha iyilerini alırsın. Yani Riva kriz döneminde değil, fırsat değerlendirilecek, şaha kalkılacak zamanda satılmalı, hatta satılmamalı, kaynak yaratıp kulüp tarafından değerlendirilmeli.

satisa gerek yok, aysal gibi vizyonlu! birisi gelir selcuk ve buraga bu sefer yillik 10 miodan 10 yillik kontrat yapar
yada imparator! gibi birisi yigitlere aydinlaa danylere mionlari döktürür

başlıca gayrimenkuller riva, florya, Galatasaray Adasıdır. bu büyük ölçekte var mı başka gayrimenkul bilmiyorum. Gayrimenkuller için şöyle birşey diyeyim, Riva ilk alındığında inekler otlar burada denilmiş, dalga geçmişler kulüple, şimdiki değeri ortada, eğer Riva arazisi satılırsa en az %60 ıyla yeniden yatırım yapılmalı. hazırdan yiyecek bir kulüp değiliz biz. bu nedenle borç var diye gayrimenkul satılmaz. Öyle bir fırsat çıkar ki karşına Riva'yı satarsın, ciddi bir kar elde edersin, Rivadan daha iyilerini alırsın. Yani Riva kriz döneminde değil, fırsat değerlendirilecek, şaha kalkılacak zamanda satılmalı, hatta satılmamalı, kaynak yaratıp kulüp tarafından değerlendirilmeli.

Riva.
Florya
Mecidiyeköy de Arsa.
Maltepe de Arsa.
Galatasaray Adası.
Maslak, sapanca ve sefa köyde Arsalar.
Küçükçekmece de Arsa.

Var bu tür varlıklarımız. Dediğin gibi ilk 3de Riva Florya ve Su ada var. Tesisleri Stadyuma yakın bir yere alacaklardı bir ara. O iş ne oldu bilmiyorum. Eğer böyle bir şey yapılırsa Florya değerlendirilebilir. Ya da Riva değerini bulmuşsa değerlendirlebilir. Bu araziler yabancılara da gitmez. Galatasaray bir cebinden alır diğer cebine koyar.

Geri
Üst Alt