histrionik kişilik bozukluğu

Alper Altun

Haber ve Medya Sorumlusu
Yönetici
Administrator
histrionik kişilik bozukluğu (hpd) veya "ilgi hastalığı" ifadesi, ilgi çekmeye yönelik davranışlar ve abartılı duygusal dışa vurumlarla karakterize olmuş kalıcı bir psikiyatrik durumdur. bu kronik durum genellikle ergenliğin sonlarında veya erken yetişkinlikte ortaya çıkar. histrionik kişilik bozukluğu olan bireyler genellikle narsisistik, bencil, cilveli, dramatik ve dışa dönük olarak tanımlanır. ilgi görmediklerini kendilerini değersiz hissedebilen bu bireyler sürekli bir onaylanma ihtiyacı içindedirler.

hpd yaşam boyu süren ve tedaviye dirençli bir rahatsızlıktır. psikoterapi birincil tedavi yöntemi olmasına rağmen genellikle etkisizdir. histrionik kişilik bozukluğu, diğer psikiyatrik durumlarla örtüşmesi nedeniyle tanı koyulabilmesi için uzunlamasına gözlem gerektirir. histrionik kişilik bozukluğu çok iyi temellenmiş bir psikiyatrik sorun değildir. bu rahatsızlıkla ilgili bilgilerin çoğu küçük çalışmalardan veya eski sınıflandırma sistemlerinden gelir.

dsm-5 kriterlerine göre, histrionik kişilik bozukluğu teşhisi, aşağıdaki kriterlerden beşinin (veya daha fazlasının) karşılanmasını gerektirir:

1. ilgi odağı olmadığında rahatsız olma
2. baştan çıkarıcı veya kışkırtıcı davranış
3. değişen ve sığ duygular
4. dikkat çekmek için görünüşü kullanır
5. izlenimci ve belirsiz konuşma
6. dramatik veya abartılı duygular
7. telkin edilebilir (başkalarından kolayca etkilenir)
8. ilişkileri olduğundan daha samimi olarak görür

Ailemizde var özellikle babamda sürekli sözümü kesip doğrucu davutluk yapıyor.

Kriz anlarinda ise odasina kapanıyor ve iletisim kanallarini tamamen kapatıyor. Sürekli daha fazla sorumluluk almamı istiyor ama kendi görev ve sorumluluklarinı bana deklare ediyor.

Annem sağolsun bana destek olup, sen ona baklma oğlum diyor.

Konuyu senin açmadığını görünce şaşırdım Alper adminin hesabamı girdin
Ailemizde var özellikle babamda sürekli sözümü kesip doğrucu davutluk yapıyor.

Kriz anlarinda ise odasina kapanıyor ve iletisim kanallarini tamamen kapatıyor. Sürekli daha fazla sorumluluk almamı istiyor ama kendi görev ve sorumluluklarinı bana deklare ediyor.

Annem sağolsun bana destek olup, sen ona baklma oğlum diyor.

Konuyu senin açmadığını görünce şaşırdım Alper adminin hesabamı girdin
birbirimize konu paslıyoruz.

ben ona lavuk ve histrionik kişilik bozukluğu konusunu verdim o da Bilal konusunu iteledi. (siyasi risklerden kaçınmak için beni kalkan olarak kullanıyor)

Var böyle bir tanıdığım
Hasta olduğundan emindim, şu anda teşhisi koydum

1747916385424.webp

Bunun gibi bisey galiba.

Geri
Üst Alt