hücumda elle oynama sonrası gol

Batıkan Kanarya

P. Griffin
Yönetici
Moderatör
geçen hatay trabzon maçında @Tahir Mahir Koç ile el sebebiyle hatayın penaltısının iptal edilmesi üzerine konuyu netleştirmeye çalışmıştım.

lakin @Umut Işık newcastle golünde de öncesinde ele çarpma olduğunu hakemin buna rağmen golü verdiğini yazmıştı.sonradan izleyip şaşırmış idim.

ki yıllardır ülkemizde kasti olsun olmasın hücumdayken hücumcunun eline çarpan pozisyondan gol çıkması durumunda gol iptal edilir. en bariz örnekler olarak babel ve mert hakanın pozisyonlarını hatırlıyorum. bi tane daha golümüz geçen sene sanki iptal olmuştu hangisi hatırlayamadım bir türlü.

peki bu meselenin aslı nedir? premier ligde devam olan bizde niye her türlü el var oluyor. halbuki ordaki de kasti değil bizdekiler de.

geçen hatay trabzon maçında @Tahir Mahir Koç ile el sebebiyle hatayın penaltısının iptal edilmesi üzerine konuyu netleştirmeye çalışmıştım.

lakin @Umut Işık newcastle golünde de öncesinde ele çarpma olduğunu hakemin buna rağmen golü verdiğini yazmıştı.sonradan izleyip şaşırmış idim.

ki yıllardır ülkemizde kasti olsun olmasın hücumdayken hücumcunun eline çarpan pozisyondan gol çıkması durumunda gol iptal edilir. en bariz örnekler olarak babel ve mert hakanın pozisyonlarını hatırlıyorum. bi tane daha golümüz geçen sene sanki iptal olmuştu hangisi hatırlayamadım bir türlü.

peki bu meselenin aslı nedir? premier ligde devam olan bizde niye her türlü el var oluyor. halbuki ordaki de kasti değil bizdekiler de.
Kayseri macinda bayin "eline" carpisti guya. Ama elle alakasi yoktu o posyonun

Yanlisim yoksa elle temasin hemen ardindan gol olursa iptal.
Not : Hatay macina bakmadim.

FIFA bu karışıklığa mahal vermemek adına artık ele çarpan her topa faul verilecek, penaltı verilecek diye bir şey çıkarttı sanırm 3-4 sene oldu. Akabinde tepkiler oldu galiba ki haklı tepkiler bence, sonuçta hazır ol vaziyetinde veya ellerini totolarına sokarak top oynayacak hali yok futbolcuların. Sonra ellern pozisyonunu saat gibi 12 ye bölerek yok el şu konumdaysa ve çarparsa el olur şunlarda olmaz diye bir görsel çıkarttılar ki forumda başlığı bile açılmıştı o kural da saçmaydı. Olay iyice karışık hale geldi. Hatta şu anda son kural ne ben bilmiyorum misal.

Premier lig oyunu kesmemeyi ana felsefe belirlediğinden ilk kural değişiminden beri olayı pek takmıyordu zaten, 20 cmden ele gelmelere falan yine çalmıyorlardı onlar. Bence doğrusunu yapıyorlardı. Kuralın iyice çorba haline gelmesinden dolayı artık FIFA’yı hiç sallamıyor ve kafalarına göre takılıyor olabilirler. Şahsen doğrusunu yaptıklarını düşünüyorum.

Yeni kural benim için; Galatasaray-Altay maçında Berkan Kutlu’nun barajda zıplarken vücudu hizasında veya el vücuda yapışık pozisyonundaki ele penaltı çalmak için 79 dakika VAR’a bakıldıktan sonra bitti.

Ben bu konuların hiçbir zaman netleşeceğini düşünmüyorum. Çünkü pozisyonlar yoruma açık. İlaveten bizim Türkiye'de lig heyecanı devam etsin diye hakemler maçlara mutlaka müdahale eder.

VAR geldiği zaman galiba Erman Toroğlu bu konuyla ilgili çok güzel bir yorum yapmıştı. VAR'ın tartışmaları bitirmeyeceğini aksine daha çok alevlendireceğini söylemişti. VAR'dakiler de hakem.

Ben VAR'ın sadece ofsayt ve gol çizgisinde kullanılması gerektiğini düşünüyorum. Geri kalan her karar hakem kararı olmalı.

Ben bu konuların hiçbir zaman netleşeceğini düşünmüyorum. Çünkü pozisyonlar yoruma açık. İlaveten bizim Türkiye'de lig heyecanı devam etsin diye hakemler maçlara mutlaka müdahale eder.

VAR geldiği zaman galiba Erman Toroğlu bu konuyla ilgili çok güzel bir yorum yapmıştı. VAR'ın tartışmaları bitirmeyeceğini aksine daha çok alevlendireceğini söylemişti. VAR'dakiler de hakem.

Ben VAR'ın sadece ofsayt ve gol çizgisinde kullanılması gerektiğini düşünüyorum. Geri kalan her karar hakem kararı olmalı.
Kk yada bakılmalı
Zira bazı pozisyonlarda es geçilebiliyor görüş açısı nedeniyle

Kk yada bakılmalı
Zira bazı pozisyonlarda es geçilebiliyor görüş açısı nedeniyle
Benimki kendimce bir öneri. Çok itiraz gelir. Hakemin her kararı sonuca etki eder. Hakemler dikkat etmeli. VAR'dan sonra hepsi dağıldı. Umurunda değil. En basit pozisyonda VAR'a gidiyorlar.

20091.jpg

Bu el kuralı daha çok hakemlerin insiyatifine kalmış bir durum o yüzden takımdan takıma karar farklılıkları yaratılabiliyor ya da kimine avantaj kimine dezavantaj şeklinde dönüyor mesela bana futbolda destek eli kuralıda çok saçma geliyor futbolcu kayıyorsa ya da hamle yapıyorsa sonuçta destek eli için riske giriyordur. En yakın zamanda tüm el kurallarının tamamen düzenlenmesi lazım.

Bu işin en net çözümü yapay zeka + otomatik bir sistem kurulması olur ofsayt ve çizgi teknolojisi gibi ilerleyen zamanlarda kırmızı kart ve penaltı konularında tamamen insan elinden çıkması lazım.

Bu el kuralı daha çok hakemlerin insiyatifine kalmış bir durum o yüzden takımdan takıma karar farklılıkları yaratılabiliyor ya da kimine avantaj kimine dezavantaj şeklinde dönüyor mesela bana futbolda destek eli kuralıda çok saçma geliyor futbolcu kayıyorsa ya da hamle yapıyorsa sonuçta destek eli için riske giriyordur. En yakın zamanda tüm el kurallarının tamamen düzenlenmesi lazım.

Bu işin en net çözümü yapay zeka + otomatik bir sistem kurulması olur ofsayt ve çizgi teknolojisi gibi ilerleyen zamanlarda kırmızı kart ve penaltı konularında tamamen insan elinden çıkması lazım.
İnsan elinden çıkar bizde insanlıktan cikariz

Aslında makul olan elle oynama niyeti yoksa ve doğal konumu klişesine uyuyorsa hücumda es geçilmeli son zamanlarda olduğu gibi tek nüans son hamle el veya kolla gol oluyorsa iptal edilmeli.

El konusunda gol oluyorsa pozisyonun net bir avantaj sağlayıp sağlamadığına bakılıp karar verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Newcastle maçında da hakemler böyle değerlendirdi galiba. Yıllar geçse dahi bu elle oynama konusu hiç netleşmeyecek muhtemelen. Bizim ligin hakem topluluğunu dışarıda tutarsak belirli kriterlerle birlikte hakem inisiyatifinde olması bence sorun değil.

kaldırılan deplasman golü kuralının yeni versiyonu bi mallık. el doğal konumdaysa, oynama niyeti yoksa hücumda da savunmada da oyun akmalı. geçen yıl barış alper'in kayseri'de attığı golün 10 katını savunmacı yapınca kural diye oyunu oynatıyolar. saçma sapan bişey.

Geri
Üst Alt