ilk dokunuş, dayanıklılık, karar verme ve türk futbolu

Keramettin TANRIVERDİ

"Bizi sevenleri üzmeyelim baba"
Yönetici
Administrator
üç özellik yazdım, isimleri de fm aşinalığınız vardır diye oradaki özelliklerden seçtim.

kerem ilk piyasaya çıktığı dönemde beri, çok fazla top kaybettiğini, hızlı ama karar mekanizması zayıf bir oyun oynadığını ancak bunun ona öngörülemezlik kazandırdığını, dolayısıyla da rakiplerin belli özelliklere çalışamadığını söylüyorum. aşağıda uluca'nın videosu var, o anı hepimiz hatırlarız, herhalde kaval kemiğiyle kontrol etti topu.

ilk dokunuş, dayanıklılık ve karar verme ülkede yetişen oyuncuların temel problemi, çok nadiren bu yönü iyi olan oyuncular çıkıyor ve hemen hepsi gerek eğitimsel gerek de kültürel yapı kaynaklı sorunlara dayanıyor.

doğal kondüsyon ülke genelinde çok zayıf ki ozan tufan'ın en kritik özelliğidir, fiziği kötüdür ama asla yorulmaz. top kontrolü kötüdür, karar vermesi zayıf bir adamdır.

karar verme de aynı şekilde, bu yüzdendirki senelerdir ülkede iyi kanat oyuncusu yetişmiyor, cengiz var mesela onda da dayanıklılık hiç yok, karar verme ortalama, ilk dokunuş ortalama üstü.

bu sorun çok bariz ve tüm taraftarların görebileceği bir sorunken hala alt yapılarda bu konuya eğilim olmaması da ayrı sorun.

böyle olunca da dribbblingi olsa bile, bunu doğru kullanamayan ya da dayanıklı olmayan oyunculardan oluşan, yetenekli oyunculara sahip olmaktan öteye gidemiyoruz.

iyi oyuncu diyebileceğiniz ve ilk dokunuşu zayıf adam var mı hiç aklınıza gelen? belki kalas stoperler dışında.

Kerem'in transfer teklifi alamama sebebi fundamental eksiklikleri olması tamamen belli ki düzeltmeye de niyeti yok

teknik bir yetenek gibi gozuksede bunun içsel bi sey oldugunu düşünüyorum. bazi yetenekler gelistirilir evet ama ben ilk kontrolun gelistirilen bi sey olmadigini dusunuyorum. oyuncunun icinde olan bi sey istedigin kadar idman yap en fazla torpulersin sonra basa sarar. bunu rakamsal veya fiziksel olarak aciklayamam ama top oynayanlar anlar, bu yetenegi olan adama sut ceksen bile kontrol eder en fazla zemin faktörü bozar ama bazilari olene kadar düzeltemez bunu. soğukkanlılık da böyledir

Bizim altyapı çıkışlılar yine bir nebze iyiler ilk dokunuş konusunda.

topun şiddetine göre ayagına degdigi dkdan itibariyle hafif bi cekme ile cözülebilecektir

ilk dokunuş kadar önemli bir şey de pas alma pozisyonu

guardiola en çok da pas almaya hazırlanan oyuncunun vücut pozisyonu üzerine çalışıyor diye duymuştum

öyle hazırlamalısın ki vücudunu bazen ilk dokunuşla bazen de topa hiç dokunmadan rakibi eksilt ve alanı katetmiş ol

türk futbolcusun da bu da çok eksik

mertens torreira 1-2 dakikada olsa bunu gösterdiler mesela

berkan ve taylanda bu özellik hiç yoktu

İlk dokunuşa zidane ile beraber Ronaldinho ve Baba Ronaldo hatta Roberto Carlos

teknik bir yetenek gibi gozuksede bunun içsel bi sey oldugunu düşünüyorum. bazi yetenekler gelistirilir evet ama ben ilk kontrolun gelistirilen bi sey olmadigini dusunuyorum. oyuncunun icinde olan bi sey istedigin kadar idman yap en fazla torpulersin sonra basa sarar. bunu rakamsal veya fiziksel olarak aciklayamam ama top oynayanlar anlar, bu yetenegi olan adama sut ceksen bile kontrol eder en fazla zemin faktörü bozar ama bazilari olene kadar düzeltemez bunu. soğukkanlılık da böyledir

Ben tam tersini düsünüyorum. Gelistirelemeyecek az sey vardir benim gözümde futbolda. Bunlardan birisi mesela icgüdü ve sezgi'dir. Ya da vücutsal olarak bakarsak hiz'dir. Ya hizlisindir ya da degilsindir, hiz sonradan kazanabilecegin bir sey degil, dogal bir yetenek veya özelliktir.

Mesela zayif ayagini hic kullanamayan futbolculara acayip uyuz olurum ben. Bu da calisarak gayet gelistirilebilecek bir sey, ben bir amatör futbolcu olarak bunu eskiden basaradiysam herkes basarabilir. Sag ayakliyim ama sol ayagimi o kadar gelistirdim ki frikik golü atmisligim var mesela amatörde futbol oynarken.

Konuya geri dönersek ilk dokunus'ta gayet gelistirilebilecek bir sey. Ben bir aralar hocalik yaptim, takimimda ilk kontrolü cok kötü olan iki adam vardi. Bunlari bir kac hafta boyunca her antrenmanda yarim saat birbirlerine uzun top attirarak top kontrolünü calismalarini istemistim. Ve gercekten ise yaradi, ikisi de bu konuda kendilerini gelistirdiler. Özellikle sert toplari kontrol ederken ayaklarini bir nevi yay gibi kullanmalari gerektigini gösterdigimde bunda cok zorlanmislardi ama sonunda gelisim kaydettiler ve top kontrolleri daha iyi bir seviyeye ulasti.

futbolun çoğu kas hafızasıyla ilişkilidir. doğru tekniklerle öğrenirsen ve çalışırsan zamanla içselleşir ama çalışmazsan ya da yanlış tekniklerle eğitilirsen doğru içselleştirme süresi daha da uzayacaktır.

her konu böyle aslında, doğru öğrenme, bol tekrar başarıyı getirir.

ilk dokunus konusunda altyapıda basarılı olan bikaç oyuncumuz var ama gelişimleri ne olur bilemem.bunlar halim ayaz,furkan koçak ve yiğit çolak.abdulsamedi de yazabiliriz

Bana kimse açıklayamaz top kontrolün kötü olmasını bir oyuncunun, nasıl kötü olabilir ya 7/24 tek işin bu . Hızın yavaş olur anlarım, çalım yeteneğin olmaz bunu da anlarım ama top kontrolü gelişmemiş birisi futbol felan oynamasın bi zahmet.

ilk dokunuş kadar önemli bir şey de pas alma pozisyonu

guardiola en çok da pas almaya hazırlanan oyuncunun vücut pozisyonu üzerine çalışıyor diye duymuştum

öyle hazırlamalısın ki vücudunu bazen ilk dokunuşla bazen de topa hiç dokunmadan rakibi eksilt ve alanı katetmiş ol

türk futbolcusun da bu da çok eksik

mertens torreira 1-2 dakikada olsa bunu gösterdiler mesela

berkan ve taylanda bu özellik hiç yoktu
fbdeki crespoyu mu tarif ettin ahbab

Türk futbolunun reçetesi gibi bir konu olmuş.

çocukken bol bol ortada oynardık, ilk dokunuş ve karar verme için biçilmiş kaftandı. topu kaybetmeyen oyuncu çok ama çok kıymetli.

marcao gitti ve arkasından nelsson gitmek istedi temel nedeni avrupada oynama isteği diyebiliriz ama bence bizim takımda savunma yapma işi insanı bir süre sonra yıpratıyor.

eğer ilerde kaliteli, top tutan ayaklar olmazsa, tüm takım en basit top kaybında savunmaya ve sonra tekrar hucuma koşmak durumunda kalıyor.
marcao o gün keremi dövmesi bile kısmen haklıdır. senin hıyarlığın yüzünden tüm maç amele gibi sağa sola koşup duruyoruz.
evet kerem gol atıyor ama bu top kaybı işini azaltmıyorsa takımın iyiliği için gerekirse yedek bırakmalıyız.

konuyu dağıtmadan son bir noktaya değinmek isterim. topa sahip olma işini de bizim takımlarımız fazlasıyla yanlış anlıyor.

defanstan çıkarken top çevirmeyi ve istatistiği %60 yapmak iş değil. önemli olan hücuma çıktığımızda o topa ne olduğu?
kaleyi bulmayan şut bile benim özelimde başarıdır ama ilk dokunuşta sıçan, karar vermenin içine eden adamlar ile türk futbolu bir adım ileri gidemez.

Bununla ilgili ben de bir konu açmıştım sanırım güzel paylaşımlar olmuştu bizim futbolcuların alt yapıdaki eğitimden Kaynaklı mıdır bilemiyorum en çok eksikliklerini yaşadıkları alanlar

Düşünürseniz Türk futbolcuları dünyada teknik profille sahip olan gruba giriyor

Yani yeteneksizlikle açıklayamayacağımız bir durum bence bol pratik ve antrenman teknik hücum set antrenmanlarının eksikliğine bağlı yorum bu durumu

GSCimbom Forum kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

kondisyon yüklemek bu kadar zor olmasa gerek.

premierligden delecek herhangi bir kondisyon ekibi takımı zımba gibi yapacaktır zaten. neden yıllardır bu konuda türk takımları yatırım yapmaz anlaması güç. bir dönem bizde fizik yükeleme yapan bir antrenör vardı. ara sıra başlığını uplarlardı. böyle birisi yok mu şuan yoksa var da sorun başka yerlerde mi anlamlandıramıyorum.

Hamzanin dribblinginden ziyade en sevdiğim özelliği ilk dokunuşu bu yaşta cidden bulunmuyor alt yapılarda.. .

@Keramettin TANRIVERDİ admirim emre akbaba aklıma gelen tek örnek..İyi oyuncu anlamında demiyorum ama golculuğu pası vurusu genel olarak hücum yönü iyi bilinir bilhassa Alanya'daki hali ama first touch gerçekten rezalet.. Sırf kötü kontrolü sebebiyle oyunu acayip yavaşlatıyor..

benim en sevdiğim iki kavram

ilk dokunuş
çevre kontrolü

ortasahada en çok aradığım iki özelliklik. bu sene bu özelliklere haiz ortasahaları bünyemize kattığımız için çok mutluyum

Geri
Üst Alt