insanoğlunun her şeye alışabilmesi

Cihangir Göktaş

10 Numara!
Var olan korkunç ve enteresan gerçek.

Dünyanın en ürkek insanı bile bir savaş halinde öldürmeye veya ölümle burun buruna yaşamaya alişabiliyor. İnsan en değer verdiklerini bile kaybetmeye alışıyor. Evladını kaybeden anne bile alışıyor yokluğuna.yaşayamam dediği durumla karşılaşınca bal gibi de yaşıyor, biliyor. Öylesine zor tasavvur ettiği o an her zamanki yaptığı şeyleri yapıyor. Şok da olduğunu düşünüyor ama şoka bile girmediğini biliyor. kısacası insan her şeye alışıyor. Önce bir şok dalgası bir süreliğine, sonra kabulleniş.

Yaradılış gereği mi yoksa hayatta kalma içgüdüsü mü bilinmez.

Var olan korkunç ve enteresan gerçek.

Dünyanın en ürkek insanı bile bir savaş halinde öldürmeye veya ölümle burun buruna yaşamaya alişabiliyor. İnsan en değer verdiklerini bile kaybetmeye alışıyor. Evladını kaybeden anne bile alışıyor yokluğuna.yaşayamam dediği durumla karşılaşınca bal gibi de yaşıyor, biliyor. Öylesine zor tasavvur ettiği o an her zamanki yaptığı şeyleri yapıyor. Şok da olduğunu düşünüyor ama şoka bile girmediğini biliyor. kısacası insan her şeye alışıyor. Önce bir şok dalgası bir süreliğine, sonra kabulleniş.

Yaradılış gereği mi yoksa hayatta kalma içgüdüsü mü bilinmez.
Sevgili Cihangir.

Herseye alisabilmek cok iddiali soylem. Evet acilar kalbe gomulur ve tolere edilebilir ama alisilmaz bazen.

Yil 1998. Bogazici Universitesinde ogrenciyim. Ailem Bursa'da yasiyordu. Istabul'dan Bursa'ya gidiyoruz en yakin arkadasim Yasir ile. Biz o zamanlar solcuyuz falan. Arabali vapurda sevgili arkadasim Yasir ile Grup Ekin'den "Erken Olecegiz Seninle Biz" sarkisini dinliyoruz. Bayram tatilii icin gidiyoruz Bursa'ya. Sonra tatil bitmek uzereyken ablam ariyor. Eve gel acil diyor. Eve gidiyorum. Ablam diyor ki Yasir kalp krizi gecirdi ve kaybettik. Beni aramiyorlar ablami ariyorlar ki sokakta cokmeyeyim.

Ben ondan daha buyuk bir yikim yasamadim anne babamin kaybindan ziyade. Yani demem o ki insan herseye alisamiyor. Zamansiz kayiplar illa kendini belli ediyor zaman zaman.

insanoğlunun doğadaki en güçlü varlık olma sebeplerinden biri. Sadece acıya karşı değil çevresel ve sosyal etmenlere de adaptasyon yeteneği çok yüksek.

Alışmak değilde unutmakda olabilir
İnsan kelime anlamı olarakta unutan demektir

Feramuza bile alıştık. Daha üstü yok

Sevgili Cihangir.

Herseye alisabilmek cok iddiali soylem. Evet acilar kalbe gomulur ve tolere edilebilir ama alisilmaz bazen.

Yil 1998. Bogazici Universitesinde ogrenciyim. Ailem Bursa'da yasiyordu. Istabul'dan Bursa'ya gidiyoruz en yakin arkadasim Yasir ile. Biz o zamanlar solcuyuz falan. Arabali vapurda sevgili arkadasim Yasir ile Grup Ekin'den "Erken Olecegiz Seninle Biz" sarkisini dinliyoruz. Bayram tatilii icin gidiyoruz Bursa'ya. Sonra tatil bitmek uzereyken ablam ariyor. Eve gel acil diyor. Eve gidiyorum. Ablam diyor ki Yasir kalp krizi gecirdi ve kaybettik. Beni aramiyorlar ablami ariyorlar ki sokakta cokmeyeyim.

Ben ondan daha buyuk bir yikim yasamadim anne babamin kaybindan ziyade. Yani demem o ki insan herseye alisamiyor. Zamansiz kayiplar illa kendini belli ediyor zaman zaman.
Abi seninkine benzeri bir şeyi ben de yaşadım. Yıllardır arkadaşım olan biri değil ama 6 aydır işteyken tanıştığım, en sevdiğim arkadaşımdı. Bir gün beraber çalıştığı kişilerden birini gördüm çok endişeli halde. Dedi Aziz nerede biliyor musun, yok dedim ne oldu? Cevap vermeden gitti.

Sonra ne ilgisi varsa başka birinden duydum. Denizdeyken epilepsi krizi geçirmiş, durumu çok ağırmış, yoğun bakımdaymış. Hiçbir şey anlamadan gitti çocuk. Cenazesine Balıkesir'e gittik anne babasının elini öptüm... Tuhaf durumlar ya. Çok düzgün, çok efendi bir de acayip kalender bir çocuktu ya. İşin tuhafı epilepsi falan hiç haberimiz bile yoktu. Beline kadar gelen suda boğulup gitmiş. Hepsine Allah rahmet eylesin mekanları cennet olsun.

Alışmak sevmekten daha zor geliyor

Aslında korkunç birşey değil aksine çok iyi birşey .. İnsan yaşadığı her acıyı devamlı aynı şiddette hissetse hayat ızdırap olur..

Geri
Üst Alt