Kanada ve Amerika çok ucuz ülkeler değil.
Kanada2yı bilmiyorum ama Amerika'da ortalama mühendisler zaten 3000'den fazla kazanıyor (4000-4500 Dolar bandı) net maaş olarak.
Ama şunu diyeyim 2012 model bir Honda SUV araba'yı 7.000 Dolar seviyesine alabiliyor muşuz? Hayat çok ucuz değil oralarda da ama alım gücü satın almaya (ev, araba vs.) daha uygun.
3000 ile kısıtlı bir hayat olur, daha iyi araba alırsın. Sosyal imkanların kısıtlı olur. Ev en iyi bölgede olmaz, ama borcun olmaz.
Türkiye'de 2K aylık zaten direkt almak kolay değil tecrübeli mühendis ve müdür vb bir title'ın olacak ya da özel'de doktor olacaksın.
40.000 TL de 1 IPHONE 14 parası bu arada. Orada 1200-1300 Dolar'a alıyorsun direkt. Biri maaşının %50'si 3000 bile alsan, diğeri tamamından fazla ediyor.
Amerikada 40 yaşında birinin aracına aylık ödediği sigorta zaten 150 dolar( kendimden biliyorum )
20 yaşındaki birinin ise 350 dolar civarı.
2012 model 7000 dolara aldığın araba sana sorun çıkarabilir.O fiyatlara araba alıp arabanın fiyatı kadar tamir masrafı ödeyenler var.Türkiyede olsa bu sorunu çözersin.
Amerikada ise araba tamiri çok zor birşey , ayrıca çok pahalı(not aslında 2012 model araba güzeldir de bu tenekeler tamir edemiyor ufak sorunları bile ve astarı yüzünden pahalıya geliyor, insanların yeni arabalara yönelme sebebi bu Amerikada )
Vw aracımın gösterge panelindeki ışıklar yandı.Bazen kendi kendine sönüyor sonra tekrar yanıyor.Sensör problemi diye düşünüyorum
Garantisi olduğu halde 100 dolar ödüyorsun Ve araba 12 gün yattı orda.Sorun da devam ediyor
3000 dolar alırsan muhtemelen güzel bir eyalette yaşayamazsın.Yani oda falan tutarak yaşarsın.Güzel yerlerde 5-6 bin dolardan aşağı kira yok.
Amerikada ortalama bir hayat yaşamak için 7bin dolardan aşağı kazanmaman gerekiyor..Hesaplarıma göre..
Zenginlik araba veya ayfon değildir o yüzden
Evet bu ikisine sahip birçok insan var Amerikada ama fakirler yani.
75-80 yaşında bile hala markette çalışan insanlar görüyorum.Çünkü ihtiyaçları var.Parası olan biri o yaşta çalışmaz bence.(şimdi avelin birisi çıkar , çalışmayı seviyilerdir!! yazar. )
(Bunlar hep züğürt tesellisi.Zaman kısıtlı.Kimse de çalışmayı sevmiyor.Hele o yaşta ben asla çalışmak istemezdim)