Kısır Döngü

Alpay Asma

Şef Gümüş Kıvrım
6 senelik forum üyesi kendimi bildim bileli de bir Galatasaray sevdalısı olarak hep aynı saçma kısır döngüsünü yaşamaktan sıkıldım.

Sürekli olarak bu takımın taraftarının takım içinde ''HAİN'' arayıp yeniçeri benzetmeleri yaparak bir takım oyuncuları (genellikle eskisi gibi performans gösteremeyenlerden) suçlamasından da, yönetimlere toz kondurmamak için hep aynı maddeleri sıralayanlardan da, sırf eleştiri olsun diye yönetim eleştirenlerden de, yerli düşmanlığı, yabancı hayranlığı, yabancı düşmanlığı yapanlardan da. Başarısızlığı sürekli bu sığ sebeplere bağlayanlardan da.

Bu takım 2 sene başarılıydı bu kesin. Sebebi çoktu. Öncesi karanlıktı, o döneme göre iyi ve uyumlu, doğru kimyayı oluşturacak transferler yapılmıştı, şartlar için uygun teknik adam seçilmişti, yönetim gerekli saha dışı hamleleri yapmıştı vs... Şu an başarısızlığa doğru koşar adım gidiyoruz sebebi de yukarıda ki sebepler değil. O saydıklarınız sadece hep başarısızlığa bulduğumuz kulplar.

Futbolcular arasında bu tarz şeyler her takımda belirli miktarda oluyor. Ama taraftarların ve teknik direktöründen yöneticilerine kadar bu süreci yönetiş biçimi ile bunlar çok basit şekilde bertaraf edilebilir sorunlar.

Bunlar sadece Türkiye'de oluyor demek de saçma, dünyanın her takımında var. Ve hatta daha fazlası da var. Ama hiç bir yerde burada olduğu kadar dramatize edilmiyor. Burada ise Selçuk kötü mü oynadı kesin çete lideri, örgüt lideri olarak suçun çoğu onda.

Bırakalım bu işleri.de bir de şunları düşünelim.

Selçuk kötü oynuyor. Çünkü futbolu 1.5 senedir erozyonda.

Selçuk kötü oynuyor. Çünkü onun oynadığı stille bugün oynamaya çalıştığımız oyun tarzı arasında uçurum var.

Burak kötü oynuyor. Çünkü topla arası iyi değil.Ama ısrarla topu sürmesi istenecek şekilde oynatılıyor.

Burak kötü oynuyor. Çünkü bu sene son 3 senedir lehine çalınan fauller, bu sene aleyhine çalınıyor. Mentali kötü oyundan çabuk düşüyor.

Burak daha da kötü oynuyor. Çünkü çoğu Türk gibi kırılgan ufacık ıslık ile öz güveni 0'a iniyor. Atacağını da atamıyor.

Takım da defansta kim oynasa kötü gözüküyor.Çünkü 2 sene öncesine göre topsuz oyunda olan adam sayısı bariz düştü.

Takım kötü çünkü doğru 11'i 2013-2014'ün tamamında ve geçen sezonun da bir kısmında(ilk yarı) bir türlü bulamadı.

Takım kötüye gidiyor. Çünkü transfer de ÜLKE GERÇEKLERİ İLE UYUŞMAYACAK TERSLİKTE İŞLER YAPILMAYA başlandı.

Bunları arttırarak devam ettirmek mümkün. Yukarı da kısır döngü içinde verdiklerim ise sonuçların getirdiği buzdağı'nın görünen yüzünü teşkil eder en fazla.

Ama yıllardır her platformda taraftardan, yorumculara kadar bu saçmalıkları görmekten sıkıldım. Sizce de yetmedi mi artık bunları konuştuğumuz.

Zihin devrimi yapmak gerekliliğinden bahsederken sürekli aynı sularda daha ne kadar dolanarak vakit kaybedeceğiz?

Ek olarak ben tekrar 2 sene önce kendi sahasında 2-1 kaybettiği Süper Final Fenerbahçe maçından sonra o kadar gol kaçıran takımını alkışlayarak uğurlayan taraftarı ve sinerjiyi görmek istiyorum.

Tekrar stadyum da yapılan duygulandıran rakip teknik direktörlerin bile duygulandığı kareografileri, o sinerjiyi görmek istiyorum.

Yuhalamak, ıslıklamak, istifaya davet etmek kolay olanı bunları yapmak ise zor olanı. Zor olanı başardığı için sevdiğim takımıma da bunları yakıştıramıyorum.

Ben de cok begendım ancak selcuk bu kadar kotu bir oyuncu degil. Dogru taktıkle oynatılmayabılır ancak daha profesyonel olması lazım. En ufacık tepkıde ıslıkta tukenıverıyor. Selcugun bu kadar kotu oynamaya hakkı yok

Türk oyuncuların mental problemlerinden bir haber olanlar gelip sonra çete lideri diyor işte.

Yıllardır Denizli, Fatih Terim, Şenol Güneş niye bu ülke de başarılı oldu işte tam da bu yüzden. Onlardan daha iyi taktik bilgiye sahip adamlar bu ülkede mevcut ama onları kadar bu işin farkında olup buna çalışan yok.

Bir başka kısır döngüsü de budur. Kaos anında Selena'yı çağırır gibi bu adamları çağırmak, Godot'yu bekler gibi yollarını gözlemektir devamı da.

Böyle oldukça daha çok beğenmediğimiz Aziz'ler, Terim'ler, siyasiler(kimi kastettiğimi anlar herkes) yaratırız.

öncelikle şunu kabul etmeliyiz: Bundan daha zor zamanlar geçirdik. Bununda atlatiriz. Caninizi sikmaya degmez.

Bugünlere gelinmesinin temeli 2012 yazinda atildi. Çok yanliş ve çok pahali bir kadro kuruldu. Futbolu birakmasi gereken adamlara servetler döküldü. Ben artik Galatasaray'in gerçek futbol bilginleri tarafindan yönetilmesini istiyorum. şu son iki senede yapilan transferlerin 80% fiyasko. BY ve Umut gibi top'a degmeyi bilmeyen adamlari santrafor diye oynatirsan, 40 yaşina gelen Drogba ile yola çikarsan lastik biyerde patlar.

Bıkkınlık gelmeye başladı artık 2 senede bir 3 senede bir sil baştan yapıyoruz şu takımın üstüne koyup lige ambargo koymak yerine kendi ipimizi kendimiz çektik şu düştüğümüz hale bak

Terim'in ayrılmasıyla yeni bir kısır döngüye girdiğimiz çok açıktı..Seni biliyorum abi,başından beri bunu savundun sende keşke böyle olmasaydı ama böyle olacağı çok belliydi,yazık günah..

öncelikle şunu kabul etmeliyiz: Bundan daha zor zamanlar geçirdik. Bununda atlatiriz. Caninizi sikmaya degmez.

Bugünlere gelinmesinin temeli 2012 yazinda atildi. Çok yanliş ve çok pahali bir kadro kuruldu. Futbolu birakmasi gereken adamlara servetler döküldü. Ben artik Galatasaray'in gerçek futbol bilginleri tarafindan yönetilmesini istiyorum. şu son iki senede yapilan transferlerin 80% fiyasko. BY ve Umut gibi top'a degmeyi bilmeyen adamlari santrafor diye oynatirsan, 40 yaşina gelen Drogba ile yola çikarsan lastik biyerde patlar.

Kimya önemli tabi.

1.Ne oynamak, oynatmak istediğini bileceksin.

2.Ona göre hamleler yapacaksın.

3.İyi çalışacak, çalıştıracaksın.

4.Saha dışını iyi organize edeceksin.

Bu 4'ü olmadan başarı imkansız.

Takıma bakıyorum belirli bir oyun şablonu 2 yıldır yok.

Terim'in ilk sezonu ondan beklenmeyecek kadar şablonu net bir oyun varken, 2. sezonda sadece kendisinin başarılı olabileceği bir takım kuruldu.

Ondan sonra eğer Terim gibi düşünen bir TD gelmeyecekse bu kadronun başarı şansı mucizeydi ve de öyle oldu.

Yönetim de hatalı bu sezonu iyi kötü Terim ile götürüp, Milli takım durumunu da koz olarak kullanıp ,lobisini yaparak 4.yıldızı takıp gönderecekti hocayı da milli takıma.

Kabul edemediğim de bu.

Ama onlar ne yaptı. Gitti iklime uyumu olmayan, Terim'in 2.sene kendine göre ayarladığı takım ile taban tabana zıt bir TD olan Mancini'yi getirdi takımın başına.

İşte bu futbol aklından uzak anlayış yüzünden eleştiriyorum Ünal Aysal'ı da.

Zaman zaman sinirle ifade etmem gerektiği gibi söyleyemiyorum ama tam da budur düşündüğüm.

Kimya önemli tabi.

1.Ne oynamak, oynatmak istediğini bileceksin.

2.Ona göre hamleler yapacaksın.

3.İyi çalışacak, çalıştıracaksın.

4.Saha dışını iyi organize edeceksin.

Bu 4'ü olmadan başarı imkansız.

Takıma bakıyorum belirli bir oyun şablonu 2 yıldır yok.

Terim'in ilk sezonu ondan beklenmeyecek kadar şablonu net bir oyun varken, 2. sezonda sadece kendisinin başarılı olabileceği bir takım kuruldu.

Ondan sonra eğer Terim gibi düşünen bir TD gelmeyecekse bu kadronun başarı şansı mucizeydi ve de öyle oldu.

Yönetim de hatalı bu sezonu iyi kötü Terim ile götürüp, Milli takım durumunu da koz olarak kullanıp ,lobisini yaparak 4.yıldızı takıp gönderecekti hocayı da milli takıma.

Kabul edemediğim de bu.

Ama onlar ne yaptı. Gitti iklime uyumu olmayan, Terim'in 2.sene kendine göre ayarladığı takım ile taban tabana zıt bir TD olan Mancini'yi getirdi takımın başına.

İşte bu futbol aklından uzak anlayış yüzünden eleştiriyorum Ünal Aysal'ı da.

Zaman zaman sinirle ifade etmem gerektiği gibi söyleyemiyorum ama tam da budur düşündüğüm.

Kulüp olarak başarisiz olduk. Aysal, Terim, Mancini, oyuncular veya taraftarlar. Herkesin ortak başarisizligi. Elbette sadece Burak'in üzerine veya başkasinin üzerine yüklemek dogru olmaz. Terim dönemindeki kurulan kadro kisa vadeligine kurulan bir kadroydu. şampiyonluk gelince oyuncularin yaşlanip formdan düşecegini hesap edilmedi.

Yönetimin TD'yi göndermek konusundaki tavri karişik mesele. Ama mecburi olmadikça TD sezon ortasinda degişmemeli, burasi kesin. Olaganüstü şartlar olursa yardimci TD gerekirse sezon sonuna kadar götürecek biri olmali. Mesela Tugay olsa sezon sonuna kadar götürebilirdi. Burada yardimci TD'nin bile nekadar önem arz ettigi anliyoruz.

Eger Mancini gidecekse ben tekrar yerli gelmesinden yanayim! Genç birisi olsun. Eskilerden gina geldi.

Geri
Üst Alt