Kola ve Gazlı İçecekler Masum Mu?

Müzik yarışmasında amaçsız yere bana saldıran adamlar oldu, ben müzik adamıyım diye kimseye bu tarz teknik terim içeren bir ton laf kalabalığı yapma küstahlığını göstermedim. Ben o arkadaşın amacının ne olduğunu gayet iyi biliyorum ama işte onu bilmeyen adama yedirir. Kolanın bağımlılık yaptığı kanıtlanmış bir şey olmayabilir ama bağımlılık yapmadığını da kimse iddia edemez bence.

[media]https://www.youtube.com/watch?v=y1R7FPybBis[/media]

Spora başladım başlayalı bıraktım kolayı, meyve suyu içiyorum sadece.Ve işin ilginç tarafı kola gördükçe midem bulanıyor, iğreniyorum resmen.

Tiryakisi olanlari anlamam ama icerim arkadas aklima gelince iciyorum. Suana kadar da zarari olmadi. Sürekli böyle aman birsey olacak, onu yapma, o zararli diyen kisileri hic sevmem.

Evde varsa içerim. Yoksa kola alıpta içeyim demem.

Evet, içinde kafein mevcut çünkü. Ben çok abartılı olmamakla birlikle sıkça içerdim kola vb asitli içecekleri. Zararlı olduğunu biliyordum ama durumun ciddiyetini 2 sene önce bir yerde okuduktan ve araştırdıktan sonra birden kestim içmeyi. Ama vücudum istemedi de, hiç aramadım, canım da istemiyor açıkçası. Tadını bile unuttum diyebilirim.

Ne güzel işte. Darısı diğerlerini başına. Ben de sigaradan kurtuldum bu şekilde.

Ne güzel işte. Darısı diğerlerini başına. Ben de sigaradan kurtuldum bu şekilde.

Seviyorum bilinçli insanları, sigarayı hayatıma hiç sokmadım, alkol falan da yok zaten (istisna durumlar dışında). Yaşam kalitesini yüksek yaşamak varken sağlığı bozmaya hiç gerek yok. Tebrik ederim seni.

Müzik yarışmasında amaçsız yere bana saldıran adamlar oldu, ben müzik adamıyım diye kimseye bu tarz teknik terim içeren bir ton laf kalabalığı yapma küstahlığını göstermedim. Ben o arkadaşın amacının ne olduğunu gayet iyi biliyorum ama işte onu bilmeyen adama yedirir. Kolanın bağımlılık yaptığı kanıtlanmış bir şey olmayabilir ama bağımlılık yapmadığını da kimse iddia edemez bence.

Amacım neyse söyle karnından konuşmaya gerek yok. Kimseye bişey yedirmeye çalıştığım yok. Bişey yediripte Coca-Cola'dan pay falan da almıyorum, ilk yazdığım üzere sık kola da tüketmiyorum. Burası forum ve bilgim olan konuda bilgilendirmek istedim sen suyunu çıkarana kadar da abartmadım teknik terimde kullanmadım. Kolanın bağımlılık yapmadığı da kanıtlanmış bir şey zaten bunu sen bilmiyorsun diye yok demek anlamına gelmez. Amacımı da söylersen iyi olcak çünkü gizli amacımı bende merak ettim.

Ama bütün bunları yazarken aptallığımdan olsa gerek Türkiyede insanların bilim düşmanı olduğunu da unutmuşum.

Amacım neyse söyle karnından konuşmaya gerek yok. Kimseye bişey yedirmeye çalıştığım yok. Bişey yediripte Coca-Cola'dan pay falan da almıyorum, ilk yazdığım üzere sık kola da tüketmiyorum. Burası forum ve bilgim olan konuda bilgilendirmek istedim sen suyunu çıkarana kadar da abartmadım teknik terimde kullanmadım. Kolanın bağımlılık yapmadığı da kanıtlanmış bir şey zaten bunu sen bilmiyorsun diye yok demek anlamına gelmez. Amacımı da söylersen iyi olcak çünkü gizli amacımı bende merak ettim.

Ama bütün bunları yazarken aptallığımdan olsa gerek Türkiyede insanların bilim düşmanı olduğunu da unutmuşum.

Senden daha çok bilime önem veriyorumdur emin ol, günün yarısını bilimsel araştırmaları okuyarak geçiriyorum. Sen sanırım beni akkoyunlarla karıştırdın. İnsanları tanımadan ön yargı ile istediğin yaftayı yapıştırmak huyun olsa gerek. O yazdığın mesaja bir geri dön oku ne yazmışsın? Neymiş; "bilmiyorsam öğreneyim"miş... Sen doktormuşsun, benim o kadar teknik terimi ezberleme mecburiyetim var mı? Bana ne faydası var, onca işim arasında oturup onları mı ezberleyeceğim. Sen önce insanların fikirlerine saygı duymayı öğren. Bilim düşmanıymışım, peh! Daha kanıtlanmamış bir teori konusunda kesin yargılara varan sensin, ben ise bu konuda uzmanlığı bulunmayan sadece bir vatandaş olarak fikirlerimi ve teorimi ortaya koyuyorum. Buna saygı bile duymuyorsun ve başından beri bilmiş tavırlarla burnu havada bir yaklaşım sergiliyorsun.

Ayrıca bana ne ne kadar kola içtiğinden, istersen günde 20 litre iç, insanları burada yargılamıyoruz. Sen yaptığın yanlışın da farkındasın aslında bu saldırgan tavırların bu yüzden Abbas.

Seviyorum bilinçli insanları, sigarayı hayatıma hiç sokmadım, alkol falan da yok zaten (istisna durumlar dışında). Yaşam kalitesini yüksek yaşamak varken sağlığı bozmaya hiç gerek yok. Tebrik ederim seni.

Sigaraya bende hiç bulaşmadım. Dünyanın en güzel rahatlığı sanırım.

Senden daha çok bilime önem veriyorumdur emin ol, günün yarısını bilimsel araştırmaları okuyarak geçiriyorum. İnsanları tanımadan ön yargı ile istediği yaftayı yapıştırmak huyun sanırım. O yazdığın mesaja bir geri dön oku ne yazmışsın? Neymiş; "bilmiyorsam öğreneyim"miş... Sen doktormuşsun, benim o kadar teknik terimi ezberleme mecburiyetim var mı? Bana ne faydası var, onca işim arasında oturup onları mı ezberleyeceğim. Sen önce insanların fikirlerine saygı duymayı öğren. Bilim düşmanıymışım, peh!

Ayrıca bana ne ne kadar kola içtiğinden, istersen günde 20 litre iç, insanları burada yargılamıyoruz. Sen yaptığın yanlışın da farkındasın aslında bu saldırgan tavırların bu yüzden Abbas.

O posta kadar 1 tane teknik terim kullanmadım. O posttan önce ne yazdığını sen kendin oku, araştırdım yazmışsın. Araştırdıysan istersen simitçi ol o terimlerin anlamını bilmek zorundasın zira araştırdıysan anlamış olman da gerekli. Ben sen suyunu çıkarana kadar mesleğimle alakalı bir şey de yazmadım. İnsanların fikirlerine saygıyı her zaman duyarım fakat tartıştığımız konu tartışmaya açık değil ve dolayısıyla hiçbir teknik altyapın olmadan fikrin olamaz. Madem benden çok bilime önem veriyorsun boldladığımın altın kural olduğunu da biliyorsundur. Onca işin arasında bişey ezberlemek istemiyorsan da o ezberlemeyi reddettiğin terimleri hayatının parçası haline getiren insanları dinlemek durumundasın. Saldırganlaştığım falan da yok sen hayal görüyorsun heralde :D

O posta kadar 1 tane teknik terim kullanmadım. O posttan önce ne yazdığını sen kendin oku, araştırdım yazmışsın. Araştırdıysan istersen simitçi ol o terimlerin anlamını bilmek zorundasın zira araştırdıysan anlamış olman da gerekli. Ben sen suyunu çıkarana kadar mesleğimle alakalı bir şey de yazmadım. İnsanların fikirlerine saygıyı her zaman duyarım fakat tartıştığımız konu tartışmaya açık değil ve dolayısıyla hiçbir teknik altyapın olmadan fikrin olamaz. Madem benden çok bilime önem veriyorsun boldladığımın altın kural olduğunu da biliyorsundur. Onca işin arasında bişey ezberlemek istemiyorsan da o ezberlemeyi reddettiğin terimleri hayatının parçası haline getiren insanları dinlemek durumundasın.

Bak şu yazdığını önceki tartışmalarımız olmadan okursam sonuna kadar doğru; ama senin yaklaşımın kesinlikle iyi niyetli bir yaklaşım değildi. Ben araştırmalarım sonucunda edindiğim bilgileri yazdım ve bu konuda kesin bir görüş bile belirtmedim. Sen iyi niyetli yaklaşacak olsan o teknik terimlerle laf kalabalığı yapacağına derdin ki "bence bu konuda yanlış düşünüyorsun, kafein şu nedenlerden dolayı o bahsettiğin etkiyi yapmaz" ve ben de saygı gösterir ve o konuda bir araştırma içerisine girerdim. Ama sen ne yaptın; sanki ben kesin bir kanıya varıyormuşum gibi kendi egonu tatmin etme yoluna gittin açıkça. Senin yaşını hayatını bilmiyorum ama mesleklerimden dolayı ve sosyal bir insan olduğumdan dolayı çeşit çeşit insan tanıdım, tanıyorum. Bu yüzden çok iyi biliyorum senin bürüdüğün rolü. Ben doğru veya yanlış fikirlerimi yazdım. Senin dediklerin doğrudur değildir bundan hiç bahsetmedim, yanlış demedim bile çünkü dediğin gibi bende altyapısı yok. Ama fikrimi de hala savunuyorum aksi yönde beni tatmin edecek bir bilgiye, doğru bir üslupla karşılaşana kadar.

Not: Araştırmadan kastım google'dan açıp bir kaç ingilizce makale okuyoruz o kadar. Senin uzmanlık alanından dolayı yaptığın araştırma ile benimki tabi ki bir olmaz eğer o şekilde değerlendiriyorsan.

Bilimsel araştırmalara göre Le kola'nın imanı kuvvetlendirdiği ortaya çıkmış

Tiryakisi olanlari anlamam ama icerim arkadas aklima gelince iciyorum. Suana kadar da zarari olmadi. Sürekli böyle aman birsey olacak, onu yapma, o zararli diyen kisileri hic sevmem.

Bir bardak nar suyu ile bir bardak kolayı kıyaslayacak olursak, bir seferde tüketildiğinde nar suyunun saf tüketim etkisi koladan daha tehlikeli kısa vadede.

Heleki açlık seviyesine yakın bir durumda iseniz nar suyunun ekşimsi tadı ve yoğun saf aroması nedeniyle çarparak, kısa süreli baş dönmesi/denge kaybı ve hatta kendinden geçme vakaları bazen görülür. Bu nedenle bu konunun uzmanları ve diyetisyenler narsuyunu uygun oranda sulandırarak veya minik yudumlarla 45-60 dakikada yavaş yavaş içilmesini tavsiye ederler. Ne şekilde ve ne kadar içerseniz için sizi aniden bayıltsa dahi bu etki kalıcı veya bağımlılık yapacak bir etkiye sahip değil.

Ama kola içinde daha fazla şeker ve ilave köpürmeyi tetikleyici maddeler olmasına rağmen, benzer ani etkilerini bastırabilmek için kafein veya bazı sakinleştiricilerle köpürmeyi tetikleme etkisinin geğirme yolu ile midenin basıncını düşürek rahatlama psikolojisi kulanılmaktadır. Bu ise masum, tatlı vehatta rahatlatıcı bir lezzet imajı ile bilinçaltının korunma veya uzak durma uyarısını yok sayarak es geçmesini sağlıyor.

İnsülin değerlerinin salgılanma ivmesini değiştirip de yeniden kalori ihtiyacı isteğini yaratarak, içtikçe içesi geliyor insanın gibi bir kısır döngü tuzağına sürüklüyor.

Bu etkinin cazibesine kapılan kişi de bir müddet sonra tadı yada serinlemek avuntusuyla aslında içindeki ani yan etkileri bastırmak için kullanılan sakinleştiriciler nedeniyle almaya zorlandığını dahi farkedip kendisini frenleyemiyor.

Velhasıl tehlike kolayı içip/içmemekle sınırlı kalmıyor. Asıl tehlike bu işin artan dozajlarda daimi kullanımı ile sudan daha fazla kola boyutuna ulaşarak,

Devamlı kendini su ile yenileyen bünyenin vücuttan atılan suyun yerine; sudan başka birşeyler koymak mecburiyeti ile karşı karşıya kalması.

Sanırım anlatabilmişimdir.

Bak şu yazdığını önceki tartışmalarımız olmadan okursam sonuna kadar doğru; ama senin yaklaşımın kesinlikle iyi niyetli bir yaklaşım değildi. Ben araştırmalarım sonucunda edindiğim bilgileri yazdım ve bu konuda kesin bir görüş bile belirtmedim. Sen iyi niyetli yaklaşacak olsan o teknik terimlerle laf kalabalığı yapacağına derdin ki "bence bu konuda yanlış düşünüyorsun, kafein şu nedenlerden dolayı o bahsettiğin etkiyi yapmaz" ve ben de saygı gösterir ve o konuda bir araştırma içerisine girerdim. Ama sen ne yaptın; sanki ben kesin bir kanıya varıyormuşum gibi kendi egonu tatmin etme yoluna gittin açıkça. Senin yaşını hayatını bilmiyorum ama mesleklerimden dolayı ve sosyal bir insan olduğumdan dolayı çeşit çeşit insan tanıdım, tanıyorum. Bu yüzden çok iyi biliyorum senin bürüdüğün rolü. Ben doğru veya yanlış fikirlerimi yazdım. Senin dediklerin doğrudur değildir bundan hiç bahsetmedim, yanlış demedim bile çünkü dediğin gibi bende altyapısı yok. Ama fikrimi de hala savunuyorum aksi yönde beni tatmin edecek bir bilgiye, doğru bir üslupla karşılaşana kadar.

Bişey bilmediğin sürece hangi üslupla olursa olsun seni tatmin edecek bir bilgi yok. Sen aşırı hassasiyet göstermişsin zira ben öncesinde de farklı bir uslup kullanmadım.Sen olayı kişiselleştirip içselleştirirsen ve ben bunu bilmezsem farklı bir uslupla yaklaşmam gerektiğini de nihayetinde bilemezdim. Ve fakat yinede üslubumda art niyet yoktu. Hassasiyet gösterdiysen kusura bakma ama zaten sırf o hassasiyetinden dolayı ne yazsam kabul etmeyip tatmin olmayacağını yazdıktan sonra yazacağım bir şey kalmadı. İyi forumlar :D

Geri
Üst Alt