Marketcap olayını tam olarak nasıl oluyor? Neye dikkat etmeliyiz? Şimdi google amcaya sorsam kafam daha da karışır, şöyle 5 yaşında ki bir çocuğa anlatır gibi olsa süper olur.
Ben yaklaşık 1 ay önce girdim bu işlere. Hiç bir bilgim yoktu. Açıkçası baya karışık şeyler var anlaşılması gereken. Blockchain'lerin kendileri, blockchain kendi ana coin'i, alt coinler, alt coin almak için gaz parası ödemek, uniswap gibi dex'ler, her cüzdanın her coin ile uyumlu olmaması gibi şeyler.
Gerçekten de öyle çok basit değil. Eğer yok sadece Bitcoin, Ethereum alıp, cüzdan kullanmadan cex'ler de (btcTurk, paribu, coinpara) tutacağım derseniz, o zaman çok basit.
Beni en fazla şok eden Ethereum gaz fiyarları olmuştu. Ulan dedim £50 bir alalım bakalım. Coinbase'den aldık. Neyse hele bi cüzdana transfer edelim dedim, bir baktım £100 civarı gaz parası istiyor. Oha dedim, bankalardan kurtulacağız derken başka türlü soyuluyoruz. Biraz araştırdım ve Ethereum ağının sakin olduğu zamanlarda gönderim yaparsam, gaz fiyatlarının daha düşük olacağını öğrendim. Hadi bekleyim bakalım dedim, £40 civarında cüzdana göndermeyi başardım (£50 eth'i).
Sonra Shiba İnu olayı çıktı, bende yeni yeni öğreniyorum, bir £20 alalım dedik. Busefer UniSwap'dan alacağız, £20 shiba için yine £80-£90 civarı gaz parası çıkıyordu. Haydaaaa diyip yine beklemeye geçtim. Sanırsam £20 civarı gaz parası ödeyerek aldım. Amaç sistemi ogrenmekti.
Artık Ethereum blokzincirini kullanan projeleri takip etmeme kararı aldım. Dün piyasalar düşünce bir sepet yaptım £1200'lık, Solana, Ethereum, Polkadot, Algorand, Stellar, Chiliz filan.
Şuan ki stratejim, her ay max £100-£200 yeni projeler keşfedip (mümkünse ICO daha yapılmamış) onlara yatırım yapmak. Arada birtane 100x tutturursak tatmin eder. Şans oyunu oynarmış gibi deneyeceğim.
Ama inanılmaz riskli ve bağımlılık yaratıyor. İradesi zayıf olan insanlar için çok tehlikeli.