Kurban Bayramınız Kutlu Olsun

Büyüklerimin ellerinden küçüklerimin gözlerinden öperim, bayramınız mübarek olsun a dostlar

Eid Al Adha Kalk Gidelim GIF by TRT

öldürmeyin olm şu hayvanları.
Bu acidan gercekten sevmedigim bir bayram.

Millet dini inanci diye pis pis yollarin ortasinda vs yapar hep(herkes icin gecerli degil tabi), e isin icinde para da var dolandiricilik da var...

Herkese sevdikleriyle güzel bir bayram dilerim.

Açık konuşayım benim de sevdiğim bir bayram değil malum sebepten. Çocukluğumuzda durum bundan çok daha kötüydü onu da söylemek gerek. Millet evinin bahçesinde, yolun ortasında falan keserdi. Hayvanın kafasını, parçalarını oraya buraya atarlardı. Tam bir rezillikti. Çocukluğumuzda hepimize yetecek kadar iğrenç görüntüler işlendi beynimize. Sinek bile öldürsen, önce ölüye saygı göstereceksin abi. Ama hepsinden öte, artık bir şeyler değişti hayatta. E 7. yüzyılda da yaşamıyoruz. Bu Bayramın amacı fakire fukaraya destek olmaksa eğer bunun binbir türlü yolu var. Hiçbir şey olmasa bir market alışverişi yapar, dağıtırsın, içinde çeşitli mutfak ürünleri olan, hububatı, peyniri vs dahil. Zaten devlet eliyle yapılan bir işe bizim vatandaş olarak bu kadar teşne olmamamız lazım. Adı Kurban Bayramı da olsa burada asıl amaç kurban etmek değil, yardım etmek. Çocukluğumdan beri de bizimkilere söylüyordum bunları ara ara, 10 küsür yıl önce onlar da farklı sebeplerle de olsa aynı noktaya geldiler.

Yıllardır hep kafamda olan bir şey, bugün yazmak istedim.

Herkese sevdikleriyle güzel bir bayram dilerim.

Açık konuşayım benim de sevdiğim bir bayram değil malum sebepten. Çocukluğumuzda durum bundan çok daha kötüydü onu da söylemek gerek. Millet evinin bahçesinde, yolun ortasında falan keserdi. Hayvanın kafasını, parçalarını oraya buraya atarlardı. Tam bir rezillikti. Çocukluğumuzda hepimize yetecek kadar iğrenç görüntüler işlendi beynimize. Sinek bile öldürsen, önce ölüye saygı göstereceksin abi. Ama hepsinden öte, artık bir şeyler değişti hayatta. E 7. yüzyılda da yaşamıyoruz. Bu Bayramın amacı fakire fukaraya destek olmaksa eğer bunun binbir türlü yolu var. Hiçbir şey olmasa bir market alışverişi yapar, dağıtırsın, içinde çeşitli mutfak ürünleri olan, hububatı, peyniri vs dahil. Zaten devlet eliyle yapılan bir işe bizim vatandaş olarak bu kadar teşne olmamamız lazım. Adı Kurban Bayramı da olsa burada asıl amaç kurban etmek değil, yardım etmek. Çocukluğumdan beri de bizimkilere söylüyordum bunları ara ara, 10 küsür yıl önce onlar da farklı sebeplerle de olsa aynı noktaya geldiler.

Yıllardır hep kafamda olan bir şey, bugün yazmak istedim.
Ne demek istedigini anliyorum ama bunun Kurban ibadeti ile bir alakasi yok. Kurbanda et kesmek sart, yoksa bu ibadet olarak kabul sayilmaz. Sen yine fakire yardimini yapabilirsin (zekat vermek) baska turlu ama bu sadaka amacli oluyor sadece, kurban yerine gecmiyor dinimizde.

Musluman birisi Kurban'da (eger durumu musaitse) mecbur et dagitmali;

İbadetlerin şekil, şart ve rükünleri olduğu gibi hikmetleri, amaçları ve teşri gerekçeleri de vardır. İbadetlerdeki bu özelliklerin birbirinden ayrı düşünülmesi mümkün değildir. Diğer taraftan ibadetler ancak emredildikleri şekliyle yerine getirilir. Her ibadetin bir yapılış şekli vardır. Kurban ibadeti de ancak kurban olacak hayvanın usûlüne uygun olarak kesilmesiyle yerine getirilebilir. (el-Fetâva’l-Hindiyye, 5/291) Bedelini infak etmek suretiyle, kurban ibadeti yerine getirilmiş olmaz. Zira hayvanın kesilmesi bu ibadetin rüknüdür. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.), kurban meşru kılındıktan sonra her yıl bizzat kurban kesmek sureti ile bu ibadeti yerine getirmiştir. (bk. Tirmizî, Edâhî, 11 [1506-1507]; Buhârî, Hac, 117, 119 [1712, 1714]; Müslim, Edâhî, 17 [1966])

Hz. Peygamber (s.a.s.), Kurban Bayramı’nda Allah katında en sevimli ibadetin kurban kesmek olduğunu, kurbanın kesilir kesilmez Allah katında makbul olacağını ve kurban edilen hayvanın her bir parçasının kişinin hayır hanesine kaydedileceğini ifade etmiştir. (Tirmizî, Edâhî, 1 [1493]; İbn Mâce, Edâhî, 3 [3126])

Allah Teâlâ’nın rızasını kazanmak niyetiyle, karşılıksız olarak fakir ve muhtaçlara yardım etmek, iyilik ve ihsanda bulunmak da Müslüman’ın önemli vazifelerinden biridir. Zaruret derecesinde ihtiyaç içerisinde bulunan kimseye yardım etmek dinimizde farz kabul edilmiştir. Ancak bu iki ibadetin birbirinin alternatifi olarak sunulması doğru değildir. Bu sebeple kesme olmadan hayvanı, sadaka olarak bir kişiye vermek kurban yerine geçmez. (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 6/320) ) Aynı şekilde kurban bedelini de yoksullara ya da yardım kuruluşlarına vermek suretiyle, kurban ibadeti ifa edilmiş olmaz.

Geri
Üst Alt