- 2 Nisan 2012
- 40.187
- 19.865
- 2.548
Bu durum geta'nın gecikmesine sebebiyet verir mi?
en mühim soru bu
en mühim soru bu
Sitemizi ana ekranınıza bir web uygulaması olarak nasıl yükleyeceğinizi görmek için aşağıdaki videoyu izleyin.
Not: Bu özellik bazı tarayıcılarda kullanılamayabilir.
abdden nefret etmek için bir gerekçem yok. uygulamaları üçüncü dünya ülkesi uygulamaları. bu arada abdyi de çok severim. zaten oraya gitmek için buraya geldim. bize vizesiz abd.Bu nefret dili. ABD nefreti kör edebiliyor insanları.
Öncelikle Şili dünyanın en tehlikeli deprem bölgelerinden birinde ve tarihinde Tsunami tehlikeleri oldu mu bilmiyorum ama çok uzun bir kıyı şeridi var en azından. Orada dayanıklı evler yapmak zorundasın.
ABD’de birçok eyalette deprem tehlikesi yok. Deprem ve Tsunami tehlikesi olan en büyük yer de Cali. Cali’de de 99’dan sonra yeniden hazırlanan bina yönetmeliği depreme dayanıklı yapılar yapılmasını sağlıyor. Yani orada hâlâ diğer birçok eyaletteki cinste evler yapılmıyor uzun bir süredir.
Ne bileyim, Michigan, Missouri, Montana, Wisconsin, Illinois vs vs gibi eyaletlere depreme dayanıklı yapsan ne yapmasan ne? Deprem tehlikesi yok. Kuzey eyaletlerinde de mesela kar yağış miktarlarına göre evler yapılmak zorunda. vs vs
Ben diyorum ki bunlar salak mı? Deprem bölgesi olan yerlerin ona uygun building codeları var. Bu kadar basit. Daha nasıl açıklamam lazım? Evet eski binalar depreme dayanıklı olmayabilir ama yeniler dayanıklıdır.abdden nefret etmek için bir gerekçem yok. uygulamaları üçüncü dünya ülkesi uygulamaları. bu arada abdyi de çok severim. zaten oraya gitmek için buraya geldim. bize vizesiz abd.
abdnin deprem bölgeleri san andreas fayından ibaret değil malesef.
Ekli dosyayı görüntüle 274326
abdnin deprem riski yok demek, abdnin sismik alt yapısından bir haber olmak demektir. doğu yakasındaki new madrid fay hattını bilmemek demektir. abdnin sismik yönden neredeyse her bir köşesi tehlike altındadır, kanada da öyle. sadece nüfusun çok az olduğu orta kısmında risk çok az. geri kalan yerlerde her an yıkıcı bir deprem olma ihtimali var. doğu yakasında bile, hatta new madrid bölgesinde yaklaşık 8 büyüklüğünde deprem bekleniyor. ancak zengin bir 3. dünya ülkesi olan bu ülke hükümetinin tüm bunlar umrunda değil. ABD'nin nüfusunun çoğunluğu doğu yakasında ve bu çoğunluk deprem riski ile karşı karşıya.geçenlerde new yorkta deprem hissedildi 4-5 büyüklüğünde 80 katlı gecekondular şakır şakır sallandı. adamların kendisi bile devlet düzeyinde sorguladı bu bölgedeki yüksek katlı gökdelenlerin çoğu 1900lerin başlarında yapıldı ve hepsi yüksek katlı gecekondu diye.
abd gerçekleri ile görünen abd farklı. şimdi rüzgarın yıktığı, selin sürüklediği bu çadır dayanıklığındaki evlerin sağlamlığını sırf abd yaptı diye savunmayacaksın umarım. zira 7-8lik olası depremde istanbul bile daha iyi performans verecek bu bölgelerden
Şiddetli rüzgar azizim, şiddetli rüzgar.İnsanlar ve devletleri ayırt etmek lazım.
Yangın gibi görece daha müdahale edilebilir bir afet karşısında bu kadar aciz kalmalarına şaşırdım. Umarım bir an önce söndürülür.
evet salaklar, bunu ilk mesajda dolaylı yoldan söyledik. tıpkı türkiye gibi. bir şeyin geleceği biliniyor ama kimse umursamıyor. buna salaklık ya da boşvermişlik de, nasıl adlandırdığının önemi yok. felaketlerden ders almayan sadece Türkiye değil.Ben diyorum ki bunlar salak mı? Deprem bölgesi olan yerlerin ona uygun building codeları var. Bu kadar basit. Daha nasıl açıklamam lazım? Evet eski binalar depreme dayanıklı olmayabilir ama yeniler dayanıklıdır.
Tamam, en haklı sensin Recep. Boşa tartışıyoruz gibi hissediyorum o yüzden konuyu kapatıyorum.evet salaklar, bunu ilk mesajda dolaylı yoldan söyledik. tıpkı türkiye gibi. bir şeyin geleceği biliniyor ama kimse umursamıyor. buna salaklık ya da boşvermişlik de, nasıl adlandırdığının önemi yok. felaketlerden ders almayan sadece Türkiye değil.
depreme karşı, eski binalar dayanıklı değil yeniler dayanıklıdır gibi bir yaklaşım olamaz. bu ancak türkiye, arjantin ve abd vs gibi yerlerde normal karşılanabilir.
bu, devlet olarak eski binada yaşayanları devletin kaderine terkettiği anlamına gelir. tipik bir 3. dünya ülkesi davranışı. yeni binaların zayıf olduğunu da iddia etmedim. dünyanın hemen her ülkesinde yeni binalar sağlam zaten..
Tamam, en haklı sensin Recep. Boşa tartışıyoruz gibi hissediyorum o yüzden konuyu kapatıyorum.
Amerika’yı avucunun içi gibi biliyormuş gibi yazman gözlerimi yaşarttı. Evlerin hepsi rüzgardan uçuyor olsa Florida’da ev kalmazdı da sen gene oradan buradan bulduğun makaleleri gönder bana tabii.benim için farketmez. kendi halkının eleştirdiği ve dünyaca kabul görmüş bir gerçekliği reddetmeye gerek yok. abd, doğal afetlerle başa çıkmak konusunda berbat bir karneye sahiptir. her kasırga vurduğunda evlerin çatıları uçuyor, evler yıkılıyor. hiç kimse demiyor ki biz bu çatıları bundan sonra dayanıklı yapmalıyız. abdye giden herkes bilir ki evleri kağıt gibidir. değil deprem rüzgardan uçar. ben de diyorum ki aynı tip malzemelerle ev burada da yapılıyor.
keza yine apartmanlar burada betonarme, yani Türkiye'deki yapılan apartmanlarla birebir aynı malzemeler. betonarme. bu adamlar japonya gibi zengin olmadıkları için japonlar gibi konplike ve pahalı yapı sistemi kullanmıyorlar
türkiye ve abd ile aynı yapı sistemleri kullanıp daha fazla dayanıklı yapıyorlar. dolayısıyla türkiye ve abdnin yaptığı yanlışlar ve bu yanlışlardan ısrarla ders almama var. bu konu bu kadar basit.
Japan’s capital is prone to typhoons, flooding, and earthquakes. When it comes to preparedness for natural disasters, Tokyo is “so much better planned than anything I’ve ever seen in the States,” Williams says. After recent earthquakes rocked Japan, the University of Tokyo’s Toshitaka Katada told the Associated Press, “There are probably no people on Earth who are as disaster-ready as the Japanese.”
![]()
Why Is the US So Unprepared for Natural Disasters?
New BU School of Social Work researcher Darien Alexander Williams studies how climate change, disaster response, and urban planning intertwine with social justice and racismwww.bu.edu
![]()
How the Government Is Failing Americans Uprooted by Calamity (Published 2022)
Climate change is creating a growing class of displaced Americans, and the federal government is struggling to decide how to help them.www.nytimes.com
Amerika’yı avucunun içi gibi biliyormuş gibi yazman gözlerimi yaşarttı. Evlerin hepsi rüzgardan uçuyor olsa Miami’de ev kalmazdı da sen gene oradan buradan bulduğun makaleleri gönder bana tabii.
Benim yaşadığım yerde sıkıntı yok mesela. Ama uzaktan yazmak kolay.
ben restoratör mimarım zaten, Amerikalılarla da beraber çalışıyoruz burada. oraya da gittim. ancak orada yaşamak ya da oraya gidip gitmemek veya abdyi bilip bilmemek önemli değil ki bu konuda. biz bir ülkeyi bilip bilmemekten bahsetmiyoruz burada.
mesela japonyanın ve şilinin depreme en dayanıklı ülkelerden olduğunu bilmek için bu iki ülkeyi ziyaret etmeye gerek yok ya da yaşmaya gerek yok. ya da türkiyenin depremlerle sınavında ne kadar başarısız olduğunu bilmek için, türkiyeye turistik bir ziyaret düzenlemeye ya da türkiyeyi avucunun içi gibi bilmeye gerek yok.
buradaki olay bir ülkeyi bilip bilmemekten ziyade doğal afetler karşısında verdiği sınav, bu da tarafsız çevrelerce kabul edildiği şekilde abdnin bu konuda kötü bir karneye sahip olduğudur. bu gerçeği reddetmenin gerekçesini anlamakta güçlük çekiyorum
İşin acı yanı senin Şili’yi hep farkındalığı yüksek bir yermiş gibi lanse etmen. Adamlar tarihten tarihin en büyük depremlerini yaşadılar da sonra akıllandılar. Acıyı tattılar ondan sonra building codelar değişti. Tüm dünyada akıllanmalar felaketi yaşayınca oluyor zaten. Şimdi Kaliforniya bu derece büyük bir yangını yaşadı, şimdi art arda yasalar gelecektir gelecek adına.ben restoratör mimarım zaten, Amerikalılarla da beraber çalışıyoruz burada. oraya da gittim. ancak orada yaşamak ya da oraya gidip gitmemek veya abdyi bilip bilmemek önemli değil ki bu konuda. biz bir ülkeyi bilip bilmemekten bahsetmiyoruz burada.
mesela japonyanın ve şilinin depreme en dayanıklı ülkelerden olduğunu bilmek için bu iki ülkeyi ziyaret etmeye gerek yok ya da yaşmaya gerek yok. ya da türkiyenin depremlerle sınavında ne kadar başarısız olduğunu bilmek için, türkiyeye turistik bir ziyaret düzenlemeye ya da türkiyeyi avucunun içi gibi bilmeye gerek yok.
buradaki olay bir ülkeyi bilip bilmemekten ziyade doğal afetler karşısında verdiği sınav, bu da tarafsız çevrelerce kabul edildiği şekilde abdnin bu konuda kötü bir karneye sahip olduğudur. bu gerçeği reddetmenin gerekçesini anlamakta güçlük çekiyorum
İşin acı yanı senin Şili’yi hep farkındalığı yüksek bir yermiş gibi lanse etmen. Adamlar tarihten tarihin en büyük depremlerini yaşadılar da sonra akıllandılar. Acıyı tattılar ondan sonra building codelar değişti. Tüm dünyada akıllanmalar felaketi yaşayınca oluyor zaten. Şimdi Kaliforniya bu derece büyük bir yangını yaşadı, şimdi art arda yasalar gelecektir gelecek adına.