Los Angeles Yangınları Büyüyor: "Hollywood'da kaos yaşanıyor"

İşin acı yanı senin Şili’yi hep farkındalığı yüksek bir yermiş gibi lanse etmen. Adamlar tarihten tarihin en büyük depremlerini yaşadılar da sonra akıllandılar. Acıyı tattılar ondan sonra building codelar değişti. Tüm dünyada akıllanmalar felaketi yaşayınca oluyor zaten. Şimdi Kaliforniya bu derece büyük bir yangını yaşadı, şimdi art arda yasalar gelecektir gelecek adına.

akıllanma konusunda katılıyorum, ancak akıllanma hızı her devlet için aynı olmuyor malesef. zaten benim derdim de bunu anlatmak.

türkiyede büyük depremlerde kayıp sayıları

SmartSelect_20250110_233104_Chrome.jpg

3 depremde yaklaşık 103.000 kayıp var.
savaşa girsen bu kadar olmaz.

SmartSelect_20250110_232503_Chrome.jpg
SmartSelect_20250110_232518_Chrome.jpg

15 büyük depremde yaklaşık 22.000 kayıp, üstelik 8-9lar havada uçuşuyor. türkiyede, adamların 100 yılda verdiği kaybı hem de 2023te vermişsin. bence ortada bir ders alma yok, daha çok ders verme var.

ve günümüz Şili karnesi

Screenshot_20250110_233958_Chrome.jpg

mesela meksika sonradan adam olmuştur

SmartSelect_20250110_233629_Chrome.jpg

SmartSelect_20250110_233643_Chrome.jpg

akıllanma konusunda katılıyorum, ancak akıllanma hızı her devlet için aynı olmuyor malesef. zaten benim derdim de bunu anlatmak.

Ekli dosyayı görüntüle 274428

Ekli dosyayı görüntüle 274430
Ekli dosyayı görüntüle 274429

15 büyük depremde yaklaşık 22.000 kayıp, üstelik 8-9lar havada uçuşuyor. türkiyede, adamların 100 yılda verdiği kaybı hem de 2023te vermişsin. bence ortada bir ders alma yok, daha çok ders verme var.

ve günümüz Şili karnesi

Ekli dosyayı görüntüle 274433

Ekli dosyayı görüntüle 274431

Ekli dosyayı görüntüle 274432
hocam biz malesef o istanbul depremi denen şey yaşanmadan bir şeyi tamamen kavrayamayacağız millet olarak. çünkü milyon kayıp gibi dünya tarihinde tek örnek olarak yaşanacak benim görüşümde. çaresizlik - yardım yemek su gönderememe - yağma hırsızlık gibi şeyler yaşanacak...

hala rant - ucuza getirip max kar mantığı ile iş yapılıyor. düzgünler tabiiki var ama türkiyede regülasyon dediğin şey 1 deparmanda 9-5 çalışan bir adamın imzasına bakyor bir çok önemli kontrol . sen kötü yapsanda o adama yediriyorsun - işinin önü açılıyor yanlış eksik imalat bile olsa.(yanlış anlaşılmasın he bu dediğim kentsel dönüşümün güya gözbebeği kadıköyde oluyor - diğer yerler çok daha fena )

şu ABD deki evler konusunda ahşap yapı ucuzluktan tercih ediliyor Göktuğ'un dediklerine göre. belkide bu bilerek bu düzende tutuluyor - sürekli iş olsun, sigorta ve çeşitli kalemler burdan yaşasın yıllar boyunca dye ama ne zaman fırtına dönemi olsa ya da bir şey olsa ABD 'de semt ölçeğinde yerlebir olma olayları var.

akıllanmadan ziyade katı yönetim ve sıkı denetmle bir yere varılabilir. başka örnek olarak sırf felaketten gitmeyeyim . Enerji tüketimi konusnda envai çeşit teknoloji ve teknik var artık binalar için - yağmur suyunu filtrelemelerden tut elektrik üretimine kadar - bir nevi her binayı bir semtte ufak bir dinamo olarak kullanabilirisn. kentsel dönüşüm dedğin şeyde bunu entegre etme fırsatın vardı. ama yapılmıyor - insanlarda onun yerine daha pahalı malzeme kullanılsın ev içinde diye açgözlüler. ama gel görki elektrikli araba şarj istasyonu konu olsun - herkes "ooo koyalım 2 3 tane ya " der...

abd ordusu nasıl kontrol altına alamıyor

Evlerin duvarlarında yalıtım malzemesi var. Köpuk gibi bir şey koyuyorlardi.
aynen öyle - yerden tavana kadar kendinden şişen izolasyon köpüğü sıkıyorlar . tam teknik bilgim malzemenin kendisi adına - ömrü ne kadardır - verimliliği ne sürededir bilmiyorum.

bizim ülkede taşyünüdür mesela o çeşit yalıtımlar için kullanılan malzeme - kısa ömürlü diyemeyiz - doş cephe / çatı vs hep vardır.

o kullanılan köpük malzemenin yanıcılığıda soru işareti (bilmiyorum ben şahsen) - taşyünü alev almaz misal.

aynen öyle - yerden tavana kadar kendinden şişen izolasyon köpüğü sıkıyorlar . tam teknik bilgim malzemenin kendisi adına - ömrü ne kadardır - verimliliği ne sürededir bilmiyorum.

bizim ülkede taşyünüdür mesela o çeşit yalıtımlar için kullanılan malzeme - kısa ömürlü diyemeyiz - doş cephe / çatı vs hep vardır.

o kullanılan köpük malzemenin yanıcılığıda soru işareti (bilmiyorum ben şahsen) - taşyünü alev almaz misal.
Yotubede var ev yapimlari, bazen köpük , bazende izocam gibi bir malzeme ile ses ve ısı yalıtımı yapıyorlar. Kimyasal malzeme sonuçta alev almama durumu olmaz. Evet taş yünü kesinlikle alev almiyor. Alsa bile çok yüksek derece gerebilir.

inşaat yönetmeliğinde harici yangın merdiveni metal olan hiçbir ülkeden adam olmaz. gerçek inşaat gurmeleri bilir ki yangın merdiveni ahşap temelli malzemeden olur. daha bunu bile beceremeyen ülkeler yangınla da afetle de başa çıkamaz

bu arada zararları 60 milyar doları geçti, 128 milyar usd ne kadar büyük para olduğu daha çok anlaşılıyor.

umarız tez vakitte biter, uluslararası yardıma ihtiyaçları var gibi gözükmekte. bir ara Avustralyada da büyük yangın çıkmıştı

Dış güçler tarafından çıkarılmış bir yangına benziyor.

Ekli dosyayı görüntüle 274428

Ekli dosyayı görüntüle 274430
Ekli dosyayı görüntüle 274429

ve günümüz Şili karnesi

Ekli dosyayı görüntüle 274433

Ekli dosyayı görüntüle 274431

Ekli dosyayı görüntüle 274432
Bizi ornek verme bence. TR bu konuda en kotu ulke olabilir. Menfaatler ulkesi. Akillanmayla is yapilmaz, anca bakilir hesaplkar yapilir, bu isten para elde eder miyiz diye bakildiktan sonra onay gelirse o zaman akillaniyormus gibi yaparlar.

amerika'daki yangınlar bitmiyor gerçekten.

Geri
Üst Alt