mizofoni

Doruk Ata TANRIVERDİ

DoͣRͭuͣK
Tek Yumruk
geçtiğimiz hafta kendimi iş yerindeki bir arkadaşıma bağırırken buldum. bir danışman sonrası böyle bir rahatsızlığım olduğunu öğrendim.

bilmiyorum sizlerde benzer şeyler var mı ?

bağırma sebebim ise sesli yemek yeme ve çat çat kuruyemiş tüketme heralde seslere diğer insanlara nazaran daha fazla hassasiyetim varmış.

Misophonia (Mizofoni) Nedir?
Misophonia, mizofoni ya da misofonya olarak da bilinen bazı seslerden nefret ederek bu seslere karşı yoğun öfke, tiksinti ve endişe duyulmasına neden olan psikolojik bir durumdur. Bu duygular aşırı derecede ve kontrol edilmesi zor bir şekilde ortaya çıkıyorsa toleransın azaldığı bozukluk olan misofoni özelliklerini taşıyor olabilirsiniz.

Bu sesler ve gürültüler insanları çok farklı şekilde etkileyebilir. Kişilerde bu reaksiyonlara sebep olan yalnızca bir tetikleme sesi olabildiği gibi bazı kişilerin birden fazla tetikleyici sesi olabilmektedir. Bazı kişiler hissettiklerini kontrol edemezken bazıları ise tepkilerini kontrol edebilir.

Misophonia (Mizofoni) Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Misofonya belirtileri, tetikleyici seslere nasıl tepki verildiğine göre farklılık gösterir. Bu tepkiler savaş ya da kaç iç güdüsüne bağlı olarak geliştiğinden şu reaksiyonlar görülebilir:

Duygusal: Seslerle birlikte yoğun ve bunaltıcı duygular açığa çıkabilir. Çoğu kişide bu duygular hızla yoğunlaşarak artar. Bu rahatsızlık hızla öfkeye dönüşebilir.
Fiziksel: Seslerin tetiklemesiyle beraber otomatik olarak devreye giren kendini koruyan süreç ortaya çıkar. Bu da tehlikeli veya korkutucu bir durumda verdiğimiz tepkiyle benzerlik gösterir.
Davranışsal: Tetikleyici seslere yanıt olarak gerçekleşen davranışlardır. Genellikle dürtü veya içgüdüye dayalı olarak ortaya çıkar. Şiddet içeren tepkiler görülebilir.
Duygusal tepkilere bağlı olarak şu belirtiler görülür:

Kızgınlık
Endişe
İğrenme
Korku
Öfke
Fiziksel tepkiler ise şunları içerebilir:

Kan basıncı artar
Göğüs basıncı ya da gerginliği oluşur
Tüyler diken diken olur
Kalp atış hızı artar
Terleme başlar
Davranışsal reaksiyon belirtileri şöyledir:

Tetikleyici seslerin olabileceği durumlardan kaçınmak
Tetikleyici ses duyulduğunda alandan uzaklaşmak
Sesi çıkaran kişiye bağırmak gibi sözlü tepkiler vermek
Sesi durdurmak için şiddet içermeyen eylemde bulunmak
Nadir de olsa sesi durdurmak için şiddetli eylem gerçekleştirmek
Belirtilerin şiddeti ve tepkiler farklılık gösterebilir. Misophonia semptomları az şiddetli olarak meydana geldiğinde sadece duygusal ve bedensel tepkiler meydana gelir. Bazı ağır vakalarda, kişi sözlerle ve davranışsal olarak güçlü tepki verebilir. Bu gibi zamanlarda, misofonisi olan kişi daha sonra yaptıklarının farkına vararak pişman olabilmektedir.

Geri
Üst Alt