Müdürden Garip Bahane: "Zekaları geri!"

Güray Çavuşoğlu

★★★★★
GalataSarayı Efendileri
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü velilerin "Çocuğumuz 7. sınıfa gidiyor, okuma yazma bilmiyor" şikayeti üzerine 95 ilköğretim ve liseden rapor istedi. Raporda 3 ile 8. sınıf aralığında 523 öğrencinin okuma yazma bilmediği, 1104 öğrencinin okuma yazma güçlüğü çektiği ortaya çıktı.

Diyarbakır'ın Bağlar İlçesi'nde 3-8. sınıf aralığında okuma yazma bilmeyen 523 ve okuma güçlüğü çeken 1104 öğrenci olduğunu yazdık. Bu öğrencilerin kimler olduğunu Bağlar İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdurrahman Sevgili açıkladı: "Mevsimlik tarım işçiliği yapan, hafif zeka geriliği olan ve sonradan okula kazandırılan öğrenciler." Sevgili, bu öğrencilere özel dersler verip yıl sonuna kadar yetiştireceklerini söyleyerek "Mezun olup da okuma yazma bilmeyen öğrencimiz kalmayacak" dedi.

DİYARBAKIR'IN BAĞLAR İLÇESİNDEKİ ÖĞRENCİLERİN DURUMU ŞÖYLE;

SINIFI OKUMA YAZMA BİLMEYEN ÖĞRENCİ

3. Sınıf 85

4.Sınıf 110

5.Sınıf 170

6.Sınıf 89

7.Sınıf 47

8.Sınıf 22

9.Sınıf 0

TOPLAM 523

OKUMA YAZMA GÜÇLÜĞÜ ÇEKEN ÖĞRENCİ

3. Sınıf 191

4.Sınıf 201

5.Sınıf 234

6.Sınıf 201

7.Sınıf 162

8.Sınıf 88

9.Sınıf 27(Lise 1. sınıf)

TOPLAM 1104

durumu incelemek gerekiyor sorun okul alile ve öğrenci'de olabilir 20 kişik sınıfta 3 kişi okuma yazma bilmiyordu ben 8. sınıftayken okul ve öğretmen bazında da hiçbir sorun olmamasına karşın

ya sizin gibi ileri zeka geriligi olsa nasil bir cozum sunacaktin mr egitim muduru

müdür zekasını ortaya koymuş acil kovulmalı.

Böyle bir zihniyet kabul edilemez.

Ben yetkili kişileri haberdar edecem ilçede gerekli protestolar yapılacaktır.

Olabilir normal birsey.

Her yerde var bu durumdaki öğrencilerden ,zeka geriliği varsa bep planı da vardır sunmuşsa sorun yok.

okuma yazma bilmeden 5. sınıfa gelen arkadaş vardı zamanında.ister zeka diyin ister başka bir şey ama bazıları gerçekten öğrenemiyor.

Zeka geriliği bir hastalıktır varsa özel eğitim veren okullarda eğitim görülür.

Öğrenme zorluğu çeken insan vardır.

Öğreten öğrenen çevresel faktörlerden kaynaklı bir çok nedeni olabilir.

Yüzlere öğrenciye hafif zeka geriliği var demek aptallığın daniskasıdır.

Bunu normal görenin müdürden bir farkı yoktur.

Her insan sağlıklıysa öğrenir. Zamanı bireysel farklılıklardan dolayı değişebilir.

Kendi hatalarını insanları aşağılayarak kapatmaya çalışan insanlar bu ülkeyi mahvetti.

Görüyorum ki aramızda ''hafif zeka geriliği olan'' arkadaşlar var.

Gerçek geri zekalının biri kendi aptallığını, çocukları aşağılayarak örtbas etmeye çalışmış, istatistik falan diyen var.

herkese hafif zeka geriliği var dememiş, olabilir insanlarda zeka geriliği bunda ne var?

okuma yazma öğrenememenin bir çok nedeni olabilir bunlarda biride zeka geriliğide olabilir kötü bir şey değil insan kendi isteyerek seçmiyor bu durumu.

zeka geriliği olabilir nufusa oranla abartı rakamlar değil ancak özel eğitime yönlendirme şart

herkese hafif zeka geriliği var dememiş, olabilir insanlarda zeka geriliği bunda ne var?

okuma yazma öğrenememenin bir çok nedeni olabilir bunlarda biride zeka geriliğide olabilir kötü bir şey değil insan kendi isteyerek seçmiyor bu durumu.

bu herifin norolojiste benzer bi hali varmi

k_12102324_k_29145244_fatihhh.jpg

Öncelikle 81 ilin 1000 küsür ilçesinden sadece birinde 1600 küsür öğrencinin okuma-yazma konusunda sıkıntılı olması normal bir sayı olarak görmek bence bu durumdan daha vahim.Türkiye geneline vurduğumuzda bunun nasıl bir korkunç sayılara ulaştığı da malumunuz. Bunu abartmamak gerek diyenler var, normal bir şeymiş gibi görenler var...

2. problem ise bu çocukların okuma yazma konusunda sıkıntıları olmasına rağmen ilköğretimi bitiriyor olması. Burada suç öğretmenlerin değil kesinlikle sistemde problem var öğretmende bir noktadan sonra aman deyip geçiyor..

Bütün bu sistem ve eğitim durumundan daha da korkunç tabloyu ise ortaya koyan bir İlçe Milli Eğitim Müdürünün çocuklara bir uzmanmış gibi zeka geriliği tanısı koyması bunu bir eğitimcinin yapması, o şahısın görevinin bu çocukları eğitmek olduğunu düşününce rakamın bu denli fazla olmasına şaşmamak gerekiyor ve yine bu forumda bile normal canım bu rakamlar diyenleri gördükçe insan şaşırmıyor bu ülkede hiçbir enteresanlığa..

zeka geriliği olabilir nufusa oranla abartı rakamlar değil ancak özel eğitime yönlendirme şart

sanırım yaklaşık 50 bin ilköğretim öğrencisi var o ilçede bunlardan bin 600'ünde zeka geriliği varsa bu da %3-4 gibi bir rakama denk gelir yani her 100 çocuğun 3 veya 4'ünde zeka geriliği varsa bu gerçekten ciddi bir sorun :)

Buna göre bir sistemin yoksa ozaman sen gerizekali oluyorsun be müdür! Her gelismis ülkenin bu tip ögrenciler icin özel egitim yerleri vardir.

Ben ilkokuldayken 60 kisi neredeyse ayni sinifdaydik, belki biraz abartmisimdir ama kesin ve kesin 50 ögrenciden az degildi. Suan hala öylemi bilmiyorum ama bu basli basina en büyük sorun. 25 ögrenciden fazla olmamali bir sinif, bunu önce bir halletmek gerekir!

sanırım yaklaşık 50 bin ilköğretim öğrencisi var o ilçede bunlardan bin 600'ünde zeka geriliği varsa bu da %3-4 gibi bir rakama denk gelir yani her 100 çocuğun 3 veya 4'ünde zeka geriliği varsa bu gerçekten ciddi bir sorun :)

oranın tamamının sebebi bu olmasa da ciddi bir sorun var.

aile faktörü de önemli sadece okul ile çözülecek sorun değil benim bulunduğum sınıf 20 kişiydi ama yine benzer sorunlar vardı.

Eğer basının abartması yoksa bunu diyen insan ağır sorunludur açık net konuşalım.

Her insan farklıdır kimisi iyi top oynar kimi iyi okur kimi iyi yemek yapar vs. vs. olabilir gençlerin bazılarında öğrenme güçlüğü olabilir disleksi gibi rahatsızlığı olabilir bazı vatandaşların.

Ötekileştirmenin anlamı yok.Ayıp yaptığı bu tarz problemi olan insanların özel eğitim almaları gerekiyor kalabalık sınıflarda yok olmalarına izin vermemek gerek.

İşin kolayı zaten öğrenciye suçu atmak o çocuklar özel eğitim almalı sıradan öğretmenlerle ekstra ders pek bir şey ifade etmez şayet özel bir durumları varsa.

Bu arada bu tarz bir istatistik tutulması güzel 2014 yılında bir ilçe de öğrencilerden 1500 tanesinin okuma problemi çekmesi ülkenin acizliğini gösteriyor.

Geri
Üst Alt