Muhteşem Yüzyıl-BÜYÜK FİNAL

Osmanlı'da bugün anladığımız manada ''Türklük'' kavramı yoktu zaten olmasıda beklenemezdi biraz da karmaşa buradan kaynaklanıyor sanırım, Osmanlı'nın devlet yapısı veya sistemi itibariyle bir etnisite'ye vurgu yapması, onu yüceltmesi beklenemez zaten. Bazılarımız ulusçuluk hareketleri sonrası dönemde ki ''ulus'' kavramını Osmanlı'da arıyor ve haliyle bulamıyor, buradan da Osmanlı Türk düşmanıydı gibi bir çıkarımda bulunuyor ki bu doğru bir şey değil. Ama aynı Zaman'da Osmanlı'ya aşırı derecede Türklük misyonu yüklemekte pek doğru bir şey değil, yani bunun arasını bulmak lazım... Ayrıca Avrupalıların tüm Osmanlı coğrafyasın'da yaşayanlara veya Osmanlı devletinin kendisine Türk atfında bulunmasına da çok anlam yüklememek gerekir zira Avrupalılar Türk derken bir etnisiteye vurgu yapmıyordu, kabaca ifade edecek olursak tüm Müslümanlara Türk demek gibi bir eğilimleri vardı.

benimde ataturk gibi en sevdigim pasalar yavuz, yildirim ve II. mehmet

ataturk 20 taneden fazla osmanli tarih kitabi okumus. benimki 20 olmamistir ama

hatta hisara bi tane Fatih heykeli diktirmek istemis mustafa kemal

Benim için kesinlikle Yavuz'dur.İnanılmaz bi komutandır ve hiç durmamıştır ömrü boyunca at sırtında o fetihten o fetihe gidip 8 yılda 2.5 kat büyütmüştür toprakları,hazıneyi de doldurmustur.Bi 8 sene daha kalsa ne olurdu kestirmek zor.Süleyman bazı yaptıklarıyla çöküşün başlangıcı olmustur.

Benim için kesinlikle Yavuz'dur.İnanılmaz bi komutandır ve hiç durmamıştır ömrü boyunca at sırtında o fetihten o fetihe gidip 8 yılda 2.5 kat büyütmüştür toprakları,hazıneyi de doldurmustur.Bi 8 sene daha kalsa ne olurdu kestirmek zor.

Ataturk'un en cok ovdugu padisah zaten Sultan 2. mehmet ve yavuz selim. 20-30 tane sadece osmanli tarih kitabi okumus bir insan Ataturk. kimi padisahlari bizim gibi elestirmis kimisinide ovmus. Osmanli genel bi kavram, osmanli soyleydi, boyleydi demek yanlis olur. basindaki kisiye bagli.

mesela soyle dusunelim turkiye tarihini, bi 100 sene sonra (kalirsak) 2000li yillarda rte diye bi adam vardi, turkluk onun doneminde geri plana atildi diye yazilir, soylenir. Turkiye turklere onem vermedi denilmez

Ataturk'un en cok ovdugu padisah zaten Sultan 2. mehmet ve yavuz selim. 20-30 tane sadece osmanli tarih kitabi okumus bir insan Ataturk. kimi padisahlari bizim gibi elestirmis kimisinide ovmus. Osmanli genel bi kavram, osmanli soyleydi, boyleydi demek yanlis olur. basindaki kisiye bagli.

mesela soyle dusunelim turkiye tarihini, bi 100 sene sonra (kalirsak) 2000li yillarda rte diye bi adam vardi, turkluk onun doneminde geri plana atildi diye yazilir, soylenir. Turkiye turklere onem vermedi denilmez

Ders konusu olur siz siz olun devley adami olunca turklere dokunmayin gibisinden malum turklerle com ugrasan belasini elbet buluyor.

Benim eski dönemlerde ki hayran olduğum Türk liderler sırasıyla; Fatih Sultan Mehmet, Timur, Yavuz Sultan Selim ve Alparslan.... Özellikle resmi müfredayımız sebebiyle Timur'a hiç hakettiği yeri veremediğimizi düşünüyorum o kadar büyük bir askeri Deha'ya gavur muamelesi yapıyoruz. Adamın sadece Bayezid ile savaştığını falan sanıyor çoğu kimse...

Ders konusu olur siz siz olun devley adami olunca turklere dokunmayin gibisinden malum turklerle com ugrasan belasini elbet buluyor.

birde onun (devletin basindakiler) sakin osmanlici oldugunu dusunmeyin. kendsi ve ekibi herseycidir.

dikkat ettinizmi bilmem kimi zaman ataturkcu gibi davranir. ataturku cehape'den cok biz sahipleniyoruz. her tarafa turk bayraklari astik yuce bayragimizi goklere cikardik dediler. mitingden sonra turk bayraklarini altlarina alip namaz kilmislar. Yeri gelir dini onplana atarlar, kimi zaman tarihimizi, bazen ataturku, bazen turklugu.

yani kullanilabilecek herseyi kullanabilirler. siz siz olun oyuna gelmeyin. tarihinizi bayraginizi atalarinizi kullandirmayin.

isin ozeti hocam turkluk veya turkce islami metinleri daha iyi anlamak ve kurani daha iyi okumak icin ikinci plana atilmis.

İşin büyük kısmı o minvalde gelişse de tam degil aslında .Arapça bilim,felsefe dilidir o sıralar sadece ortadoguda degil tüm dünyada Avrupalılar eski Yunan eserlerini bile Araplardan ögrenmiş ordan çevirmişlerdir tekrar.Farsların edebiyat ilgisi zaten malum şimdi bize biraz ters geliyor olabilir 'ya niye Türkçeden gitmemişler' diye..Ama inanın bana bu o zamanın mecburiyetinden başka bişey degil hele o zamanda imkansız, şimdi bile Amerikalılar bişey buluyor Selfie filan diye özçekim diye sacmasapan bişey uydurmak zorunda kalıyoruz ,kimse kullanmıyor.Bi de o zaman düşün ne globallesme var ne bilgi akışı bu kadar hızlı, ortada bi kavram varsa mecbur aynı şeyden bahsetmek için anlaşılmak için anlayabilmek için bunları kullanmak lazım.Ayrıca farscaya farslılar kadar etkimiz vardır o kadar kelime türettik o kelimeler bizim Farsca filan degil.

İşin büyük kısmı o minvalde gelişse de tam degil aslında .Arapça bilim,felsefe dilidir o sıralar sadece ortadoguda degil tüm dünyada Avrupalılar eski Yunan eserlerini bile Araplardan ögrenmiş ordan çevirmişlerdir tekrar.Farsların edebiyat ilgisi zaten malum şimdi bize biraz ters geliyor olabilir 'ya niye Türkçeden gitmemişler' diye..Ama inanın bana bu o zamanın mecburiyetinden başka bişey degil hele o zamanda imkansız, şimdi bile Amerikalılar bişey buluyor Selfie filan diye özçekim diye sacmasapan bişey uydurmak zorunda kalıyoruz ,kimse kullanmıyor.Bi de o zaman düşün ne globallesme var ne bilgi akışı bu kadar hızlı, ortada bi kavram varsa mecbur aynı şeyden bahsetmek için anlaşılmak için anlayabilmek için bunları kullanmak lazım.Ayrıca farscaya farslılar kadar etkimiz vardır o kadar kelime türettik o kelimeler bizim Farsca filan degil.

iranli bi arkadas var konusuyoduk, turkce ogrenmeye calisiyo oda. sizde ne cok bizim kelimelerden var dedi.

yok onlar bizimdir dedim saydi bi kac kelime. arastirdim ve farsca oldugunu gordum

birde mesela kurultay kelimesi mogolca. sadece farsca diye degil. Turkceden diger dillere gecen kelimelerde var. en cok sirpcaya gecmis bizim dilden. yunanca ve bulgarcayada fazla. ozellikle balkan dillerine cok fazla kelime gecirtmisiz

Benim eski dönemlerde ki hayran olduğum Türk liderler sırasıyla; Fatih Sultan Mehmet, Timur, Yavuz Sultan Selim ve Alparslan.... Özellikle resmi müfredayımız sebebiyle Timur'a hiç hakettiği yeri veremediğimizi düşünüyorum o kadar büyük bir askeri Deha'ya gavur muamelesi yapıyoruz.

Kesinlikle Timur konusuna katılıyorum.Hatta bu yüzden cogu kişi Timur'u imansız,şamanist,islam dışı filan sanıyor..Halbuki tamtersi Timur heteredoks islam filan degil bizzat Ehli Sünnet namazında ,niyazında bi adamdır.Ha tarihe söyle bi kötülügü olmustur Altınordayı yıkıp Rusların palazlanmasına neden olmustur bu da Şan düşkünlügünden.

Bu bana geri kalmisligin ezikligi ile islamci uydurmasi gibi geliyor. Tabi gercegi varsa ozur dilerim. Sonucta en buyuk arap kisilik hz.muhammed bile okuma yazma bilmezken ve islam gelene kadar hala cok geri kalmis bir toplum olan araplar nasil antik yunana ilham olmus merak konusu. Tabi pers medeniyetini ayri tutuyorum zaten kendileri islam gelmeden binlerce yil once yok oldular.

Bir kaç mesaj önce İslam medeniyetinin göç eden Türkler'in medeniyetin'den çok ama çok önde olduğundan bahsetmiştim hakikaten'de öyle önemli bir noktaya değinmişsin, pek çokların da arap deyince bugün ki araplar geliyor insanların aklına ki uzaktan yakından alakası yok. Antik Roma medeniyetinin tüm kazanımların'dan kopmuş bir Avrupa ve bunun yanında pırıl pırıl parlayan gelişmiş bir arap dünyası var o dönemde.

Ayrıca Dil konusu çok karışık bir konu hakkaten başlı başına bir bilim dalı, öyle bir kavram ki ortak bir tanımı bile yok pek çok akademisyen kendince tanımlamış, yaşayan bir varlık gibi bir şey dil bir ara çok merak sarmıştım ama hobi olarak ilgilenilecek bir konu olmadığını kısa zamanda farketmiştim :D

iranli bi arkadas var konusuyoduk, turkce ogrenmeye calisiyo oda. sizde ne cok bizim kelimelerden var dedi.

yok onlar bizimdir dedim saydi bi kac kelime. arastirdim ve farsca oldugunu gordum

birde mesela kurultay kelimesi mogolca. sadece farsca diye degil. Turkceden diger dillere gecen kelimelerde var. en cok sirpcaya gecmis bizim dilden. yunanca ve bulgarcayada fazla. ozellikle balkan dillerine cok fazla kelime gecirtmisiz

Aynen öyle dil devriminin yanlış olan boyutu budur zaten.Kendi kelimelerimizi farsça falan sayıp ayıklama işine girişildi bunun sonucunda yolunmuş kuş gibi dilimiz kaldı.Atilla İlhan da aynı şeyi söyler misal Atatürk yeterince ilgi gösteremedi o dönem hastalagından başkaları aklına girdi asla böyle bişey olmasına izin vermezdi der.Ben de böyle düşünüyorum eminim biraz daha yaşasaydı bu hatadan dönecekti ondan sonrakiler de işi iyice abarttı ve insanlar arası anlayış kayboldu.Çünkü dilin anlatım gücü kelimelerin etkisi yokoldu.

Bu bana geri kalmisligin ezikligi ile islamci uydurmasi gibi geliyor. Tabi gercegi varsa ozur dilerim. Sonucta en buyuk arap kisilik hz.muhammed bile okuma yazma bilmezken ve islam gelene kadar hala cok geri kalmis bir toplum olan araplar nasil antik yunana ilham olmus merak konusu. Tabi pers medeniyetini ayri tutuyorum zaten kendileri islam gelmeden binlerce yil once yok oldular.

araplar islamdan sonra sahlandilar ne hikmetse.

hatta turkler muslumanligi katliam ile kabul ettiler ya da ettirildiler.

Abbasid_Caliphate_most_extant.png
44
Eyyubiler.png

abbasi ve eyyubi gibi devletlerine ragmen yinede bizansa guclerini pek yetiremedi arap milleti. bizansa karsi o kadar eziktiler ki yuz yillar boyunca bu eziklik ile bizansi yenilmez olarak goruyolardi. alparslan anadoluya girip cocuk oyuncagi gibi koskoca bizansi tepeledi. buda dunyada buyuk yanki uyandirdi. hatta abbasi halifesi emrillah, alparslan kars'i bizanstan alinca ebu fetih lakabini takmis. yani fetihlerin babasi

bide sey var ne kadar dogru bilmem, bagdatta bi kutuphane varmis, mogollar yakmis yikmis bagdati yerle bir etmis.

eger o kutuphane olsaydi dunya su an oldugundan 50 sene ilerde olurdu diyo tarihciler. o kadar onemli bi kutuphaneymis

Farsça'dan çok kelime geçmiş bize özellikle ç ve h harfiyle başlar.Çöp,çamaşır,hastane,hemşire gibi yüzlerce.

44
Eyyubiler.png

abbasi ve eyyubi gibi devletlerine ragmen yinede bizansa guclerini pek yetiremedi arap milleti. bizansa karsi o kadar eziktiler ki yuz yillar boyunca bu eziklik ile bizansi yenilmez olarak goruyolardi. alparslan anadoluya girip cocuk oyuncagi gibi koskoca bizansi tepeledi. buda dunyada buyuk yanki uyandirdi. hatta abbasi halifesi emrillah, alparslan kars'i bizanstan alinca ebu fetih lakabini takmis. yani fetihlerin babasi

bide sey var ne kadar dogru bilmem, bagdatta bi kutuphane varmis, mogollar yakmis yikmis bagdati yerle bir etmis.

eger o kutuphane olsaydi dunya su an oldugundan 50 sene ilerde olurdu diyo tarihciler. o kadar onemli bi kutuphaneymis

Cogunlugu islam ve arap tarihi ile yazili metinlerden olusan o kutuphane insanliga ne gibi faydasi olacak? Ger kalmisligin bahanesi zaten bilgilerini tek kutuphanede saklamalari bile yine geri kalmis olduklarini gosterir. Bu arada bahsi gecilen isi yapan cengizhanin torunu hulagu han araplara karsi katliam ustune katliam yapmistir.

Bu bana geri ka yolmisligin ezikligi ile islamci uydurmasi gibi geliyor. Tabi gercegi varsa ozur dilerim. Sonucta en buyuk arap kisilik hz.muhammed bile okuma yazma bilmezken ve islam gelene kadar hala cok geri kalmis bir toplum olan araplar nasil antik yunana ilham olmus merak konusu. Tabi pers medeniyetini ayri tutuyorum zaten kendileri islam gelmeden binlerce yil once yok oldular.

Bunlar gayet bilinen şeyler uydurma degil çünkü filozoflar,bilim adamları hepsi biliniyor misal İbni Haldun ilk sosyologdur,İbni Rüşd Aristo felsefesini yeniden dünyaya tanıtandır daha böyle nice adam. Endulus Emevilerinin medeniyeti zamanına göre uçuktur,simdiki araplarla karıştırma Endülüs devleti şuanki Avrupanın ayaklarından biridir.Her sokakta kütüphanesi olan sokak lambalarının ilk kez kullanıldıgı bi devlet kurdu orda Araplar o sıra feth için Fransaya gittiklerinde burda bişey yok diyip geri donmüşlerdir.Çünkü hakkaten vahşilikten başka bişey yoktur o sıra avrupanın gobegınde.Tabi şimdiki Araplara bakınca insan nasıl olur diyor orda haklısın ama tarihi gerçek bunlar.

44
Eyyubiler.png

O Moğolların Allah belasını versin, her ne kadar bahsi geçen kütüphane'de veya kütüphaneler'de ki eserlerin değerini tam ölçemesekte İslam coğrafyasına büyük zarar verdiğini düşünüyorum, o kadar senelik kazanımlar bir anda yok oldu.

Geri
Üst Alt