Muhteşem Yüzyıl-BÜYÜK FİNAL

Ahmet Güzel

Kırmızı Üye
Muhteşem Yüzyıl, Tims Productions tarafından yapılıp Star TV'de yayınlanan Türk yapımı tarih-kurgu televizyon dizisi. Dizi, temel olarak Osmanlı İmparatorluğu padişahıKanuni Sultan Süleyman'ın ve Hürrem Sultan'ın hayatı, Hürrem Sultan'ın evlatları için giriştiği taht mücadelesi ve saray hayatı üzerine kurgulanmıştır. Senaristi Meral Okay dizinin bir kurgu olduğunu ve bu sebeple gerçekleri yansıtmak zorunda olmadığını belirtmiştir.

5 Ocak 2011'de başlayan dizinin ilk sezon finali 22 Haziran 2011 çarşamba günü yayınlanmış, 4 Ocak 2012'ye kadar Show TV'de ekrana gelmiştir. 4 Ocak 2012'de Star TV'ye transfer olan[1] dizi 6 Haziran 2012'de 2. sezon finalini yapmıştır. Dizinin 3. sezonu da 12 Eylül 2012'de başlamıştır ve 19 Haziran 2013'te 3. sezon finalini yapmıştır.

Yönetmenliğini Taylan Biraderler'in yaptığı, yapımcılığını Timur Savcı’nın üstlendiği dizinin senaryosunu 10 Nisan 2012'deki ölümüne dek[2] Meral Okay, sonrasında ise Yılmaz Şahin yazmıştır.[3] Dizi 3.500.000 TL bütçesiyle Türk televizyon tarihinin en pahalı projesidir.[4]

İlk yayın tarihinden önceki 5 aylık süre içerisinde başlayan yapım çalışmaları için 2.100 m2 alana bir plato kurulmuş, 30 kişilik bir heykeltıraş ve ressam grubu burada yapıların birebir kopyalarını inşa etmiştir.[4] Ayrıca tarih uzmanları Deniz Esemenli ve Günhan Börekçi ile yazar Latife Tekin senaryonun, kullanılan kıyafetlerin ve eşyaların tarihî gerçeklere uygun olması amacıyla diziye danışmanlık yapmaktadır.

Dizinin başından beri Hürrem Sultan karakterini canlandıran Meryem Uzerli'nin, tükenmişlik sendromu yaşayıp daha sonradan da hamile kalıp diziden ayrılmasından sonra, Hürrem Sultan karakterini Vahide Perçin canlandırmaktadır.[5]

Konu

Dizinin konusu Kanuni Sultan Süleyman'ın hayatı etrafında kurgulanmıştır. Dizi, henüz şehzade olan Süleyman'ın, babası Yavuz Sultan Selim'in ölümü üzerine tahta geçmesi ve bu zamanlarda saray haremine cariye olarak getirilen Hürrem Sultan ile birbirlerine aşık olmalarıyla başlar. Hürrem Sultan'ın intikam için başladığı iktidar oyununa, Valide Sultan,Pargalı İbrahim Paşa ve Şehzade Mustafa'nın annesi Mahidevran Sultan en büyük engel olur. Aşkı ile devleti arasında kalan Kanuni Sultan Süleyman ve oğulları için iktidar mücadelesine giren Hürrem Sultan ekranlara yansıtılmaya devam etmektedir.

Şehzade Mustafa'nın ölümünün yakın olması sebebiyle belki yorumlar olur buraya yazarsınız diye açtım.;)

1 kere bile ilgimi çekmedi

1 kere bile izlemedim

1 kere bile merak etmedim

1 kere bile bile...

başlığı muhteşem düzüşme olarak değiştirelim

Evet renkdaşlar bölüm bitti ve düşüncelerinizi alalım(izleyenler için...)

NOT:Bu arada buraya taşıyana çok teşekkür ederim

eşim tvde izlerken ben de FM'de , nette forumlarda rahatsız edilmeden keyifli vakit geçirebiliyorum.

Minnettarım bu diziye :D

Koskoca şanlı Osmanlı tarihini sadece entrika ve halvet üzerine oturtan bana göre saçmalıklar silsilesi bir dizi.

çok duyduk bu lafı tarihçilerden:ŞEHZADE MUSTAFA öldürülmeseydi eğer bugun inanın çok farklı bir yerdeydik...

ordu ve halk tarafından cok sevilirdi..hürrem sultan'ın kendi çocuklarını veliaht yapmak için idam edilmesini çeşitli ayak oyunlarıyla temin ettiği osmanlı şehzadesi. kardeşi cihangir 1 kaç ay sonra üzüntüden vefat etmişti

kanuni ölümünden sonra büyük pişmanlık duymuş ve ağıtlar yakmıştır...

ilahi cennet-i firdevs ona durağ olsun

nizam-ı alem olan padişah sağ olsun...(yahya)

Osmanlının kaderi tamamen değişmiştir....tarihçiler dönüm noktası olduğunu söyler...

he öyle böyle gücü yoktur son zamanında ama bunu kullanmamıştır babasına karşı....

o halde Bülent Ecevit'ten gelsin efem

iki büyük suçumuz var,

seninle benim cihangir;

biri sevmek biri sevilmek.

bunca büyük suçlarla,

padişah olunmaz.

biz insanız cihangir,

bizden tahtlara han olmaz.

sıcağına bak yüreğimizin,

aktıkça gözlerden gözlere,

nasıl eritir birbirini,

tahtların karlı doruğunda...

he diziyi pek izlemiyorum ama bugunkü bölüme baktım ufaktan fena değildi hatta iyiydi lan baya:)

he bu arada kulaktan dolma bilgi sahibi olanlardan bugun duyduğum laf ki sonu yok sanırım artık....

ya bırak abi kanuni hiç oğlunu öldürür mü yalan hep bunlar yalan uyanın artık??????

normalde yerli dizi seyretmem, tarihi yapımları severim ama işte tam da bundan dolayı malesef bu diziye başlama hatasına düştüm. tarihi proje, büyük prodüksiyon, oyuncu kadrosu harika, koskoca kanuni sultan süleyman dönemi falan dedik bir heyecan yaptık. ulan galiba bu sefer başaracak bizimkiler diyordum ama malesef yine sıvadılar. para aşkı, iş ahlakına yine üstün geldi. saçma sapan, birilerinin fantazilerini kaleme döktüğü senaryosu olan bir dizi haline geldi. yazık oldu o güzelim oyunculuklara(özellikle okan yalabık ve halit ergenç). öyle veya böyle başladık artık takip ediyorum bitireceğim ama bir daha yerli dizi izlersem iki olsun.

he bu arada kulaktan dolma bilgi sahibi olanlardan bugun duyduğum laf ki sonu yok sanırım artık....

ya bırak abi kanuni hiç oğlunu öldürür mü yalan hep bunlar yalan uyanın artık??????

Hatta tarih kitaplarında şehzadenin ölümünden sonra ayaklanan yeniçerilerin "Şehzade Mustafa öldüyse oğlu var, tahta o geçer!" söylemlerine istinaden Kanuninin 7 yaşında ki torununu da boğdurttuğu söylenir.

Hatta tarih kitaplarında şehzadenin ölümünden sonra ayaklanan yeniçerilerin "Şehzade Mustafa öldüyse oğlu var, tahta o geçer!" söylemlerine istinaden Kanuninin 7 yaşında ki torununu da boğdurttuğu söylenir.

o söylemlerden dolayı değil ama 7 yaşındaki torununu da öldürttüğü söylenir evet hatta bunu Erhan Afyoncuda diğer bir çok tarihçide yazmıştı...hatta cem sultandan tutun pargalı ibrahime kadar liste kabarıktır:)

tarih için ilk kural her zaman bulunduğu zamanki koşullara göre yorumlamaktır...

kanuni babası yavuzdan dolayı zaten konudan tedirgindir..ayrıca Mustafa halk ve asker tarafından çok sevilirdi...nerdeyse babasını tahtan indiricek gücü vardı ...belkide o yazışmalara kendini inandırmak istedi Kanuni...ama o kadar pişamnlık yaşadıki naaşına belli bir süre kimseyi yaklaştımamıştır.

Geri
Üst Alt