Muhteşem Yüzyıl-BÜYÜK FİNAL

o söylemlerden dolayı değil ama 7 yaşındaki torununu da öldürttüğü söylenir evet hatta bunu Erhan Afyoncuda diğer bir çok tarihçide yazmıştı...hatta cem sultandan tutun pargalı ibrahime kadar liste kabarıktır:)

tarih için ilk kural her zaman bulunduğu zamanki koşullara göre yorumlamaktır...

kanuni babası yavuzdan dolayı zaten konudan tedirgindir..ayrıca Mustafa halk ve asker tarafından çok sevilirdi...nerdeyse babasını tahtan indiricek gücü vardı ...belkide o yazışmalara kendini inandırmak istedi Kanuni...ama o kadar pişamnlık yaşadıki naaşına belli bir süre kimseyi yaklaştımamıştır.

Tespitin tamamen doğru.Mustafa çok güçlüydü.Yeniçeri ocağının gücünü arkasına almak her babayiğidin harcı değildir.Ama belirttiğin gibi olaydan sonra Kanuni çok büyük pişmanlık yaşamıştır.

Talihsiz Şehzade Mustafa'm. Uğruna babasının canına kıydığı bu saltanatı, başka bir MUSTAFA(1923) yok edecekti.

ŞEHZADE MUSTAFA:ölümünün üstünden 5 küsur asır geçmiş olmasına rağmen hala hazin akıbetini düşündükçe hepimizi derin hüzünlere gark ettiren, kanuni sultan süleyman'ın oğludur.

askeri kesim tarafından bir sonraki padişah olarak kabul edilen, kendisine saygıda kusur edilmeyen bir şehzadeydi.

pehlivan kadar güçlü olduğu, hatta kendisine kılıç kullanmada yeniçeriler içinden bile rakip bulunamadığı söylenir. babası kanuni sultan süleyman'a tapardı. sanıyorum ki kanuni, oğlunu her zaman sevmiş; fakat, biraz da çekinmiştir. şehzade mustafa'nın istese elindeki asker gücü ile babasını tahttan indirebilme imkanı vardır. kanuni'nin bunu hissettiği bellidir.

hürrem sultan'ın, rüstem paşa ile birlikte, kendi oğullarından biri tahta çıksın diye planladığı açıkça gözüken dalavereleri mevcuttur. paşa, mustafa'nın mührünü ele geçirmiş ve mustafa'nın ağzından iran hükümdarına mektuplar yazmıştır. neticede bu mektuplar bir şekilde kanuni'ye ulaştırılmış ve korkunç sonun gelmesi uzun sürmemiştir.

şehzade mustafa'nın ölümünden sonra, hürrem'in en küçük oğlu şehzade cihangir üzüntüsünden yataklara düşmüş, kısa bir sonra da ölmüştür. bu bile, onun ne kadar sevildiğini bizlere gösterir.

zira, şehzade mustafa'nın ve dahi şehzade bayezid'in öldürülmesinden ve beceriksiz, sarhoş selim'in tahta çıkmasından sonra da osmanlı'nın başı bir türlü dertten kurtulamamıştır.

genel hikayeyi herkes biliyor zaten, ben ufak bir ayrıntıya takılıcam.

şehzade öldürüldükten sonra bir iran halısının üzerine cesedi bırakılmış ve ahaliye sergilenmiş. demek ki ölüm sebebi ihanet ve iran... yani, muhtemelen iran'la birlik olup ihanet ettiği için suçlu görülüp öldürülmüş.

bu bilgi doğrultusunda şöyle bi varsayımda bulunalım; şehzade eğer hakikaten ihanet etmiş olsaydı, babası çağırdığında çadırına gider miydi, üstelik silahını çadırın önünde bırakarak, defalarca uyarılmış olmasına rağmen...

mustafa hain olsa, "lan ihanet ediyorum zaten, babam da öğrenmiş belli ki, birisi gece çadırıma 'gitme baban seni öldürtecek' diye haber de bıraktı... kesin öldürtecek o zaman. gitmiyim en iyisi.." falan derdi. en kötü ihtimalle çadırın önünde silahını bırakmalarını istediklerinde "lan ben normalde şehzade olduğum için babamın yanına silahla girebiliyorum, ama bu kez silahı aldılar benden, e hainim zaten, dün gece uyardılar bi de... olm babam kesin alacak kellemi, kafamı sikeyim niye geldim ki, hemen kaçayım.." falan derdi. hain olsa, bunca doneyi göz önüne alarak sikseler gitmeyecekti çadıra, ama gitti.

mustafa hain olsa, bunu bile bile o çadıra gitmeyecekti. zira kendisi erkeklik yapıp, "olm babam benim canımı almaz la" deyip gitti. gitmese isyan etmiş olacaktı evet ama zaten eğer hainse, isyan etmekten çekinmeyecekti. zaten ordu desteği de var, halk da seviyo, kanuni iyice yaşlanmış, ortalığın amına koyabilecek gücü de var. yansın ortalık amk der, tahta geçerdi.

sırf şu saptamadan bile hain olmadığı aşikar. hatta sadık olduğu da belli ki silahsız halde öldürülme söylentilerinin ayyuka çıktığı bir dönemde o çadıra girdi.

BU YAZIYI OKUYUP HALA ŞÖYLE DE BÖYLE(NEREDEN BİLİYORSUN BU DİZİ ASAJJCFJ) DİYEN VARSA ARTIK BİR ŞEY DEMİYORUM.....

VE BUNA KARŞIT GÖRÜŞ VARSA BUYURSUN!!!

Güzel dizi. Bitmesin, duraklama devriyle devam etsin.:)

GT-I9300 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Şimdi okudum ve bu adam TAM ANLAMIYLA ŞEHZADE MUSTAFANIN ÖLDÜRÜLMESİNİ MANTIKLI(SÖZDE!!!) BİR AÇIKLAMAYA BAĞLAYIP MUHTEŞEM SÜLEYMAN HARİKA !!! ÇOK YAŞA!OYUNU ÇÖZDÜ AMA OLAN ŞEHZADESİNE OLDU.NEYMİŞ ACILI BABA KALMIŞ!!!

HADİ ORDAN!!!:mad::mad::mad:

NOT:Bu adamı bir bilgi kaynağı olarak burada göstermeyin lütfen.Şehzade Mustafanın kemikleri sızlıyordur şu an(adam bu haindi lafını kıvırarak söylüyor pes!!!!!

Hanedan yalakaları işte!!!

İlber ortaylı dahil kimse kanunide suç bulmuyor ki, Talha uğurluel ülkenin en önde gelen tarihçilerinden biri,ismini ilk defa duyduğun için kaynak gösterme dedin herhalde

İlber ortaylı dahil kimse kanunide suç bulmuyor ki, Talha uğurluel ülkenin en önde gelen tarihçilerinden biri,ismini ilk defa duyduğun için kaynak gösterme dedin herhalde

ve ben kanunide tamamen suçlu demiyorum ama İŞ EVLADINA KIYAN BİR BABA İSE biraz da suç bulurum yani

''İlber ortaylı dahil kimse kanunide suç bulmuyor ki '' çok tarihle alakan var heralde örnek verirsen bilgileniriz renkdaş!!!(kimse derken çok geniş konuştuğunun farkındasından heralde)

ben bir tarihçi bulur ve bu dediğini çürütebilirim mesela!!!Yanlışlıkla ''ilber ortaylı dahil kimse '' dedin heralde!!!

Ve burada HALA kanuni suçsuz da,hürrem melek de bla bla demeyin lütfen!!!

Herkesin bu iş içinde bir payı var

Tek suçsuz ve günahsız ise TALİHSİZ ŞEHZADE MUSTAFA'DIR...

Gerçeği malesef kimse tam olarak bilmiyor.Ben bu diziyi izlemezdim ama son iki bölümü soluksuz izledim.Hikaye ne kadar doğru tartışılır.Bir tarafı tamamen kötü bir tarafı tamamen melek gösterdikleri için soru işareti oluyor kafada.Ama anlatılanlar yalanda diyemem.

orasından rahatsız olduysan düzeltiriz renkdaş problem yok yanio_O

yok reis rahatsız olmadım, şehzade öldürüldü diye sevindiğim de yok ama günümüz koşulları ile kıyaslama olayları,bir şehzadenin sakal bırakıp, tuğ diktirmesi hele ki kanuni döneminde affedilemez, isyan sebebidir bunda ilber ortaylı ve halil inalcık gibi önde gelen tarihçilerde hem fikir,kararları tek başına almıyor ayrıca padişah, divan dan geçiyor o karar şeyhülislam onaylıyor,ayrıca beceriksiz dediğin selim kanuniden aldığı imparatorluk topraklarını genişletmiş bir padişahtır bu demek değil ki mustafa haindir, hiçte değildir ama dönemin vezirleri tarafından yanlış yönlendirilmiştir

''İlber ortaylı dahil kimse kanunide suç bulmuyor ki '' çok tarihle alakan var heralde örnek verirsen bilgileniriz renkdaş!!!(kimse derken çok geniş konuştuğunun farkındasından heralde)

ben bir tarihçi bulur ve bu dediğini çürütebilirim mesela!!!Yanlışlıkla ''ilber ortaylı dahil kimse '' dedin heralde!!!

saygı gören tarihçiler olarak düzeltelim halil inalcık ve ilber oltaylı gibi

yok reis rahatsız olmadım, şehzade öldürüldü diye sevindiğim de yok ama günümüz koşulları ile kıyaslama olayları,bir şehzadenin sakal bırakıp, tuğ diktirmesi hele ki kanuni döneminde affedilemez, isyan sebebidir bunda ilber ortaylı ve halil inalcık gibi önde gelen tarihçilerde hem fikir,kararları tek başına almıyor ayrıca padişah, divan dan geçiyor o karar şeyhülislam onaylıyor,ayrıca beceriksiz dediğin selim kanuniden aldığı imparatorluk topraklarını genişletmiş bir padişahtır bu demek değil ki mustafa haindir, hiçte değildir ama dönemin vezirleri tarafından yanlış yönlendirilmiştir

soyunla beraberde yok olmuştur:)

Gerçeği malesef kimse tam olarak bilmiyor.Ben bu diziyi izlemezdim ama son iki bölümü soluksuz izledim.Hikaye ne kadar doğru tartışılır.Bir tarafı tamamen kötü bir tarafı tamamen melek gösterdikleri için soru işareti oluyor kafada.Ama anlatılanlar yalanda diyemem.

Sana kesinlikle katılıyorum renkdaş.Elbet bir soru işareti var bazı konular hakkında bu herkesin malumu ama bu anlatılanlar da yalan diye de inkar edilemez

2.Selim sefere bile çıkmamış pasif bir padişahtır ve tarih kitaplarında dönemi Sokullu dönemi adıyla anılmaktadır. Beceriksiz demek az bile kalır :)

Geri
Üst Alt