- 6 Aralık 2009
- 14.446
- 818
- 1.738
Işık hızını aşan bir parçacık tespit edilmedi şu an. Nötrino en son incelenmişti onda da hata yapıldığı anlaşılıp ışık hızını geçmediği hesaplandı. Gerçekten doğanın bir limiti olabilir ışık hızı.
Sitemizi ana ekranınıza bir web uygulaması olarak nasıl yükleyeceğinizi görmek için aşağıdaki videoyu izleyin.
Not: Bu özellik bazı tarayıcılarda kullanılamayabilir.
1800'lerde 30 km aşılamaz...@Ayberk Çetin hocam 1800'lü yılların ortalarında insanın 30 km hıza dayanamayacağı tezini ortaya atmıştı bazı bilim insanları, ne yazık ki bilim camiasın'da bile ortodox düşünceye sahip insanlar olabiliyor, yine aynı şekilde bazı bilim insanları ışık hızının bariyer olduğunu söylüyor ve asla bu bariyerin aşılamayacağını söylüyorlar neyse ki bilimin güzel bir tarafı var o da bir tez çürütüldüğün de bunu kabul etmeleri.
Aynen katılıyorum.1800'lerde 30 km aşılamaz...
1900'lerde ses hızı aşılamaz...
vb. bu böyle gider...
Dediğim gibi gelişime ihtiyacımız var...Öncelikle de kafalarda değişim ve gelişime. İnsanın hayal gücünün sınırı yok.
Bana göre bilim kurgudan öte Contact filmindeki söylem çok yerinde insanın düşünme konusunda hayallerine set vurduğunun ve vurmaması gerektiğinin : "Bir zamanlar gökte uçan uçak diye birşeye para yatıran çılgınlar vardı.İnsanlar kuş gibi uçacakmış saçmalık ha ? Ya da ses hızını geçmeye ne dersiniz ? Ya da Ay'a roket göndermeye ? Atom enerjisine veya Mars'a gitmeye ? Bilim kurguydu bunlar öyle mi ? Sizden sadece küçük bir açık görüş istiyorum.Hayatınızda 1 kere geri adım atıp dev bir resme bakın"
Işık hızını geçmek kanıtlanmamış olabilir, fakat bazı bilim adamları bunun sadece dünyanın bilimselliğinde anlam ifade edebileceğini söylüyorlar. Mesela "Olay Ufku"nun ardı mevcut dünyanın bilimsel yasalarıyla açıklanamıyor...Biraz "şüpheci" bakmak gerek,kesin yargılardan gayri... Ki biz hakikaten çok çok az şey biliyoruz...Makro felsefik bir görüş açısını yakalamak gerekiyor burada ki teknolojik ve bilimsel gelişmeler de ardından gelsin.
Desteklemek namına ve bu paralelde Carl Sagan'ın Kozmoz kitabından alıntıyla, kitabın içeriğine koyduğu Voyager 1 tarafından çekilmiş en uzak dünya görüntüsünü de koyayım :
"Şu noktaya tekrar bakın. Orası evimiz. O biziz. Sevdiğiniz ve tanıdığınız, adını duyduğunuz, yaşayan ve ölmüş olan herkes onun üzerinde bulunuyor. Tüm neşemizin ve kederimizin toplamı, binlerce birbirini yalanlayan din, ideoloji ve iktisat öğretisi; insanlık tarihi boyunca yaşayan her avcı ve toplayıcı, her kahraman ve korkak, her medeniyet kurucusu ve yıkıcısı, her kral ve çiftçi, her aşık çift, her anne ve baba, umut dolu çocuk, mucit, kâşif, ahlak hocası, yoz siyasetçi, her süperstar, her "yüce önder", her aziz ve günahkâr onun üzerinde - bir günışığı huzmesinin üzerinde asılı duran o toz zerresinde.
Evrenin sonsuzluğu karşısında dünya çok küçük bir sahne. Bütün o generaller ve imparatorlar tarafından akıtılan kan nehirlerini düşünün, kazandıkları zaferle bir toz tanesinin bir anlık efendisi oldular. O zerrenin bir köşesinde oturanların başka bir köşesinden gelen ve kendilerine benzeyen başkaları tarafından uğradığı bitmez tükenmez eziyetleri düşünün, ne çok yanılgıya düştüler, birbirlerini öldürmek için ne kadar hevesliydiler, birbirlerinden ne kadar çok nefret ediyorlardı.
Böbürlenmelerimiz, kendimize atfettiğimiz önem, evrende ayrıcalıklı bir konumumuz olduğu hakkındaki hezeyanımız, hepsi bu soluk ışık noktası tarafından yıkılıyor. Gezegenimiz, onu saran uzayın karanlığı içinde yalnız bir toz zerresi. Bu muazzam boşluk içindeki kaybolmuşluğumuzda, bizi bizden kurtarmak için yardım etmeye gelecek kimse yok.
Dünya, üzerinde hayat barındırdığını bildiğimiz tek gezegen. En azından yakın gelecekte, gidebileceğimiz başka yer yok. Ziyaret edebiliriz, ama henüz yerleşemeyiz. Beğenin veya beğenmeyin, şu anda Dünya sığınabileceğimiz tek yer.
Gökbilimin mütevazılaştırıcı ve kişilik kazandıran bir deneyim olduğu söylenir. Belki de insanın kibrinin ne kadar aptalca olduğunu bundan daha iyi gösteren bir fotoğraf yoktur. Bence, birbirimize daha iyi davranma sorumluluğumuzu vurguluyor, ve bu mavi noktaya, biricik yuvamıza.
"BU SAHİP OLDUĞUMUZ TEK ŞEY".
Aslında tanık olduğumuz şekilde Türkiye de başta olmak üzere çok mikro bakıyoruz herşeye. İç çekişme ve kısır döngüden dolayı makro felsefik bir bakış açısına da erişemeyeceğiz yakın zamanda.Bunu zamanında tam olarak olmasa da SSCB aşmıştı ve şu an ABD de ondan kat be kat aşmış durumda. Ha onların da "hakimiyet" duyguları, makro bilinçlerini bastırıyor çoğu zaman. Mesela ABD, SSCB'yi batırmak için uzay harcamalarını hep yükseltemeye çalıştı.SSCB de yapmıştı buna benzer misillemeler...
İnsanoğlundaki hırs ve iktidar sevdası uzayı da yanlış kullanmamıza sebebiyet vermez umarım.Yaşamın sırları ve aklımızın sınırlarını zorlayan birçok mevzu uzayda. Sadece "Dünya" paralelinde odaklanmak, insanın düşünce ve uygarlaşma zayıflığı bir nevi.
@Erman Türker ,
hocam Allah , Kitap diyen adam zaten elinden geldiğince bu çalışmalara destek verir , gerekliliğine inanır , en azından saçma sapan argümanlarına iftira şeklinde Allah ve Kitabını ortaya koymaz ,
Güneş sistemi içindeki gezegenlere insanlı uçuşlar ve oraların gerçek manada incelenebilmesi için öncede yazdığım gibi öncelikle itki sorununun çözülmesi gerek ,
daha uzak sistem dışındaki yıldızları keşif için bilinen manada yolculuk dahi yetersiz ,
normalde belki ışık hızıyla dahi binlerce yılda ulaşılabilecek yıldızlara seyehat için uzayı katlamayı başarmak bu işin anahtarı olacak bence ,
Evet katılıyorum ,Senin bahsettiğin solucan deliklerini,kurt deliklerini bulmak ki ben de böyle düşünüyorum.Bir nevi galaksiler arası kısa yoldan geçiş.. Ayrıca bu sayede zamanda yolculuk dahi yapılabilir.Çünkü burada sonsuz tünel üstüste binmiş şekilde. Işık hızı ile binlerce yılda gideceğin yeri kısa yoldan geçiyorsun.Ve zaman diye bir kavram yok. Belki de bizim bildiğimiz uzayın ötesi.Fakat bu imkansız gibi birşey şu an için. Büyük bir teknolojik devrime ihtiyaç var. Yapsak bile tespiti de oldukça zor. Önümüze karadelikler çıkıyor bu vakit.
Evet katılıyorum ,
teoride yapılabilir şeyler ama birde kara delikte ebenin örekesine gitmek var :asd22: