Var cukurdakiler ve tepedekiler. Fakat bu kaderimiz degil. Sosyal Darwinizm ile problem bu aslinda ve cogu insanin karsi cikis noktasi da bu. Hatta burdan gidip bazi irklar bazi irklardan ustune kadar gidiyor sadece bireylerden bazilarinin guclu ve gucsuz olmasi ile kalmiyor sosyal darwinizm. Bireyden irklara kadar gidiyor o teori.
Zamani daha cok toplumsal sistemlerin degisimi ile alakali. Normal ve anormal, guzel ve cirkin, dogru ve yanlis kavramlarinin degismesi ile alakali. Ortacagdaki guzellik anlayisi ya da bazi halen Afrika'daki topluluklarin guzellik anlayisi ile bizim anlayislarimiz farkli. Guzel-dogru-yanlis-normal daha cok bize øgretilen birsey ve zamanla da degisen kavramlar.
Orda dediklerini tam anlamadim da mesala aci. Aci genel hepimiz cekeriz guleriz-aglariz, mutlu oluruz-sinirleniriz bize has øzellikler. Ancak aci cekmede bile mesala icinde yasadigin toplumsal kosullar biraz da nelerin aci olacagini ve aci olarak algilanilmasi gerektigini øgretir bize.
Yetenek falan iste kim ismi hatirlamiyorum. 6-7 cesit zeka var diyordu. Duygusal zeka, matematiksel zeka ve sosyal zeka vs. vs. Kimisinde bir zeka turu guclu digerinde bir baskasi. Gerekli egitim ve sartlari saglayamadigin bir cocuk gerizekali olacaktir sagladiginda ileri zekali. Hatta zeka testleri alakasiz ama lego falan yaptiriyorlar birisi surekli bunlarla buyurken digeri hayatinda ilk kez gørmus tabiki gerizekali cikacak o teste gøre. Bu kapasitenin ortaya cikmasi falan orda toplumsal kosullari arka plana atamazsin.
Su anda ben evlenmis 3 tane cocugu olmus, hatta esinden dayak yiyen birisi ya da sen cøplerden beslenen birisi olurdun. Bu kapasite ve zekaya ( ki hastaliklari disarda tutarsak ) yasanilan toplumsal sistemin daha dogrusu yasadigin cevrenin etkisini gøz ardi etmek dogru degil. Dogustan mi gelir bu kapasite ve yetenek ya da icinde yasanilan sartlardan mi. Belirli zeka turlerinden bazilari gelismis o aciga cikarsa bilim adami diger zeka turu aciga cikarsa cok iyi ressam vs. vs.
Sorun iste bu. Butun canli turlerinin dogasinda diyorsun. Fakat insanligin baslangicinda bu kirilmis ve simdi bunu kiran ørnekler var. Hatta kucuk komunler var. Dogamizda yok olsa o bølgelerde sorun cikar ve bir burokrasi ya da yønetim hiyerarsisi olustursun fakat olusmuyor. Sorun sen direk bu dogamizin geregi yapacak birsey yok diyorsun ben farkli dusunuyorum.
Hatta tartisma uzar da burdan Ortacag da insani ne uzer ne mutlu yapardi simdi insanlari ne mutlu ediyor vs. vs. bunlar bile cok degismisler zaman icerisinde. O duygulara sahibiz fakat onu harekete geciren genel toplumsal cercevede farklilasmis.
Gecmis olmasa su an biz olmazdik. Tum insanlik tarihinin birikiminin sonuclariyiz. Kavramlar ve ona bicilen anlamlar falan hep bir surec icerisinde geliyor. O sureci kesildiginde genel surec olarak bakilmadiginda anlamlandirirken de yanlislar cikacak.
Edit: Yazdiklarim tamamen bireyi sifirlamis gibi olmus

Bireyi sifirlamiyorum tabiki degiskenlik var onlar arasinda da. Fakat bireyi toplumsal kosullarindan tamamen siyirirsak ortada bedenden baska hicbirsey kalmaz. Cunku øgrendigi her kavram icinde yasadigi toplumla ilgili. Tabi birey de dusunebilir, o da etkendir. Direk onu da sifirlamamak gerekiyor.