Bize has bir durum değil, bu tarz videolar ile istediğin milleti cahil konumuna sokabilirsin eğlence amaçlı izleyip geçmek lazım bu tarz videolara anlam yüklemek saçma ve aptalca.
Eğitim sisteminin iyi veya kötü olması konseptimiz baştan hatalı, bir ülkenin eğitim sisteminin iyi olması bireyleri olabildiğince yeteneklerine göre sınıflayıp o alanda optimal eğitimi vermesinden ibarettir kabaca(bununla sınırlıdır demiyorum tabiki). Entelektüel olmak, elit olmak bambaşka bir şey. Bu ikisi birbirine çok karıştırılıyor. ABD'li jonathan isimli bir biyolog DNA replikasyon enzimleri vs gibi konuları çok iyi bilirken, ABD'nin 3. başkanının kim olduğunu bilmeyebilir bu jonathan'ı cahil yapmaz. Bunlara ek olarak bir de çocukluktan yüklenen inançlar var (din değil, aile öğretisi vs) pek az insan o kalıpların dışına çıkabiliyor vs vs uzatmayayım hiç.
X milleti, Y devleti vs üzerinden değil de insanoğlu üzerinden gitmek lazım bana göre. Mesela dunning kruger etkisini hayatın her alanında hissedebilirsiniz dikkatli olursanız. Mesela benim alanım uluslararası ilişkiler ve siyaset bilimi, hayatın her alanında varolan bir konu olduğundan gözlemlemek çok kolay oluyor, insanların sürekli olarak yüksek bir özgüvenle saçmaladığına şahitlik ediyorsunuz ama onlar gerçekten değerli fikirler ürettiklerini zannediyorlar halbuki zırvadan ibaret. Yine aynı şekilde doktorlar ve ekonomiden anlayanlar da çok şanslı bu etkiyi gözlemleme konusunda, yukarıdaki durum aynen geçerli. Ama atıyorum bir biyolog falansanız işiniz zor, biyolojiden bahseden adam yüksek ihtimal ne dediğinin farkındadır bu etkiyi gözlemlemeniz bir hayli zor, çatlayın patlayın.