pahalılığın artık sabredilemez noktaya gelmesi

İki maaşla gündelik ihtiyaçlarımızı ancak karşılar duruma geldik. Hayata 7-8 sene önce atılıp iyi kötü bir ev bir araba alabildiğimiz için şanslı sayıyoruz kendimizi. Yıllarca okuyup iyi bir meslek sahibi olan yeni mezun gençler krediyle bile eli yüzü düzgün ikinci el bir araba alamıyorlar şu anda. Çok acı gerçekten.
İşin daha acı tarafı öyle bir enkaz var ki iktidar değişse dahi kolay kolay toparlanamaz. Yıllar sonra şu anda yere göğe sığdırılamayan isimler birer hain olarak anılacaklar.

benzine %20 zam geldi diye kafa açan gurbolar dışındakiler ne düşünüyor gerçekten merak ediyorum zira geçen yıla göre en az artan şey %100 artmış durumda.

öyle bitecek gibi de durmuyor bu durum üfelere bakılırsa, günden güne kötüleşen bir süreç var.

ne diyorsunuz?

not : başlığı ekşi'den arakladım.

Adminim bizde de akaryakıta 100% zam geldi. Bizde şu an yağ almak için sabah 7de markete gidiyoruz.
Sizin durumunuz tabii ki daha kötü ama bizim şemsiye de açılmaya başladı.

Aynı gemideyiz batıyoruz.
Ben çalıştığım her gün zarar ediyorum.
Giderler fırladı elektrik mazot gaz uçtu gitti.
Hayat hiç keyif vermiyor.
Toplum desen birbirini anlamıyor, öyle bir etnik karışıklık var ki ortada.
Araplar Yugoslavlar Afrikalılar Hintliler Çinliler Thalandlılar Türkler Yunanlar İtalyanlar ve daha niceleri birbirlerine karışmış aynı ortamda yaşıyor.

Hepsini anlatsam roman olur.
Kısacası bu dünya güzel yaşanacak yer olalı bir 25 sene geri gitmemiz lazım.
Bu sizin dünyanız da aynı bizim dünyamızda da aynı.

Ülkenin geleceğini belirleyecek olan seçimlerde makarna için seçme hakkını satanların, ülkeyi karış karış satanları sorgulamadığı sürece hiçbir şeyin değişeceğini düşünmüyorum. Önce zihniyet değişmeli ama görüyoruz ki o makarnayı yiyenler şimdi “dış güçler bize oyun oynuyor” diyor. Üç kuruşa oyunu satanların, milyar dolarlar için ülkeyi satanları yadırgamasını beklemediğim için normal geliyor bu söylemleri.

Artık hayat pahalılığını da aştı olay, yeni bir tamlama bulunmalı. Yani ailemin geçmişini düşünüyorum, takdir ve teşekkür ediyorum. Zamanında büyük paralar kazanmasalar da evlerini, arabalarını yıllarca çalışa çalışa, borçlarla almışlar bir şekilde sonra kendi geleceğimi düşünüyorum; “bir ev borcunun altına girebilecek kadar para ayırabilecek miyim her ay kenara?” diye kafa yoruyorum olmuyor tabii.

Bir veya birkaç neslin geleceğini p.ç ettiler.

Bence bundan 3 sene önceki gelir seviyesine ulaşmamız en az 8 sene sürer, o da bundan sonra herşey doğru yapılırsa
Ukalalık etmek istemem çünkü çok zor durumda olan insanlar olduğunu biliyorum, avrupada da zor durumda insanlar vardır
Ama çıkıp yav Türkiye mis gibi, şükredin falan gibi konuşanlar cidden sinirimi bozuyor ve bence ayıp ediyorlar
Enflasyonun %7-8 hatta 10 olduğu yerde gelirin artmıyorsa refahın biraz düşer ama biraz birşeylerini kısar idare edersin
Kaldı ki gelirleri de enflasyon oranında artıyor
Ama bizde %100’ün üstünde olduğu çok net
100 alıp 100 harcıyorduk anca geçiniyorduk, şimdi kısacak biryerimiz yok ama aldıklarımız 200’ün üstüne çıktı. Fakat maaşlarımız, ki o da küçük şanslı bir kesimin, taş çatlasın 150 oldu
1-2 ay içinde maaş artışı olmazsa ayvayı yedik
Geçen ağustostan beri cepten yiyorum ve artık yiyecek cep kalmadı sayılır
Gidişat hiper enflasyon ve ekonomik durgunluk
Çünkü alım gücü kalmadı

Ülkenin geleceğini belirleyecek olan seçimlerde makarna için seçme hakkını satanların, ülkeyi karış karış satanları sorgulamadığı sürece hiçbir şeyin değişeceğini düşünmüyorum. Önce zihniyet değişmeli ama görüyoruz ki o makarnayı yiyenler şimdi “dış güçler bize oyun oynuyor” diyor. Üç kuruşa oyunu satanların, milyar dolarlar için ülkeyi satanları yadırgamasını beklemediğim için normal geliyor bu söylemleri.

Artık hayat pahalılığını da aştı olay, yeni bir tamlama bulunmalı. Yani ailemin geçmişini düşünüyorum, takdir ve teşekkür ediyorum. Zamanında büyük paralar kazanmasalar da evlerini, arabalarını yıllarca çalışa çalışa, borçlarla almışlar bir şekilde sonra kendi geleceğimi düşünüyorum; “bir ev borcunun altına girebilecek kadar para ayırabilecek miyim her ay kenara?” diye kafa yoruyorum olmuyor tabii.

Bir veya birkaç neslin geleceğini p.ç ettiler.

Benim çocukluk gençlik dönemimde emekli olan 1 ev bir de üstüne biraz koyup araba alırdı
Şimdi bırak emekliliği memur öğretmen çalışırken de ne ev, ne araba alamaz

bu ülkeyi önce cehalet batağından kurtarmak gerek. adamlar gelişmiş ülkelerde insanların ne kadar ucuza ve kolay şekilde gıda, giyim, elektronik vb. ürünlere sahip olabildiklerinin farkında bile değil. bunu kullanan siyaset de her gün daha büyük yalanlarla bu cahil beyinleri uyutma peşinde.

Adamların zihniyetinde akıllı telefon almak lüks evine elektronik gereç almak lüks sinemaya tiyatroya gitmek lüks kitap almak lüks kendileri süründüğü için bunları kimse hak etmesin istiyorlar o yüzden ekonominin leş halinde bile mevcut iktidarı kolluyorlar. Bu ülkeye gerçek demokrasi her kòye her ücra mahalleye eşit ve denk eğitim sistemi geldiğinde gelebilir ancak.

Galatasaray Bir His Takımıdır.

benzine %20 zam geldi diye kafa açan gurbolar dışındakiler ne düşünüyor gerçekten merak ediyorum zira geçen yıla göre en az artan şey %100 artmış durumda.

öyle bitecek gibi de durmuyor bu durum üfelere bakılırsa, günden güne kötüleşen bir süreç var.

ne diyorsunuz?

not : başlığı ekşi'den arakladım.
bana oyle geliyor ki dolari frenleyip baski altina alirken enflasyonu tamamen serbest biraktilar.

tersi durumda daha mi iyi durumda olurduk elbette sanmiyorum dolar 18-20 tl hatta belki daha fazla artmaya devam edecekti.

ama simdi sabit ve enflasyon artmaya devam ediyor.

tek degisen birsey sanirim halkin bunu dolar gibi bir endeksle olcup tartamamasi biraz da parasini dovizde tutup enflasyona karsi suyun ustunde kalamamasi.Tabii zengin olan kur garantili mevduatta parasini tutabiliyor onlar her turlu rahat , surasi bir gercek ki belirsiz katlanarak artan bir enflasyon var.

İşin özeti,halkın cebinden hergun biraz daha alıp zenginlerin cebine iniyor ,çatır çatır ev alanda var lux araba alanda var halkın cebinden hergun bilerek isteyerek çalınıp kaymak tabakanın cebine konuluyor açıkçası değişim açısından umudum pek yok bizim toplumum büyük cogunluguna guvenilmez

Haftaya Antalya'ya gideceğim. Uçak bileti almaya girdim gidiş dönüş 2040 TL. 800 liraya gidiş dönüş aktarmalı alırdım. Otobüs bileti de 600 TL. Çok korkunç boyutlara ulaştık.

Bu arada toplum şuurunu kaybetmiş gerçekten. Sabredilmez noktaya gelmedi ve gelmeyecek maalesef.
buraya tum aileye 2 eriskin 1 bebek bir cocuk gidis donus ucak bileti 20000 liraya aldim 32 000 lira tutacakti bir tanidik yardimci oldu sagolsun.

tatil donemlerinde hre turlu gondikliyorlar enflasyonun da otesinde bir fiyatlandirma var onu da eklemek gerekiyor.

ayni ucak bilet bundan 3-4 ay once yari fiyatinaydi mesela.

İki senedir eşim çocuktan dolayı ücretsiz izindeydi şimdi işine geri döndü ama maddi anlamda evde değişen birşey olmadı. Çift maaşın biri bu süreçte erimiş demektir
eve bakici alsan cogu kisinin maasindan fazla yada denk para aliyor evde bir kisi resmen bosuna calisiyor.
lisans lisansustu yapan kadinlar ne yapsin evde cocuk mu baksin oraya gidiyorus artik

Geri
Üst Alt