Parmak Çıtlatmak Eklemlere Zarar Verir mi?

Melih Peker

Şef Gümüş Kıvrım
Benim açıkçası hiz haz etmediğim bir eylemdir ( nedense ) bilimsel altyapısını araştırmadığımdan kelli sağlık açısından bana zararlıymış gibi gelirdi.
Bununla ilgili bir makale görünce paylaşmak istedim ( bu arada parmak çıtlatmasını da becerememem =)

Alıntıdır : Parmak çıtlatmak eklemlere zarar verir mi? | Medimagazin Sağlık Haber Portalı
BBC - Future - Does cracking your knuckles cause arthritis?

Claudia Hammond, BBC TÜRKÇE-DERGİ
Perşembe, 18 Aralık 2014
Parmak çıtlatırken çıkan sesin kaynağı nedir? Parmak çıtlatmanın eklemlere zararı var mıdır? Caludia Hammond araştırdı.

Bazıları ses çıkarıncaya kadar tek tek parmaklarını uçlarından çeker. Bazıları ellerini yumruk yaparak veya parmaklarını geriye doğru iterek hepsini aynı anda çıtlatır. O sırada yanlarında biri varsa bunun eklemlere ne kadar zararlı olduğunu hatırlatacaktır.

Bazıları için parmak çıtlatma gergin oldukları anlarda başvurulan bir alışkanlık iken bazıları da rahatlamak için yapar. Araştırmalarda farklı sonuçlar çıkmakla beraber, çoğunluğu erkekler olmak üzere, insanların yüzde 25’i ila 54’ü bu yola başvurur.

Parmak çıtlatmak için hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın, çıtlatma sesi aynı şekilde çıkar. Eklemler arasındaki boşluk artınca, eklem sıvısı içindeki gazlar minik baloncuklar oluşturur; artan boşluğa dolan ekstra sıvı bunların birleşip daha büyük baloncuk oluşturarak patlamasına neden olur.

Eklemler bir kez çıtlatıldı mı yaklaşık 15 dakika boyunca yeniden çıtlatılamaz. Bu sırada eklem normal haline döner ve sıvı içinde daha fazla gazın çözülmesi, böylece yeni baloncukların oluşması mümkün olur.
Çıtlatma-artrit bağlantısı

Yıllar boyunca parmak eklemlerini çıtlatmanın eklem etrafındaki kıkırdağa zarar vereceği yaygın bir kanı olmakla birlikte, aslında bu konuda fazla delil bulunmuyor.

Bu alanda yapılan deney sayısı da çok az. En bilinen araştırmalardan biri, 2009’da parodi Nobel Ödülü’ne layık görülen bir araştırma. Californialı doktor Donald Unger 60 yılı aşkın bir süre boyunca sol elinin parmaklarını günde iki kez çıtlatırken sağ eline hiç dokunmamış. Vardığı sonuç ise şu olmuş: “İki elimde de herhangi bir hastalık belirtisi görmüyorum.”

1975’te Los Angeles’taki bir yaşlılar yurdunda kalan 28 kişi üzerinde yapılan bir araştırmada ise parmak çıtlatma alışkanlığı olanlarda eklem iltihabı (artrit) hastalığı riskinin daha az olduğu sonucuna varılmış.

1990’da Detroit’te yapılan daha geniş kapsamlı bir araştırmada da 45 yaş üstü 300 kişinin elleri incelendi. Parmak çıtlatanların yüzde 84’ünün ellerinde şişme belirtilerinin yanı sıra bir şey tutarken daha güçsüz oldukları görüldü. Araştırmacılar bu nedenle parmak çıtlatmada caydırıcı olmak gerektiği sonucuna vardı.

Fakat bir de parmak çıtlatanların ellerinde rahatsızlık hissettikleri için bu işi yapıp yapmadıkları sorununa bakmak gerekiyor. Yani belki de sonraki sorunlar parmak çıtlatma nedeniyle değil, zaten önceden belirtileri var olduğu için ortaya çıkıyor. Ama bu insanların eklemlerinde şişme ya da iltihaplanma gibi sorunların diğerlerine göre daha fazla görülmediğini belirtmek gerekiyor.
Çıtlatmaya devam mı?

Bu konuda yapılan ve geçen yıl yayımlanan en son araştırmada ise insanların sadece parmak çıtlatıp çıtlatmadığına değil, bu işi ne kadar sık yaptıklarına da bakıldı. İster 15 dakikada bir olsun, ister günde bir kez yapılsın çıtlatma sayısının da eklem hastalıklarının ortaya çıkması bakımından herhangi bir fark yaratmadığı görüldü.

O halde parmak çıtlatma ile eklem hastalıkları bağlantısı nasıl kuruluyor? Artrit hastalığı olanların eklemlerindeki kıkırdak hasarlı olduğu için arada bir parmakları kendiliğinden çıtlar. Ama bu hasarın nedeni değil, sonucudur. Artritin nedenleri arasında yaşlılık, genetik faktör, elin incinmesi, ömür boyu elle ağır iş yapılması gibi etkenler sıralanıyor.

Peki, parmak çıtlatmanın başka zararları var mı? Çıtlatma sırasında parmaklardaki bağ dokusunun zedelenmesi ya da burkulma gibi vakalara nadir olarak rastlanmıştır.

Kısacası, eğer parmaklarınızı çıtlatmayı seviyorsanız, bu alışkanlığı sürdürmenizde bir sorun yok denebilir. Ama yaşlılar yurdundaki araştırmayı yürütenlerin dediği gibi, “Parmak çıtlatmadaki en büyük sorun, yanınızdaki kişiye verdiğiniz rahatsızlıktır”.

peki boyun icin de mi ayni durum gecerli citlatma konusunda?

Bununla ilgili bulduğum bazı araştırmaları da ben derleyeyim :

*The Consequences of Habitual Knuckle Cracking : 28 yaşlı hastada artrit açısından yapılan bir araştırma sonucunda bir ilişki bulunamamış.
The Consequences of Habitual Knuckle Cracking
westjmed00297-0051.tif

Consequences of knuckle cracking: a report of two acute injuries : Uzun vadeli araştırmalarda net bir ilişki gösterilemese de bu araştırmada 2 vakada parmak çıtlatmanın akut zedelenmelere yol açabileceği gösterilmiş.Yani parmak çıtlatırken bir ağrı yada anormal birşey farkederseniz doktora gidin :)
https://europepmc.org/abstract/MED/10067714

[h=1]Effect of habitual knuckle cracking on hand function : 300 kişilik bir araştırma "There was no increased preponderance of arthritis of the hand in either group; however, habitual knuckle crackers were more likely to have hand swelling and lower grip strength. Habitual knuckle cracking was associated with manual labour, biting of the nails, smoking, and drinking alcohol. It is concluded that habitual knuckle cracking results in functional hand impairment." diyor ki : Parmak çıtlatma ile artrit arasında bir ilişki gösterilemedi.Ancak parmak çıtlatanlarda ellerde şişme ve düşük elle kavrama gücü daha çok gözlendi.Ayrıca parmak çıtlatanlarda tırnak yeme , içki ve sigara gibi alışkanlıkların daha sık olduğu da gözlenmiş.Sonuç olarak el fonksiyonunda kayıba yol açtığına karar verilmiş.
https://ard.bmj.com/content/49/5/308.short[/h]
Time'da yayınlanan bir makale : https://time.com/3529225/cracking-knuckles-arthritis/
Diğer makaleler : Cracking Knuckles - Google Akademik

yazıyı okumadım ama hocamıza sormuştuk. sağlık açısından herhangi bir sakıncası yok demişti.

peki boyun icin de mi ayni durum gecerli citlatma konusunda?
Boyun çok ayrı bir konu , hem hayati damarların hem de omurganın hassas mobil bir kısmını içerdiğinden zararlı olduğu ifade ediliyor.Mantıken de öyle aslında , ani basın değişiklikleri beyne giden damarlarda zarar oluşturabileceği gibi boyun fıtıkları için de zemin oluşturabilir.Ama burda bunu bir alışkanlık olarak abartılı yapmaktan söz ediyoruz.Yani ofiste bir iki gerilmenin zarar getireceğini sanmam , bilakis vücud içgüdüsel olarak bunu talep ediyor zaten.Ama hayati organ ve damarlar içerdiğinden bunu yaparken de nazik olmak da fayda var.

Bununla ilgili makale ve yazılar için : Neck Cracking, Dangerous? Spinal Manipulation May Increase Risk Of Stroke

Neck Cracking – Why Is This Bad for You?

Artık bende biraz takıntı gibi oldu bu olay çok sık yapmaya başladım.

El alışkanlıklarını bırakmak zordur , çünkü en genel stres azaltıcı yöntemlerdir ve farketmeden günde yüzlerce kez uygularız.Parmak şıklatmak , tırnak yemek , yüzükle oynamak , elde top çevirmek , tespih ..

ya da

Bunun gibi :
299448-6b660eda-fa51-11e3-a06e-793f22b94a46.jpg

...

Moderatör tarafında düzenlendi:
Hahaha bu ne lan yanlis yere geldin Cubbeli Ahmet Hocaya soracan bunlari yada Prof.Dr.Haydar Dümen'e :D Eger benim cevabim olsaydi penisini 360 derece dondurme imkanin varsa deneyebilirsin zedeleleme oluyor mu olmuyor mu anlarsin o zaman :D

Moderatör tarafında düzenlendi:
Hahaha bu ne lan yanlis yere geldin Cubbeli Ahmet Hocaya soracan bunlari yada Prof.Dr.Haydar Dümen'e :D Eger benim cevabim olsaydi penisini 360 derece dondurme imkanin varsa deneyebilirsin zedeleleme oluyor mu olmuyor mu anlarsin o zaman :D
rnktş bu saat için fazla yormuşsun 2gramdan oluşan 2partını

ya da bilim adına iinde hangi dereclrde hangi tkiler oluyo denylim??

böye bir teklifte blundu efendilerimz

Çok severim parmak çıtlatmayı. Fırsat bulduğumda çatır çutur çıtlatırım.

Onu bilmem de diz kıtlatmak baya zararlı olabiliyor. Bizzat denediğim için biliyorum.

2 yasinda oglumun ayak parmagini citlatmistim. o kadar hosuna gittiki esek sipasi simdi her gun ayaklarini uzatiyo bana citlatmam icin

Geri
Üst Alt