premier lig'de büyük 6'lı dışındaki takımların istemli başarısızlığı

Cevat Kelle

Parçalı Üye
premier Lig'de büyük altılı olarak adlandırılan takımların (arsenal, man city, liverpool, manu, spurs, chelsea) dışındaki takımların her sene devasa bütçelerine karşı, büyük paralar harcamasına karşı sürekli başarısız olmasının tesadüf olma ihtimali olduğunu düşünmüyorum. Sonuçta bu takımların hepsi finansal olarak iyi durumda, scouting ve tesisleşme de hiç birinden geri kalır durumda değil.

her sene lig içerisindeki ortalama oyunculara, devasa paralar verilmesi, %60-70 oranında istenilen faydanın alınmaması da işin cabası.

takımların genelinin aynı problemi olmasına karşın özellikle incelediğim 2 takım var. Aston Villa ve Everton.

aston villa son 3 sezonda toplamda 284 Milyon € harcıyor. Grealish vs sattığı oyuncular oluyor ancak yerini dolduramıyorlar tam olarak. Son sezon 14, bir önceki 11 ve onun öncesinde sezonu 17. olarak tamamlıyabiliyorlar. Bu sırada aldıkları sıradan bazı topçular Ings 29 Milyon € (2 sezonda sadece 8 gol) ve Buendia ( 5 gol katkısı). Sadece bu ikiliyi aldıkları para 70 milyon €. Paranın nasıl verildiğinin kanıtı.

everton ise son 3 sezonda 170 milyon euro harcıyor. Önceki sezonu 16. bir öncekini 10. ve 12. bitiriyor. 5-6 sokak arkasındaki takımın neler yaptığını görünce bir problem olduğu kesinlikle görülüyor. Bu dönemde alınan Allan, James Rodriguez, Iwobi, Keane, Gbamin, Andre Gomez zaten istenen katkıyı veremiyor, ama yine de bir dünya para saçılıyor.

bu şekilde harcanmış bazı transferleri düşündüğümde (sadece bir kaçı) :

- Chris Wood | 30 > Burnley > Newcastle > 30 Milyon Euro > 2 Gol
- Jean Michel Seri | 28 > Nice > Fuham > 30 Milyon Euro >
- Miguel Almiron | 23 > Atlanta > Newcastle > 24 Milyon Euro
- Fabio Silva | 19 > Porto > Wolverhampton > 40 Milyon Euro

Son senelerde big 6 dışındaki takımların performansları :

21/22 : Westham United : 7.lik
20/21 : Leicester : 5.lik , Westham United : 6.lık
19/20 : Wolverhampton : 7.lik
18/19 : Wolverhamton : 7.lik
17/18 : Burnley : 7.lik

sonuç olarak bu takımların ligin marka değerini etkilememek için bile isteye önünün kesilebileceğini ve istemli atılımlarınının gerçekleştirilmediğini düşünüyorum.

Son düzenleme:
Beni tek hayal kirikligina ugratan takim Leicester oldu. Bence gayet iyi takimlari vardi. Gerci cok da oyuncu sattilar.

Ben premier lig tarafında değilim heriflerin ilk 4'ü ş.ligine gidiyor kalan takımlardan her sene en kötü bir a.ligi almasını bekliyorum ama bir bakıyorsun ümraniyeden hallce maçlar çıkarıyorlar.

Takımların başarı göstermesine gerek yok, ligte kalmaları yetiyor.

SM-A325F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Bu takımlar için başarı ya da başarısızlık bizim bu kalıplara yüklediğimiz anlamların dışında. Biz için romantik kısmındayız. Adamlar futbolu gerçekten bir endüstri olarak görüyorlar.
Dediğin gibi adamların sadece oyuncu satışları ya da yayın gelirleri bile Şampiyonlar Ligi ya da Avrupa Ligini kazanma senaryolarında kazanacakları paradan daha fazla.
Bu parayı sadece Premier Lig şampiyonluğu ile geçebilirler onun da çok çok zor olduğunun farkındalar. Bu yüzden sürdürülebilir nakit akışı bu tarz kulüpler için yeterlidir. Arada bir Big Six'e zorluk çıkaran maçları oynamaları da taraftarı memnun eder.

futbolun transferden ibaret olmadığının göstergesidir, istemli gibi komik açıklamalara gerek yok zira lig için en büyük pr beklenmedik bi takımın başarılı olması olur zaten marka değerine zarar vermez

ayrıca 6 büyük takım fazla bi sayı yani diğer takımlardan başını çıkarabilen olmaması normal, 6lının biri tökezlese diğeri ezip geçiyor

son olarak 6nın da artık 2+4 olduğunu belirtmekte fayda var ki o da marka değeri açısından yani sportif açıdan baksak manu falan çok tartışılır

Parasal anlamda yapılan transfer tutarlarını çok normal karşılıyorum. Küme düşen takım bile prize pool'dan 100m pound cebe indiriyor.
Türk kulüplerinin yaptığı harcamalar gelir gider bazında oranlarsak Premier Lig'in kat kat üstünde.
Neredeyse tüm kulüplerin milyarlarca tl borçları var kazançları global olarak ve yabancı para bazında çok çok düşük bir ölçekte ve her sene ekstra zarar açıklıyorlar.
Örnek olarak bizim kulüpten gidersek,
Torreira'yı 6m euro'ya aldık güncel kur ile 108 M TL,
Abülkerim'i 2,8m euro - 50,4 M TL yapıyor.
Oynatmayıp kiraladığımız Mostafa Mohamed'e bu yaz 70m TL (3,85m euro) gibi bir ücret öderken
Rotasyon için aldığın Kazımcan'a 20m TL verdiğin yerde falan Chris Wood'a verdikleri bonservis onlar için Kazımcan gibi bir şey oluyor.

Daha yakin zamanda leicester şamp olmadi mi niye bile isteye önleri kesilsin süper lig mi bu
Ayrica premier lig dediğimiz neredeyse şamp ligi seviyesinde bir oluşum orda bulunmak kâfidir

Geri
Üst Alt