Prof. Dr. Mehmet Helvacı, FutbolArena'ya Konuştu

Hayri Cund

expert üye
GSC Efsanesi
FutbolArena Özel - Galatasaray'ın UEFA'dan transfer kısıtlaması cezası alması sonrası camiada yankılar devam ederken Galatasaray'ın eski yöneticisi ve başkan adayı Prof. Dr. Mehmet Helvacı, FutbolArena'ya konuştu.

Mehmet Helvacı, UEFA'nın Galatasaray ile ilgili verdiği kararın ceza olarak nitelendirilmemesi gerektiğini söyledi.
Mehmet Helvacı'nın Galatasaray hakkında FutbolArena'ya verdiği röportaj

Galatasaray'ın UEFA'dan aldığı cezayı nasıl buldunuz?

"UEFA ile bir anlaşma yapıldı. Tabii bunun içerisinde Galatasaray'a yüklenmiş bazı müeyyideler var ama bunu ceza olarak beyan etmek çok doğru olmaz. Para cezası, oyuncu kısıtlaması, sattığın kadar al kısıtlaması var. Ama bunlar anlaşmanın parçası. Bunu ceza diye yorumlamamak lazım."

O zaman, anlaşmayı nasıl buldunuz?

"Anlaşma oldukça başarılı. Bu şartlarda yapılabilecek en iyi anlaşma. En büyük başarısı da zaten katılma hakkının elde edilmiş olması. Çünkü Şampiyonlar Ligi'ne gitmek demek, ciddi maddi gelir demek. Bu sene bu yapılamamış olsaydı, çok ciddi bir maddi kayıp olurdu. Şampiyonluğa rağmen gidilememiş olsaydı… O yüzden bence başarılı..."

UEFA'nın anlaşmayı gözden geçirme kararı için ne dersiniz?

"Yeni UEFA kuralları çerçevesinde olağan. 2015'te bu kurallar yürürlüğe girdi, daha önce yoktu. Dolayısıyla daha önce yapılan anlaşmalarda bunun olmaması normal. 2016'da yürürlüğe giren 16. madde anlaşmaların gözden geçirebileceğine dair bir hüküm içeriyor. Tabii ki buradan her türlü sonuç çıkabilir ama çıkmaması için Galatasaray elinden geleni yapıyordur."

Ne gibi bir sonuç çıkabilir?

İhtimaller açık. Her türlü sonu çıkabilir. Anlaşma değiştirebilir, ortadan kaldırılabilir, yeni bir anlaşma önerilebilir… Hepsi olabilir.

Röportaj:Kevser İme Şahin
Kameraman:Alper Aydemir

Hayret ilk defa pozitif bisey soyledi herald.

Ya üstat rahmetli canaydından beri her iktidarı önce destekledin sonra da köstekledin...Derdin ne anlamadık...Başkan olma düşüncen yok, kenara çekilme gibi bir tasaruffun da yok ama tüm dernekleri tek tek dolaşan sen; kulis yapan sen; her mali kurul ortalığı karıştıran sen; eleştirdiğin her işin altında imzası olan sen; idareci olmadığı halde her kameraya konuşan yine sen...Adnan Polat sana kafa atmadan rahat etmeyeceksin anlaşılan...Bir git de bir huzur ver camiaya...

Konuşmuş ama bir şey söylememiş.
"Beni unutmayın" röportajı olmuş bu.

"Galatasaray varsayalım ki bir oyuncusunu 7 milyon Euro satarsa onu harcama imkanı var ama bunu üretmeden olmuyor. Transfer bütçesi olarak olmayan bir paradan bahsediyoruz. "

"Emre Akbaba'nın kalitesinden bir şüphe yok ama bu tür bir transferin doğru bir yapı olduğunu düşünmüyorum. Türkiye Ligi'nde parlayan bir oyuncuyu transfer etmenini iyi yanı da olabilir kötü yanı da olabilir. Emre belki çok uzun zamandır Galatasaray tarafında takip edilebiliyor olabilir."

"Bir önceki dönemde yapılan anlaşmalarda olmayan bir madde. Bu kural ise 2015 yılında eklendi. Teknik olarak doğru olduğunu düşünüyorum. Kendi kurallarına bir ek yaptı. Yapılan anlaşmalarının denetime girmesini sağlayan bir 16.madde eklendi. Bu anlaşma onaylanabilir, değiştirilebilir, iptal edebilir ya da geri gönderebilir tekrar değerlendirilsin diyebilir. İnanıyorum ki Galatasaray bunun için çalışıyordur. Onaylanması yönünde çalışmalar devam ediyordur."

"Milan'ın bu açıklaması bir çalışmadır. Onlara uygulananı bize de uygulayın ya da onlara da ceza verin gibi. Ben bunun lobi olduğunu düşünüyorum."

"Galatasaray sonuçta nasıl telafi edeceğini inandırıcı bir çalışma yaptığı için hukuk yönünde onaylanması gerektiğini düşünüyorum. Her aşamada karşı tarafı ikna etmek lazım."

Geri
Üst Alt