Roketsan'dan 2 Yeni Büyük Füze Testi

Onur Adıbelli

Büyük Kaptan
Roketsan bir süredir merakla beklenen iki kritik füze sisteminin atışlı test görüntülerini yayımladı.

+500 kilometre menzile sahip Tayfun kısa menzilli balistik füzesi, menzil bakımından bütün Yunanistan topraklarına angajman kabiliyeti sağlayabiliyor.

Hava, deniz ve kara platformlarından atılabilecek olan Çakır mini seyir füzesi ise, SİHA'lardan bile ateşlenebilmesine karşın +150 kilometrelik menzili ile Yunan donanması ve Yunan hava üsleri için ciddi bir tehdit unsuru olacak.

Çakır seyir füzesine Kale Arge yapımı KTJ1750 turbojet motoru güç veriyor ve arayıcı başlık gibi tüm kritik sistemleri de yine milli imkanlar ile yapıldı.

Önümüzdeki günlerde içeriği hakkında bilgi sahibi olmadığımız bir başka balistik füze olan Cenk hakkında da atışlı test görüntülerinin yayımlanması beklenmekte.

1683838572981.webp

Tayfun bir ihtimal Mrbm olabilir, yakıt artıp başlık hafifletilebilir ise 1000km menzile yaklaşabilir bu açıdan kritik. Belki bu versiyon Cenk olabilir, bilemiyorum tabi, varsayım. Çakır ise Siha ile taşınabilir olması ki kuvvetle muhtemeldir Anka 3 gövde içinde stealth taşıyabilir, donanmamız için mükemmel bir avantaj sağlar. Kızılelma ise gövde içi taşıyabilir mi emin olamıyorum, Kızılelma daha çok gövde içerisinde AA missile ile HvKK açısından hava devriyesi olarak öne çıkabilir.

Son düzenleme:
Tayfun bir ihtimal Mrbm olabilir, yakıt artıp başlık hafifletilebilir ise 1000km menzile yaklaşabilir bu açıdan kritik. Belki bu versiyon Cenk olabilir, bilemiyorum tabi, varsayım. Çakır ise Siha ile taşınabilir olması ki kuvvetle muhtemeldir Anka 3 gövde içinde stealth taşıyabilir, donanmamız için mükemmel bir avantaj sağlar. Kızılelma ise gövde içi taşıyabilir mi emin olamıyorum, Kızılelma daha çok gövde içerisinde AA missile ile HvKK açısından hava devriyesi olarak öne çıkabilir.
Tayfun Bora'nın çapının ve harp başlığının arttırılmış ve yakıt teknolojisinin iyileştirilmiş/arttırılmış versiyonuna benziyor. Dikkat edersen kanisterden çıkışı Bora'ya göre epey daha hızlı ama lançerlerin boyutu birbirine epey yakın.

Son düzenleme:
Geri
Üst Alt