Samsun'lu Matematikçi En Büyük Asal Sayıyı Buldu mu ?

Ahmet KOLKOPARAN

GalataSarayı Efendileri
GalataSarayı Efendileri
Samsunlu matematikçi en büyük asal sayıyı buldu

[FONT=pt_sansregular]
fft81_mf2509004.Jpeg
[/FONT]

Aydın Cerit adlı Samsunlu matematikçi, yalnızca kendisine ve 1'e bölünebilen en büyük asal sayıyı bulmuş olabilir.

Matematikte yalnızca kendisine ve 1’e bölünen sayılar için kullanılan asal sayılar konusunda, Samsunlu bir matematikçi çığır açmış olabilir.
Aydın Cerit adlı matematikçi, şu ana kadar bilinen en büyük asal sayıdan daha büyük bir başka sayı keşfettiğini iddia etti.

Bilinen en büyük asal sayı, Missouri Üniversitesi’nden matematikçi Curtis Cooper tarafından keşfedilmişti. 2 üzeri 57,885,161 eksi 1 olarak bilinen en büyük asal sayı, 17 milyon 425 bin 170 haneden oluşuyor.
Cerit ise, bu sayıdan daha büyük bir asal sayı bulduğunu söylüyor.

OKUYABİLENE AŞK OLSUN: 672 TREKATRAGİNTİLYON

Milliyet ’te yer alan açıklamaya göre Aydın Cerit, yeni en büyük asal sayı hakkında şu bilgileri verdi: “2013 yılında 17 milyon 425 bin 170 haneli sayının matematikçi Curtis Cooper tarafından keşfedildiği belirtilmişti.
Benim hesaplamalarımda bu elde edilen ‘dünyanın en büyük asal sayısı’ unvanını geçmiş bulunuyorum. Hesaplamalarım ise şu şekildedir: (2 üstü a) + 1 tamsayısına ‘p’ diyelim. ‘p’ asaldır.
Burada a,2 üssü 511’dir. ‘p’ sayısı bilinen en büyük asal sayıdır. ‘p’nin basamak sayısı 2 kenquagintilyon, 18 novemkenquagintilyondan fazladır. ‘p’nin uzunluğu 672 trekatragintilyon, 692 dokatragintilyon ışık yılını aşar.”

Samsunlu matematikçi en büyük asal sayıyı buldu

Gecenin dumuruna hoşgeldiniz ... :asd22:

Demek ki 673 TREKATRAGİNTİLYON da var bu hesaba göre

Hayır. Bu sayı kanımca hiç bir zaman kullanılmayacak. Hadi kullanmaya kalktın lan nasıl hatırlayacaksın onu.
Bilimadamları misal atomun ağırlığını söylerken bunu mu kullanacak. Yooo. Yine üslü sayılarla verecek değerleri.
Dayının muhtemelen okulda matematik zayıftı. Hocalara kızdı.Ülen dedi ben sizin başınıza işler açayımda görün dedi.

Sağlamasını yaptım, hocam haklı.

Aydın hoca 15 seneden beri asal sayılarla uğraşa uğraşa en sonunda kafayı yemiş olabilir. :D

Adamın eline vermediler ki şöyle süper bilgisayar asal sayıların tozunu attırsın. 15 yıldır manuel sayı kasıyor :asd22:

oyle bişi yok adam kandırmsın

2 üzeri a + 1 asal diyorda her durumda geçerli olmazki matematiktende çok anlamam ama :D

bu amca her sene matematikle ilgili bişey buluyo yalnız,doğru-yanlış mı bilemicem ama sonu ruh ve sinir hastalıkları hastanelerinde biticek gibi.

Aferin amcaya ama sayıyı okuduktan sonra yanlış çıkarsa döverler bu adamı :D

Matematikçi sureti bile başımı ağrıtıyor arkadaş. O derece.

Geri
Üst Alt