Şanlıurfa'da Bebeğin Yanlışlıkla Kesilip Yerine Dikilen Parmağına Soruşturma!

Tamer Tuna

10 Numara!
2034307_620x410.jpg

Şanlıurfa'da, tedavi gördüğü hastanede 1,5 aylık bebeğin
parmağının kesildiği iddiası üzerine İl Sağlık Müdürlüğü inceleme başlattı.
Adana'ya sevk edilen Z.K. adlı bebeğin parmağının,
5 saat süren operasyonla yerine dikildiği bildirildi.

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Hastalıkları Bölümü'nde, yüksek ateş teşhisiyle yatışı yapılan ve
uygulanan tedavisinin ardından dün taburcu olması kararlaştırılan Z.K. adlı bebeğin eline takılı serumun kelebeğini çıkarmaya çalışan erkek hemşire, iddiaya göre, bebeğin makasla baş parmağını kesti.

Olayın ardından ilk müdahalesi yapılan bebek daha sonra Adana'ya sevk edildi.
Plastik cerrahi ekiplerince 5 saat süren operasyonun ardından bebeğin kopan parmağı yerine dikildi.
48 saat içerisinde doku kaynaşması için yoğun bakıma alınan bebeğin, duruma göre ikinci kez ameliyat edilebileceği kaydedildi.

Hastanede yaşanan olayla ilgili İl Sağlık Müdürlüğü ile Eğitim ve Araştırma Hastanesi yönetiminin
konuyla ilgili idari inceleme başlattığı öğrenildi.​

Bir sağlık görevlisinin kasten bir bebeğin uzvuna kalıcı zarar vermek istemeyeceği fikrinden yola çıkarak,
büyük ihtimalle belkide servis yoğunluk telaşı nedeniyle, ya da herhangibir sebepden dolayı kişisel yetersizlik kaynaklı bu talihsiz olay için eminim o sağlık görevlisi de çok üzülmüştür. Zaten bebeğin ailesi de yanlışlıkla kesildiğini ilk tepkilerde dile getirmiş.

Olmasaydı iyiydi ama, Türkiyede artık plastik cerrahî epey ilerlemiş durumda. Tek sıkıntı bebeğin çok küçük olması nedeniyle bağışıklık sisteminin bu operasyona beklenmedik bir tepki verme ihtimali gibi görünüyor.
Ama daha evvelde bu tip ve daha kritik bebek ameliyatlarının ülkemizde başarıyla yapılmış olması bu ihtimali de zayıflatıyor.

Hem bebeğe, hemde şanssız sağlık görevlisine; Geçmişolsun demekten başka yapılabilecek bişey düşmüyo bize ŞİMDİLİK..

Bu nasıl haber be..

evlat sahibi biri olarak oğlumun 1 dakika boyunca ağlamasına dayanamazken, 5 saatlik operasyon nedir..

Onu geçtim yanlışlıkla kesmek nedir.. o adamı linç ederim yahu..

Demokrasi ve adil bir yargılamadan yanayım ama bu arap ülkelerinde, yargılama biçimi kısasa kısas olsa herşey düzelir..

çünkü bizlerde iş ahlakı ve vicdan duygusu maalesef yok.

off içim kalktı , üzüldüm malesef bunlar hep kalitesiz eğitimden..

sağlık konusunda hatayı minimize etmek için ciddi protokoller uygulanır , sağlıkçılar yıllar boyunca teorik ve pratik eğitimle bir nevi asker gibi bu sahaya hazırlanır ( dı ) , malesef daha da kötü olacaktır.

her zaman derim .

1.kendini koru : misal kan alacaksan her hastanı hiv+ , hcv + olarak kabul et.

2.hastanı koru : hastan senin çocuğun, eşin , annen baban gibi yaklaş.

o zaman hata oranın mimimuma iner.

Gurkan kubilay ,ki sanirim bransinda basarili kabul edilir

Gecenlerde soyle bir sey demisti , bana her ay 50 vaka geliyor , hala bu tecrubemle 5 tane hatali teshis koyup 1-2 tanesini hic duzeltemiyorum bile

Aslinda 1-2 kisiyi mort ediyorum demeye getirdi bir nevi

Saglikcilarda bu risk vardir , kelle koltukta is yapiyorlar . Sadece operatorler degil tum saglikci ekibinin uyelerinden birinin en kucuk hatasi sonuclari telafi edilemeyecek seyler dogurabiliyor

Isin biraz dogasinda var malesef

Bu nasıl haber be..

evlat sahibi biri olarak oğlumun 1 dakika boyunca ağlamasına dayanamazken, 5 saatlik operasyon nedir..

Onu geçtim yanlışlıkla kesmek nedir.. o adamı linç ederim yahu..

Demokrasi ve adil bir yargılamadan yanayım ama bu arap ülkelerinde, yargılama biçimi kısasa kısas olsa herşey düzelir..

çünkü bizlerde iş ahlakı ve vicdan duygusu maalesef yok.
Yılda binlerce serum hortumu takıp/çıkaran bir görevli için iş ahlakı, vicdan duygusu gibi olaya kasıt yüklemeye çalışan sözler olmasaydı tamamına katılabilirdim. Hatta bu yanlışlığa ailesinin ilk tepki olarak saldırı girişimini bile HUKUK, ağır tahrik altında gerekçesiyle takipsizlik bile verebilir desteğiyle de katılabilirim.
Herkesin bebeğini sevmesi, acısına dayanamaması başka bir olay, zaten o yavrucak hastaneye gelme sebebi için de yeterince acı veya rahatsızlık yaşamıştır, iş o meseleye kalınca...

Yaşanan talihsizliği savunmuyorum ama;
HAYATIN BU ve BENZERİ YAŞANANLARIN TOPLAMINDAN DA İBARET olduğunu da unutmamak gerek.
Bİrkaç ay sonra, en güvenli yer olarak düşünülen, evinde yatarken yada emeklerken de istemeden bu kadar olmasada benzer talihsizlikleri yaşarsa; Ailesini mi linç ediceksin o zaman da..

Kasıt aramak veya entegre etmeye çalışmak, çok önyargılı oldu bence..

Son düzenleme:
Bir hemşire olarak şunu söyleyebilirimki arkadaşlar gerçekten işimiz çok zor kimse kimsenin canına zarar vermek istemez

Geri
Üst Alt