Scout Sistemi Nedir ve Nasıl Başarılı Olunur?

Umut Işık

Tek Yumruk
Yabancı sınırı kalktıktan sonra ülkemizde her geçen sezon oyuncu satışından daha fazla miktar bir gelir elde edilmeye başlandı. Geçtiğimiz 3 hafta ve bugün genel olarak bakarsak Anadolu takımlarının bile scouting olayını çok doğru yaptığını anlayabiliriz.

Bugün Kayserispor'un Fenerbahçe karşısında oynadığı futbolu herkes taktir etmiştir özellikle Rotman, Chery, Bilal Başacıkoğlu, Mensah bu liste uzar gider adamlar bu 4 oyuncuyu sadece 1 m euro'ya aldılar. Bugün yaptıkları başarı scouting ve doğru hamleler sayesinde ligde 8 puan aldılar.

Geçen sene kasımpaşa mesela Diagne ve Trezeguet gibi taşıyıcı 2 oyuncu aldılar ligde 3 maçta 3 galibiyet alarak bunu da başarıya dönüştürdüler

Bugün oynadığımız Trabzonspor bile küçülmeye gidiyor denildi ama öyle bir scouting yapmışlar ki nerede eksik bölge varsa bir şekilde ismi bilinmese de doğru oyuncularla anlaşmışlar.

Anadolu'da bu tarz hamleler artmaya başladı 2015-16 sezonunda yabancı kuralı kalktığından beri ligimizde artan bir kalite var bu sene geçen seneye göre daha zorlu geçeceğini düşünürsek bizim transfer döneminde neden forvet ve stoper almadığımızı hala anlayamıyorum. Dünya üzerinde o kadar futbolcu var herkes A sınıf oyuncu ister ama imkanların kısıtlıysa ya Alt yapıya yöneleceksin ya da scouting olarak Onyekuru, Garry Rodrigues, Bruma, Ndiaye, Fernando tarzı başarılı hamleler yapacaksın illa bonservis yüksek oyuncular değil düşük oyuncular da bulacaksın ki elinde parlatıp hem katkı alacaksın hem de ileride yüksek paralara satacaksın. Scout sadece genç oyuncu bulma olarak da görmemek lazım Başakşehir'e Adebayor 32 yaşında geldi ve verdiği katkıları herkes biliyor.

Yaz boyu Niasse, Okaka, Ndiaye, Emre Akbaba, Denayer dediler bu tamamen yönetim başarısızlığıdır dünyada o kadar çok futbolcu varken tüm yaz 5-6 futbolcu etrafında döndük durduk hiç planlama yapılmadı böyle saçma sapan bir şey olamaz. Atletico Madrid ilk 11'deki sağ bekini sattıktan 15 dk sonra yeni scout transferi sağ bekini açıklıyor ama biz Gomis'i satıyoruz Modeste, Adebayor gibi oyunculardan haber bekliyoruz. Kulübün ekonomik durumu ortada A class bir oyuncu da istemiyorduk en azından Onyekuru gibi scout transferi yapıp geleceğe yatırım yapabilirdik.

Yaz boyu Niasse, Okaka, Ndiaye, Emre Akbaba, Denayer dediler bu tamamen yönetim başarısızlığıdır dünyada o kadar çok futbolcu varken tüm yaz 5-6 futbolcu etrafında döndük durduk hiç planlama yapılmadı böyle saçma sapan bir şey olamaz. Atletico Madrid ilk 11'deki sağ bekini sattıktan 15 dk sonra yeni scout transferi sağ bekini açıklıyor ama biz Gomis'i satıyoruz Modeste, Adebayor gibi oyunculardan haber bekliyoruz. Kulübün ekonomik durumu ortada A class bir oyuncu da istemiyorduk en azından Onyekuru gibi scout transferi yapıp geleceğe yatırım yapabilirdik.

imza

Bizde scouting sistem diye birsey yok, scout ekibin görevi tam olarak nedir bilimiyorum belki analiz icin ordalar ama scouting icin kesin degil. öyle olsa en azindan her sezon bir scout transferi yapardik. Ha bu adamlar futbolcu öneriyor yönetim siz oturun oturudunuz yerde ben bildimi alirim diyorsa ozaman bu adamlara biz neden para harciyoruz onu bir aciklasinlar birkere.

ilaki yabanci bile bulmalarina gerek yok gidin türkiye alt liglerini biraz gezin bakin bence orda bile büyük yetenekler bulursunuz. Benim bile bildigim adamlara yöneliyorsak bu scouting ile yakindan uzakdan ilgisi yoktur. Millete helal olsun gidip getiriyorlar cünkü dogru olani gördüler. yabanci siniri yükselince adamlar bakti yerli oyuncuyu artik büyüklere kazik tarifeden satamiyorum bari gidiyim de avrupdan iyi ama ucuz oyuncu getireyim belki bunlari partalip avrupaya tekrar gönderirim hesabina girdiler ve bazi külüpler basarili da oldu bunla, onu gectim lig cok daha heycanli oldu. onun icin umarim ki yabanci siniri böyle kalir veya düsüreceklersede her yil 1 tane düsürsünler yoksa bizim lig tekradan eski yillara geri döner.

tekrar scoutlara gelirsek gercekten bu isi yapmak istiyorsa yönetim ya scout ekibini degistirecek yada elindeki scoutlara güvenip ona göre transfer yapacak. dünya üzerinde bilmem kac bin tane forvet stoper vardir, hic bilemdin transferin son günlerinde ya arkadaslar biz menajerlere güvendik onlar bizi yari yolda birakti yok mi sizin sistemde bir kac oyuncu onlara yönelelim demedilerse ozaman bos yere bu adamlara para ödüyoruz

Byrun sözlükten kaide nin yazısı bunu okuyun anlayacaksınız. O emre gereksizi acilen kovulmalı neyse yazıyı bırakıyorum

henry onyekuru'yu kazandırmış ekip yersen.

bu ekibin çalışma sahası ingiltere...
çünkü başlarındaki emre utkucan'ın bir formülü var. ingiltere premier ligine transfer olmuş genç oyuncuların peşinden gitmek en mantıklısı. formülü bu... yani ingiltere'deki takımlar scoutluk yapıyor bizde parazit gibi asalak gibi onlardan geçiniyoruz. ufak bir örnek vereyim.

patrik schick'i 2016 yılının yaz ayında sampdoria transfer etti.
schick o zaman sparta prag'da bile oynamıyordu. kiralık olarak bohemians prag'a gönderilmişti. sampdoria onu aldı 4 milyon euro'ya. henüz 20 yaşına yeni girmişti. biz o sezon kolbein'e 700 bin euro kiralama ücreti ödemiş eren derdiyok'a (bugün elimizde kalan tek as forvet) 4 milyon euro bonservis ödemiştik. ve eren 28 yaşındaydı...

sampdoria onu bir sezon sonra roma'ya satın alma opsiyonlu gönderdi. 5 milyon euro kiralama bedeli ile. toplamda 14 milyon euroluk bir satış yaptılar.

işte bizim emre utkucan ve ekibi sampdoria'nın yaptığını yapmayıp roma'nın yaptığını yapmaya çalışıyor. yani schick gibi oyuncuları balkan liglerinde, adriyatik'te ve ya iskandinav liglerinde kovalamıyor. büyük bir takımın transfer etmesini ve potansiyelini tam olarak gösterememesini bekliyor. ya da henry örneğinde olduğu gibi 6 aylık büyük bir sakatlık geçirdikten sonra transfer edip kendi takımının almadığı riski alıyor...

geçen yıl 1 ay boyunca güney amerika turuna çıkan ama 1 (bir) tane bile transfer önerisi ile gelemeyen bir ekip. bunun en büyük sebebi, risk almak istememeleri. risk alıp kulüp zarara girerse kovuluruz korkusu var. risk almadan böyle güzel güzel ilerliyorlar işte. ama oyuncu izleme ekibi, scout ekibi risk alınacak bir departmandır.

her hafta neredeyse ingiltere rezerv liglerini takip ederler.
çünkü, o ligde potansiyeli olduğu düşünülüp transfer edilmiş oyuncular vardır ve sistem, mental sorunlar, ligin ağır gelmesi gibi nedenlerden dolayı dakika bulamazlar. onlara kapağa atmak istiyor bizim emre utkucan. ancak sorsanız database'inden, geçmişte hiç bir zaman önermediği ama önermiş gibi yaptığı (bazıları da 20 milyon euro piyasa değerine ulaşında alın dediği adamlardır) bahseden ama ne futboldan ne de kulübün genel yapısından bir haber.

çevresi geniş.
scout ekibi olarak çok tanıdığı var bazı isimler onların önerdikleri zaten. henry gibi...

yani oyuncu önermiyor değiller aslında.
öneriyorlar, ancak bulundukları yerin hiç bir zaman farkında değiller. çünkü bizim gibi kulüpler öyle genç bir yeteceğe 10 milyon euro verebilecek durumda değildiler. bugün ffp'den dolayı söylemiyorum bunu. sasa ilic gibi mükemmel oyuncuların çıktıkları ligi boş verip kendimizi roma ile sevilla ile everton ile kıyaslıyoruz. ancak onlar 5 milyon kiralama ödeyip 20 milyon opsiyon koyabiliyorlar.

hirving lozano'yu 2016/17'de almak için bastırsalardı 4-5 milyon civarında bir bonservise bitecekti. ama onlar garry'den yana kullandılar tercihlerini. onuda bir paok'taki bir arkadaşın tavsiyesi ile bir ay izledikten sonra karar verdiler. lozano'yu almadılar çünkü emin olamadılar, riske girmek istemediler. oysa çocuk apertura'da akıyordu. bir sezon sonra bonservisi 10 milyonlara dayanınca alalım dediler ve aldılar. tabi ki o fiyatlara çıkınca alırsın... alırsın... ama babayaro'yu alırsın ancak.

bizim bakış açımızı değiştirmemiz gerek. schick gibi oyuncuları sampdroia gibi kulüplere gitmeden şampiyonlar ligi, iyi maaş (1 milyon euro ve ya en faza 1.5), bir sonraki transferinde kolaylık gibi seçeneklerle saflarımıza katmamız gerekiyor. ingiltere'de iş yapamayan ne kadar adam varsa peşinden koşmak yerine az para ile yetenekli gençleri kadroya katmak daha faydalı olacaktır. çünkü kiralama demek bir sezon sonra aynı bölgede başka bir oyuncu aramak demek ya da aynı oyuncuyu tekrar kiralamak için transfer sezonu sonunu beklemek demek. bu yüzden bu ekip olduğu sürece bunun olması mümkün değil.

risk almaktan korkan aman işte ne güzel işim var havasında çalışan tayfa.
burada da onların yaptığı işi savunan, senin benim önerdiklerim vasat takımlara gidince "ne oldu lan scout?" diye mesaj atan insancıklar yok değil.

Bizde emre utkucan kulaklık takıp maçı en iyi yerde beleş izliyor ve boş günlerinde youtube da korku filmi izliyor kovun şu adamı gidin kasımpaşa kayserispor kulübünü araştırın nasıl yapıyorlar diye yada porto benfica kulübübe sorun ayıp birşey değil

ASUS_Z00AD cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Ben çok dikkate alındıklarını da düşünmüyorum.

Sadece Dembele ve Delaney alınsa 40 milyon euro kar edecektik lakin almadılar.

bunlar bilgisayarinin basinda youtube den scout lik yapacak. bizde scout ekibimiz var diyecegiz öylemi. Scout dedigin adam dünya yi dolasir. florya da yatip kalkan scout ekibi olmaz arkadaslar. Scout ekibi kulübün dünya daki gözü kulagi gibi olacak.

Yönetim transfer yapamıyoruz FFP var diyorlar o zaman FFP gibi bir durum varsa gidip scout ekibine güvenin eğer yapamıyorlarsa bu işi avrupalı insanlara bırakın. Altınordu nasıl işliyor Çağlar'ı verdi bonservis almadı %30-35 arası sonra ki satıştan pay ekletti 6-7 m euro kazandı sonra Cengiz'i verdi aynı şekilde %30 pay aldı ondan da 5 m euro kazandı adamlar bonservis istemiyorlar. Alacağın oyuncuya illa yüklü miktarda paralar vermek zorunda değilsin uygun koşullarda Trabzonspor bile küçülmeye gittiği halde geçen senelere oranla çok daha güçlü ve yetenekli kadro kuruyor bu iş parayla olmuyor bu iş düşünce şekliyle alakalıdır.

Gomis gibi geçen sezon 29 gol atan forvetini satıp bir planın yoksa kimse kusura bakmasında bu yönetim anlayışından hiçbir şey olmaz. Gomis gittiği gün KAP açıklamasından hemen sonra yeni oyuncunu açıklayacaksın ki kimsenin eline koz vermeyeceksin hocanı da zor durumda bırakmayacaksın. Bir kulübün kurumsallığı çok önemlidir bu parayla da olacak bir şey değil. Sanki biz Gomis gitti yerine çok iyi adam istedik en azından 2 tane genç potansiyelli Norveçten, Danimarkadan ya da başka bir yerden adam getirirsin takıma uyar uymazsa zarar etmeden elinden çıkarırsın.

Linnes, Elmander, Garry gibi düşük maaş alıp karakter koyan oyuncular bulmak bu kadar zor olmamalıdır. Garry çok düşük ücretlere inanılmaz katkı veriyor zaten bunun dengesini sağlamak önemlidir.

Ben her zaman şunu savunmuşumdur bir oyuncuya yüksek maaş vermeyeceksin daha potansiyelli adam alıp düşük ücretler vereceksin ki başka bir kulüp teklif ettiği zaman ben kalıyorum diyemeyecek iş kulüp de bitecek genel de bizde oyuncular yüksek maaş aldığı için iş kulüp de değil oyuncularda bitiyor
X oyuncuya 10 m euro bonservis verip 4 m euro maaş(4x5 yıl = 20 m euro) = 30.000.000 euro maliyeti olur
O yüzden tam tersi antlaşmalar yapmalıyız
Y oyuncuya 20 m euro bonservis verip 2 m euro maaş(2x5 yıl = 10 m euro) = 30.000.000 euro maliyeti olur

Biz önüne gelene öyle maaşlar veriyoruz ki Belhanda, Feghouli gibi adamlar kulüpten sözleşmesi bitene kadar ayrılmıyorlar mesela belhanda ve feghouli 2-2.5 m euro maaş alıyor olsaydı muhtemelen bu sene arap kulüplerinden birine gideceklerdi eğer bu maaşı kabul etmiyorlarsa başka oyuncu bulunur dünyada futbolcudan çok ne var ki adam akıllı sistemle başarılı olursun.

Mevcut scout ekibine boşuna yükleniyorsunuz. Adamlar iyi mi kötü mü bilemiyorum ama dünyanın en iyisi olsalar da transfer konusunda etkileri %1 bile olmayabilir.

Mevcut scout ekibine boşuna yükleniyorsunuz. Adamlar iyi mi kötü mü bilemiyorum ama dünyanın en iyisi olsalar da transfer konusunda etkileri %1 bile olmayabilir.
sanırım ilk adnan polat döneminde kurulmus basına cuneyt tanman getırılmıstı daha sonradan ısımler değişsede o dönemden itibaren hiç dikkate alınmadıkları konusuna bende katılıyorum. menajerler ne getirirse o işte.

sanırım ilk adnan polat döneminde kurulmus basına cuneyt tanman getırılmıstı daha sonradan ısımler değişsede o dönemden itibaren hiç dikkate alınmadıkları konusuna bende katılıyorum. menajerler ne getirirse o işte.

Bizim ülkede transfer yapacak kişilerin oyuncu repertuarı çok sınırlı. Hocalar da yöneticiler de çok kapalılar dünyaya. Bazı şeyler için scouta gerek yok ki. Mesela başarı kazanmış takımın oyuncularının alternatiflerini ayn profilden bulmayı bile beceremiyoruz. Diğer başlıktaki Elmander konusu mesela. Bir takım Elmander - Baros'dan nasıl bir anda Umut - Burak ikilisine geçer? Hadi farklı oyunlar için kulübede duracak farklı tarz adam alırsın da bir anda ideal 11 forvetleri nasıl bu kadar değişir? Çünkü buna kafa yormuyorlar. Kim var gol kralı Burak hemen alalım. Aynı şey bu sene Fenerbahçe'nin kaleci işinde de oldu.

Koray tutmuyorken Ahmet Çalık nasıl alındı aklım almıyor. Asamoah gibi adam aranırken geçen sene nasıl Lato'ya kaldık.

Menajerler geliyor koyuyor kataloğu seç beğen al.

haklısın boşuna yukleniyoruz. Suç onlarda değil, sırf scout sistemimiz var diyebilmek için onları orada oturtan yöneticilerde. Yapılan transferlerin tamamı menajer işi. Bruma'dan, Telles'e, kuru'ya. Hiçbirini bizim ekibimiz keşfetmedi. Ha, keşfetsek nolur 16-17'lik çocukları? Bunları eğitip parlatacak bir sistemimiz ve antrenorlerimiz yok zaten.

yonetimden umudum olsa şu forumdan birileri ön ayak olsun isterdim bu iş için.

ozaman yönetim de paramiz yok diye aglamiyacak, menajerler dünya komisyon ödüyoruz scout bulsa belki menajeri de varsa okadar gitmez cepten ama belliki kim gelirse gelsin bu transfer islerinde yöneticilerin cepinede birseyler girdi icin asla scaout transferine gecmezler

Bugün Bursaspor Yusuf yarattığı pozisyon da 3 beşiktaş'lı arasında vurup gol yapan Sakho ve Antalyaspor'un tarihi geri dönüşünü 10 kişiyle 0-1'den 2-1 dönüşünü başlatan Mevlüt Erdinç ikisi de Eren'den kat ve kat iyidir

Geri
Üst Alt