#Şemsettin Sami

Aziz Yıldız

Berlin Panteri
images

Şemseddin Sami (Frashëri)
(1 Haziran 1850, Frashër - 1 Temmuz 1904, İstanbul), Arnavut asıllı Osmanlı yazarı, ansiklopedist ve sözlükçü. İlk Türkçe roman olan Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat'ın (1872), ilk Türkçe ansiklopedi olan Kamus-ül Alam'ın (1889-1898) ve modern anlamdaki ilk geniş kapsamlı Türkçe sözlük olan Kamus-ı Türkî'nin (1901) yazarıdır. Ayrıca Kamus-ı Fransevî adlı Fransızca ve Kamus-ı Arabî adlı Arapça sözlükleri kaleme almıştır.

Ağabeyi Fraşereli Abdül Bey ile birlikte, Latin ve Yunan harflerini kullanan ilk Arnavut alfabesini geliştirmiş (1879) ve Arnavutça bir gramer kitabı yazmıştır (1886). Kardeşi Naim Fraşeri, Arnavut milli şiirinin kurucusu olarak kabul edilir. Galatasaray Spor Kulübü' nün kurucusu Ali Sami Yen'in babasıdır.

olmasaydın olmazdık...
bütün samimiyetimle özlüyorum seni ÜSTAD!

Şemseddin Sami'nin babası kim peki ?

bu değerli zatın değerini kimse anlamıyor forumda
SASIRMADIM

talad ve fitnat'ı okuyunca 1 daha özledim seni ulu çınar, son kale ŞEMSEDDİN SAMİ

...

Moderatör tarafında düzenlendi:
Kamus-ı Türkî almıştım zamanında Osmanlıca için. Dalga geçilmeyecek kadar ciddi ve iyi çalışmaları var. İnternet aleminde herkesi trollemek düstur oldu herhalde.

SM-G900FQ cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Son düzenleme:
ne ima ettiği açık bana bu lafı etseydi dümdüz gitmiştim ...
az önce doğan'a saksafoncu dediler bastılar cezayı bu ondan çok daha büyük bir cürüm.
gereğini yapmanızı umuyoruz

arkadas durduk yere insanlara saldiriyorlar olacak is degil. hayir bir de kendisini ilgilendiren bi durum olmadigi halde forumdaki arkadasini rencide etmesi hos degil, hemde ailesini katarak

Kamus-ı Türkî almıştım zamanında Osmanlıca için. Dalga geçilmeyecek kadar ciddi ve iyi çalışmaları var. İnternet aleminde herkesi trollemek düstur oldu herhalde.

SM-G900FQ cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

:) sanirim bu laf bana geldi oyleyse alinti yapma nezaketini gosterseydin iyiydi. konuya gelince amacim kimseyi trollemek degil, degerli yapitlarini da ayni baslik altinda soylersiniz ve biz de saygiyla anmis oluruz. ben edebiyat hocamin zoruyla sadece 1 kitabini okudum o da turk edebiyatinin ilk romani oldugu icin oldukca kotuydu ki bunu herkes bilir ve normal kabul eder cunku sonucta ilk romanlarin hepsinde karakterler ya iyi ya da kotudur, olaganustu tesaduflere yer verilir, yazar olayi bolup kendi dusuncelerini aktarir vs. ben de esprili bir dille bunun kotu bir roman oldugunu soyledim. burasi bir forum birine troll demeden once neden boyle soyledigini sorman iyi olurdu.

Geri
Üst Alt