sen ne özürlüsün anlamadım.... Dağhan ı bulup getiren sensin. ben öle bişi dedim mi ...
Dağhandan b.k çıktı diye başka marka benzer ürünleri mi dışlıcan. nası bi hayat dengesi anlayışın var.
Leş bi fırın üretimi ekmekten jilet çıktı diye sağlam üretim ekmek de yemiyom desene hadi..
lafın tamamı eşege soylenirmiş bundan sonra sana lafın tamamını soylemem lazım.
1-Üretim modeli kâr(daha çok para kazanmak) üzerine kurulu.
2-marka sermayeyi büyütürse karını da büyütür
3-alım gücü düştü.
4-hayvan üretimi azaldı.
5-fiyatlar reel olarak artıyor.
6-hal böyleyken ürününü daha çok satmak isteyen(daha çok kar etmek isteyen) firma ne yapar? ürününü ucuzlatmak için kafa patlatır
7-senin aklına bile gelmeyecek hammaddeyi mamülüne sokabilir. senin ruhun duymaz. bu örneğimizde et pahalı olduğu için sakatatı aklımıza getirmeliyiz. Bakanlık zaten bu konuda koca koca listeler yayınladı.
8- sakatat (ucuz hammadde) kullanıldığında mamül hacmen genişler maliyet düşer
örnek- 2 yıl önce burda olsaydın dağhan sucuğu lavaşa sardığını anlatacaktın. dağhan sucukları ucuzdu çünkü içinde tükürük bezi vardı. sen de lavaşla yemiştin hoşuna gitmişti. buraya yazmıştın. başkası migrostan pınar almış somunla yemişti. o da migrosa ve markaya güvenmişti. ama 2sinde de tükürük bezi vardı.
SONUÇ 1: yarın namette de cumhuriyette de tükürük bezi olabilir. bu yıllar sonra oraya çıkabilir. bu üretim yapısında bu oldukça olasıdır, son birkaç yılda bile binlerce örneği vardır. adı namet de olsa coşkun da olsa dağhan da olsa bayhan da olsa işlenmiş et bugün oldukça sakıncalı bir iş. çünkü tüketici işlenen hammaddeyi göremiyor. gören de anlayamıyor. denetimler yetersiz. ortam elverişli.
SONUÇ 2: Diyelim ki hiç sakatat kullanılmıyor. Sağlıklı mı? yine değil. çünkü et üretiminin kendisi bugün sağlıklı koşullarda yapılmıyor.