Siyasi Görüş Testi

2020-01-22 (5).webp
2020-01-22 (6).webp

11,1% Sol, 11,1% Cemiyetçi

Son düzenleme:
Tamamda dedigim gibi bunlarin ailesi zamaninda yatirimlari yapmis paralarini kazanmislar. Rusyadakiler gibiyse ha o zaman tartisilir onlar anladigim kadar devletin malini hediye edilmis tipler ama Koc ailesi mesela benim bildigim kadar hakiki is adamlari. Ali Koc parasini babasindan almis ama hakki degil mi? Simdi allah korusun yanlis anlama ama babanin malina sahiplenmiyecekmisin mesela? Ayni mantik. Onlarin parasini neden dagitilsin adil bir argumanin var mi ? Hak adalet bu tabii milletin parasina el koyup Robin Hood gibi hirsiz olmak mi hak adalet?
Asgari ucretdekiler neden asgari ucretdeler biliyormusun? Az calisdiklari icin degil ama devlet esit sanslari (ex-ante justice)i saglayamadigi icin ucurum var bu kadar. Bunlar kolay isler degil tabi ama olmasi gereken bu bana sorarsan.
Tabii sen de kendi görüşünde haklısın. Bana mantıksız ve adaletsiz gelen taraf şu. Holdingler kirli işlerle büyüyor. Bugün Koç, parasına para katlıyorsa bunda kirli ilişkilerin payı yok mudur? Yoksa Vehbi Koç'un çalışıp bugünlere getirmesine elbette bir lafım yok. Komünist, devletçi ülkelerde holdingler yok. Bence o iş istihdamını holdingler değil devlet yapmalıdır. Yoksa holdinglerin başındaki gerizekalılar sırf parası var diye Fb'ye kurtarıcı olarak görülüyor mesela. Bu normal bir şey mi?

Eğer gelir adaleti biraz olsun yükselecekse, fakirler biraz olsun zenginleşecekse holding türevi şirketlerin kapatılması taraftarıyım.

Tabii sen de kendi görüşünde haklısın. Bana mantıksız ve adaletsiz gelen taraf şu. Holdingler kirli işlerle büyüyor. Bugün Koç, parasına para katlıyorsa bunda kirli ilişkilerin payı yok mudur? Yoksa Vehbi Koç'un çalışıp bugünlere getirmesine elbette bir lafım yok. Komünist, devletçi ülkelerde holdingler yok. Bence o iş istihdamını holdingler değil devlet yapmalıdır. Yoksa holdinglerin başındaki gerizekalılar sırf parası var diye Fb'ye kurtarıcı olarak görülüyor mesela. Bu normal bir şey mi?

Eğer gelir adaleti biraz olsun yükselecekse, fakirler biraz olsun zenginleşecekse holding türevi şirketlerin kapatılması taraftarıyım.

Valla eger dedigin gibi soz konusuysa hukuk el atmali tabii bu ornekde adalet bunu gerektirir. Ayni zamanda esit sanslar saglanirsa asgari ucretdeki haksizliga ugrasmis insanlar kurturur. Gelir esitlige dikkat etmek lazim cok ciddi ekonomik kayiplar yasanabilir. Mesela ben haftada 50 saat calismaya karar verdigisem sen 30 saat calismaya karar verdigisen benim gelirim seninkisinden daha yuksek olmasindan daha dogal bisey yok. Ha seninde 50 saat calisma sansin olmalidir ama sen bunu istemezsen aldigin gelirine razi olacaksin. Benim mantigim bu.

Valla eger dedigin gibi soz konusuysa hukuk el atmali tabii bu ornekde adalet bunu gerektirir. Ayni zamanda esit sanslar saglanirsa asgari ucretdeki haksizliga ugrasmis insanlar kurturur. Gelir esitlige dikkat etmek lazim cok ciddi ekonomik kayiplar yasanabilir. Mesela ben haftada 50 saat calismaya karar verdigisem sen 30 saat calismaya karar verdigisen benim gelirim seninkisinden daha yuksek olmasindan daha dogal bisey yok. Ha seninde 50 saat calisma sansin olmalidir ama sen bunu istemezsen aldigin gelirine razi olacaksin. Benim mantigim bu.
Şu an ülkenin en zenginlerine bakalım. 100 kişiden 90'ı aileden gelen zenginliğe borçlu. Geri kalan 10'u kendi çabasıyla bir yerlere gelen mesela Acun Ilıcalı. Adamı takdir ediyorum sıradan bir muhabirken çalıştı durdu şimdi ülkenin en zengin kişilerinden biri. Ona itirazım yok. Benim bahsettiğim şey çalışmadan gelen zenginliğe bir sınır koyulmalı. Burjuvaziye karşıyım. Özgürlükçü ve solcu biri olduğumdan değil mantıklısı da o zaten. Onlardan toplanan para, eğitime, bilime falan harcanmalı.

Geri
Üst Alt