Soma'da Maden Faciası!

Ne desek afaki olacak ancak bende ölü sayısının o kadar büyük olabileceğini tahmin etmiyorum, gerçekten 20-30 gibi bir rakam olsa neyse de 300-400 kişinin öldüğünü saklamak pek mümkün gelmiyor, konuşmayacak mı yani bu insanların yakınları. Kaldı ki böyle birşeyi saklamaya kalkmak ve bunda başarısız olmak gerçek rakamın açıklanması halinde oluşacak infialden çok ama çok daha fazla sonuç doğrurur. Yani neresinde tutarsan elinde kalıyor inanmıyorum kısacası ifade edilen büyük rakamlara.

dün yada önceki gün ölü sayısı 282 içerde 120 kişi kaldı deniliyordu en son bilgi 284 oldu 100 kişi hangi ara sağ salim çıktı? kimi kandırıyorsunuz siz asıl rakamı açıklayın korkmayın!

Kayıpları gizleme zor ve enteresan bir olay değil, İngiltere, Irak savaşı sırasında 1 kayıp haberi dahi sızdırmadı mesela. Aileler istedikleri kadar bağırsın etki sıfırdır. Bu üzerine çok konuşalacak, bu kadar tartışılacak bir konu değil. Ülkeler bunu yapar. Açıkçası mevcut medya ve idarenin dürüst olma ihtimali sıfır olduğu için inanmakta zorluk çekiyor insanlar. Bir de yüksek sayı veren kaynaklar hep Soma içinde olunca insanlar tescilli yalancılar yerine yerel bilgilere kulak vermeyi tercih ediyor.

Tabii sayılar kolayca yanılınabilecek şeylerdir. Burada kaç insan var sorusuna 10 kişiden 10 farklı yanıt alabilirsiniz. Resmi sayılara inanmak saflıktır o ayrı. Arzumuz ise sayıları aşırı yüksek verenlerin olayın dehşeti ile hatalı bir analiz yapmış olmasıdır. Ha 500 ölmedi, 300 öldü bir teselli midir o da soru işareti.

Barış bir anda küfürle falan girince lafa millet gerildi de bu konuda yapacak çok birşey yok, herkes kendi güvendiği kaynaklara göre hareket edecek. Nihayetinde sadece bir insanın kaybı da yeterince trajik ve acıdır.

300 kişiyi saklamak ne kadar mümkün? Peki 300 ile 600 kişiyi ayırt edememek ne kadar mümkün uzaktan hani 3-5 kişi değil ki yanlış sayılsın abartılsın 2 katı ya.. Hani acıyla 300 ölü 350-400 gelir ama 600 ölü gelmez.. Ya bilinçli olarak provokatörler tarafından arttırılıyor (Eğer Oğulcan kardeşim %100 emin değil duyumsa bilgisi) yada saklanıyor hakikaten başkası mantıklı gelmiyor bana..

Kayıpları gizleme zor ve enteresan bir olay değil, İngiltere, Irak savaşı sırasında 1 kayıp haberi dahi sızdırmadı mesela. Aileler istedikleri kadar bağırsın etki sıfırdır. Bu üzerine çok konuşalacak, bu kadar tartışılacak bir konu değil. Ülkeler bunu yapar. Açıkçası mevcut medya ve idarenin dürüst olma ihtimali sıfır olduğu için inanmakta zorluk çekiyor insanlar. Bir de yüksek sayı veren kaynaklar hep Soma içinde olunca insanlar tescilli yalancılar yerine yerel bilgilere kulak vermeyi tercih ediyor.

Tabii sayılar kolayca yanılınabilecek şeylerdir. Burada kaç insan var sorusuna 10 kişiden 10 farklı yanıt alabilirsiniz. Resmi sayılara inanmak saflıktır o ayrı. Arzumuz ise sayıları aşırı yüksek verenlerin olayın dehşeti ile hatalı bir analiz yapmış olmasıdır. Ha 500 ölmedi, 300 öldü bir teselli midir o da soru işareti.

Barış bir anda küfürle falan girince lafa millet gerildi de bu konuda yapacak çok birşey yok, herkes kendi güvendiği kaynaklara göre hareket edecek. Nihayetinde sadece bir insanın kaybı da yeterince trajik ve acıdır.

Bahsettiğin örnekte kayıpları saklamak daha bir mümkün geliyor bana, özellikle Türkiye'nin mevcut konjonktürün'de 300-400 kaybı saklayabileceklerine inanmıyorum ayrıca böyle birşeye cesaret edebileceklerini de sanmıyorum. Diğer söylediklerine aynen katılıyorum.

İlla bir taraf haklı olacak diye bir kaide yok ki. Bölgede bulunanlar yaşadıkları dehşetle bilerek veya bilmeyerek sayıyı abartıyor, resmi rakamlar ise az veriyor olabilir aynı anda. Büyük ihtimalle de öyledir.

Şu kafayada bitiyorum.Akp yi tutmuyorum veya parti tutmuyorum.Tarafsız gözükmek istiyorsan bunu söylemen gerekmez.Aksine sen onu iddia ederek benim gözümde taraflı yorum yapmış oluyorsun.

Bak kardeşim önüne gelene küfrediyorsun sövüyorsun öncelikle sakin ol karşındakilere nasıl hakaret ettiğini bir daha oku... Şimdi gelelim asıl mevzuya 1 ölü fazla çıkmasın diye dua etmek farklı şey 1 ölü daha fazla çıkmasın diye gözünü yummak farklı şey.. Burada kimsenin ölü sayısı arttığı için sevinecek şerefsiz olduğunu düşünmüyorum daha önceki konulardan da biliyorum bir çok arkadaşı zaten ama insanlar istiyor ki sırf kendilerini kurtarmak için ölü sayısı saklanmasın, işlerin üzeri örtülmesin.

Kim örtebilir böyle büyük birşeyi diyorsan şike davasına bak örtüldü gitti.. 17 Aralık yolsuzluğa bak örtüldü gitti...

Acı çok büyük. Aynı zamanda olayin nedeninin tam olarak açiklanamamasi da herkesin farkli yorum getirmesine sebep oluyor. Ama biri çıkıyor pisliksin diyor biri cikiyor lalesin falan diyor biri çıkıyor serefsiz diyor birinin kimin forumundan kimi kovdugu belli degil. Yapmayin, dusurmeyin seviyeyi.

Bütün soma halkı mı abartıyor o zaman ? Bugün somalı kıme sorsanız en az 600 ölü oldugunu söyler. Madeni en iyi bilen adamlar söylüyor bunu sizin gibi madenden bir haber insanlar degil. 20 yılını madene vermis şerefli namuslu adamlar

İlla bir taraf haklı olacak diye bir kaide yok ki. Bölgede bulunanlar yaşadıkları dehşetle bilerek veya bilmeyerek sayıyı abartıyor, resmi rakamlar ise az veriyor olabilir aynı anda. Büyük ihtimalle de öyledir.

Gecmisteki onlarca örnekleri unutalim hadi,3-4 gündür bu olayda resmi nedir?basbakanindan tut bakanina Kadar her dedikleri yalan.

Vekilin önergesine yorum getiriyor yalan,trafo dediler yalan,vurmadik küfür etmedik dediler yalan.Devlet gibi Devletin,Adam gibi Devlet adamlarinin aciklamalari resmidir güvenilir olur sag sola saldiran küfür eden sokak serserisinin deil.

İçeriden çıkanlar da sıkıntı olabilir, birbirlerinden haberleri olmayabilir yani.300 değil de 400 olabilir mesela.

Ancak içeride bahsedildiği gibi 200 kişi olsa bunların aileleri var, yakınları var.Mutlaka canlı yayınlarda filan konuşurlardı.Az değil çünkü.Ölen sayısında manipülasyon olabilir ama içeridekiler konusunda verilen bilgiler doğrudur diye düşünüyorum.

İçeriden çıkanlar da sıkıntı olabilir, birbirlerinden haberleri olmayabilir yani.300 değil de 400 olabilir mesela.

Ancak içeride bahsedildiği gibi 200 kişi olsa bunların aileleri var, yakınları var.Mutlaka canlı yayınlarda filan konuşurlardı.Az değil çünkü.Ölen sayısında manipülasyon olabilir ama içeridekiler konusunda verilen bilgiler doğrudur diye düşünüyorum.

Tehdit-rusvet ile cozer badem biyikli tayfa merak etme....

Geri
Üst Alt