- 20 Eylül 2009
- 17.749
- 15.837
- 2.613

Elon Musk'ın sahip olduğu Starlink, internet hizmetini yakın zamanda halka sunacak
Herkesin büyük bir heyecanla beklediği Starlink interneti yakın bir zamanda halk ile buluşuyor. SpaceX şirketi bu konudaki çalışmalarını hızlandırma kararı aldı. İşte konuyla ilgili merak edilen tüm detaylar.
Elon Musk tarafından yönetilen SpaceX şirketi dünyanın uzaya açılan kapılarından birisi olarak görülüyor. Musk bir dönem bu şirketin uzaya açılma fikri dışında başka işler de yapmasına karar vermişti. Şimdi ise şirket internet hizmetleri sunmaya hazırlanıyor. Dünya yörüngesine on binlerce uydu yerleştirerek devasa bir internet ağı kurmak isteyen Musk bu fikrinde son derece kararlı.
SPACEX VE TESLA ÇALIŞANLARI İLK KULLANIMI YAPACAK
Gelen sızıntılara göre bu uydulardan dünya yüzeyine internet sağlanması için iki aşamalı beta programı uygulanacak. Bu programlardan ilki sadece Tesla ve SpaceX şirketinin çalışanları için kullanılacak.
Gizli beta testleri olarak adlandırılan bu uygulama ile birlikte, kullanıcıların tepkileri ölçülecek. Ayrıca internetin hız durumu ve ne tür gelişmeler sağlanabileceği ile ilgili de toplantılar yapılacak. Tüm bunların tamamlanmasından sonra ikinci beta aşamasına geçilecek. Bu aşamada ise dünyanın bazı yerlerindeki bölgelere internet sağlanmaya çalışılacak. Şirket, 2018 yılında FCC'den 1.110 ila 1.325 km arasında uçabilecek 4.425 alçak yörünge uydusu fırlatmak için izin almıştı.
Son zamanlarda çalışmalar yavaşlasa bile, yine de şirket bu kararında ısrarcı. Starlink aracılığıyla dünyanın tamamına internet götürmek isteyen kuruluş şimdilik sadece 420 uydu fırlatabildi.
Elon Musk tarafından yönetilen SpaceX şirketi dünyanın uzaya açılan kapılarından birisi olarak görülüyor. Musk bir dönem bu şirketin uzaya açılma fikri dışında başka işler de yapmasına karar vermişti. Şimdi ise şirket internet hizmetleri sunmaya hazırlanıyor. Dünya yörüngesine on binlerce uydu yerleştirerek devasa bir internet ağı kurmak isteyen Musk bu fikrinde son derece kararlı.
SPACEX VE TESLA ÇALIŞANLARI İLK KULLANIMI YAPACAK
Gelen sızıntılara göre bu uydulardan dünya yüzeyine internet sağlanması için iki aşamalı beta programı uygulanacak. Bu programlardan ilki sadece Tesla ve SpaceX şirketinin çalışanları için kullanılacak.
Gizli beta testleri olarak adlandırılan bu uygulama ile birlikte, kullanıcıların tepkileri ölçülecek. Ayrıca internetin hız durumu ve ne tür gelişmeler sağlanabileceği ile ilgili de toplantılar yapılacak. Tüm bunların tamamlanmasından sonra ikinci beta aşamasına geçilecek. Bu aşamada ise dünyanın bazı yerlerindeki bölgelere internet sağlanmaya çalışılacak. Şirket, 2018 yılında FCC'den 1.110 ila 1.325 km arasında uçabilecek 4.425 alçak yörünge uydusu fırlatmak için izin almıştı.
Son zamanlarda çalışmalar yavaşlasa bile, yine de şirket bu kararında ısrarcı. Starlink aracılığıyla dünyanın tamamına internet götürmek isteyen kuruluş şimdilik sadece 420 uydu fırlatabildi.
Bilim-kurgu filmleri severim, kitaplarını okurum. Bu tarz filmlerdeki kötü karaktere en yakın karakter gerçek dünyada Elon Musk gibi geliyor bana. Tesla şirketini ilk kurulduğu zamanlardan beri takip ediyorum. Hatta Elon Musk ve birkaç yöneticiyle e-mailleşme fırsatı bile bulmuştum bundan 4-5 sene evvel. Şirketin bu kadar hızlı büyümesi beni hep şaşırtmıştır, çok az sayıda araba üretip çok az sayıda satış yapıyorlar. 2016 yılında Türkiyede yanlış hatırlamıyorsam satış adedi 33 taneydi. Bu rakamlara rağmen çoğu dev şirketten çok daha öndeydiler. Space X başladı, milyarlarca dolar yatırım yapıldı, Tesla kuruldu milyarlarca dolar harcandı. Normal şartlarda babanız Bill Gates bile olsa safi yatırımla ne kadar yürüyebilirsin ki? Dev otomobil şirketlerinin battığı bu yıllarda bu adam satmamasına rağmen uzun yıllar şirketi ayakta tuttu ve tepeye taşıdı. Bu soru işaretini hiçbir zaman gideremedim, bilen varsa aydınlatabilir mi beni? Bazı komplo teorisyenleri USA'in Tesla'ya muazzam yardım yaptığı ve bu sayede ayakta kaldığını söylüyorlar, ne derece doğru bilemem.
İkinci noktaya gelirsek, Starlink projesi. Starlink uzaya 42 000 uydunun fırlatılması ve bu 42 000 uydunun tek amacının hızlı ve ucuz internet sağlama durumu. Şuan 420 tanesi fırlatıldı, hatta çoğu ülkede UFO sanıldı-Türkiye de buna dahil. Benim aklımın almadığı şey şu, sadece internet için bu kadar büyük bir yatırım yapılır mı? Sadece internet sağlayıcı olmak için milyarlarca dolar para harcanır mı? Kimdir bu Elon Musk ve amacı nedir? Starlink projesi nedir, halka yansıtıldığı gibi sadece internet sağlayıcısı mıdır?
Uyduların artık savaşlarda kullanılacak olması (intelligence için değil, bir silah olarakta kullanılacak olması) ve tepemizde dolaşacak 42 000 uydu fikri hoşuma gitmiyor. Bunun sadece fiziksel saldırılarda değil farklı teknolojilerle bize zarar verme ihtimali korkutuyor.

ABD Rusya'nın “anti-uydu” silahları geliştirmesinden kaygılı
ABD’li kaynaklar, Rusya’nın uydu sistemleri kullanılarak düzenlenebilecek saldırılara karşı bir “anti-uydu” silah sistemi geliştirdiği ve uyguladığı iddiasında bulundu.

Çinin uydu vuran lazer silah üssü ilk kez görüntülendi
Haberin detayları için tıklayınız

Gizemli Rus uydusu bir silah olabilir - Dünya Halleri
Dünyanın hemen dışında, gizemli bir Rus uydusu bulunuyor. ABD Devlet Bakanlığına göre bu uydunun davranışları normal uydu davranışlarına benzemiyor.

Şu coronalı günlerde biraz beyin fırtınası yapalım, bilgilerimizi paylaşalım istedim. Benim bilgim sınırlı, cahilim bu konuda. Beni aydınlatabilirseniz sevinirim