Takım Kimyası ve Balans

Alpay Asma

Şef Gümüş Kıvrım
Bugün oynadığımız Gençlerbirliği maçı bir kez daha gösterdi ki bu takımın kimyası gerçekten bozuk.

Evet kimya bozuk ama sebebi ne sabotaj ne de takımda ki arkadaşlık veya disiplin ortamının bozulması. Arkadaşlık da disiplin de başarıya götürecek formülden geçer futbol da. Başarı varsa daha bir takım olursun hep bu ülkede o iş bizde farklı masalına hiç inanmadım, inanmam. Hele de bizim gibi başarıya bu kadar endeksli takım tutan bir taraftar varken.

Takım kimyası ve dengesi eksik dedim. Peki bu ne demek o zaman?

Açmak gerekirse biraz, takımda ki futbolu zekasını öne çıkararak oynayan başka yönlerden defolarını bu şekilde kapatan isimler (Sneijder, Muslera, Hamit,Drogba) ile, hem mücadele hem de orta karar/iyi oyun zekaları ile katkıda bulunmaya çalışan/bulunması gereken-ki bu sınıf takımı en çok sahiplenmesi gereken sınıftır (Selçuk, Melo), ve atletik yetenek,sezi, çalışkanlık, mücadele sınıfı olan tanımlayabileceğimiz bir nevi işçi olması gereken gurup (Burak, Umut,Semih,Sabri,Zan) ve bunlar dışında kalan spor olsun diye futbol oynayan-vurdumduymaz sınıf (Chedjou, Balta, Aydın, Çolak, Yekta, bu sene Drogba bile girer) arasında bariz bir dengesizlik var.

Takımda ki devre arasında yapılan bana göre yerinde olmayan transferler ve yaşı nedeniyle gözden çıkarıldığı düşündüpüm gönderilen Riera ile bu dengeyi zeka yönünden geriye götürecek şekilde daha da kötü hale getirdi. Bu yüzden daha o zaman bile yapılan işlerin saçma olduğunu bu kadar transfer yerine 1 TANE ZEKİ VE DAHA DİNAMİK FUTBOLCU, ve bir tane de yerli oyuncu (kanat, orta saha) transferi ile 2. yarı bundan kötü olmazdık diye düşünmüşümdür hep.

Şimdi bakınca ben gelecek sene için de karamsarım. Çünkü takımda bunu görüp ona göre davranacak bir yönetim kadrosu ve teknik heyet göremiyorum.

Bunun yerine benzer tip adamları (vurdumduymaz, işçi sınıfı) sahaya yığarsam daha fazla mücadele ve gol bulurum diye düşünen ama tekniği, zekayı 2.plana iten, yaptığı transferler ve saha içi hamleler ile bunun farkında olduğunu hissettirmeyen bir kenar yönetimi ve kenar yönetimlerini sadece saha da kazanılan sonuçlara göre şirket mantığı ile değerlendiren kağıt üzerinde profesyonel ama futbolda acemi bir yönetim.

Sizce de sorun biraz zeka değil mi?

Ama söz konusu zeka sadece sahada ki oyunculara bu yönde takviye yapmak değil biraz da bu kimyayı-balansı yanlış planlayanlar için de geçerli olması gerekmez miydi?

Sabotaj-ruhsuzlar diye yaftalamadan önce bu dengesiz yapılanma ve bir nevi gecekondulaşma anlayaşını biraz sorgulamak sanki daha yerinde olacaktır.

Saygılarımla.

Oyuncularımız kaite olarak yeterli az çok bence.

Daha iyileri tabiki olur ama sorun bence oyuncu kitlesinden ziyade farklı noktalar.

Yardımlaşma iyi değil.

Bloklar arasındaki mesafeler çok kopuk kopuk.

Antrenörün etkisi çok fazla maalesef eksik yönlerde.

Takım olmayı engeleyen bir çok hamle yapıyor hoca. Hem uzun vaadede hemde kısa vaadede.

Böyle takım yönetilmez veya yaratılınmaz.

Bilgisayarda manager oyununa ise hiç benzemez gerçek takım ortamı yaratmayı.

Daha çok detaylı yazılırda neyse.

Uzun olunca okunmuyor haliyle ama işim gereği sürekli makale okuyup, yazmaya çalışan biri olunca alışkanlık olmuş aza gitmiyor elimiz.

Fatih Bey'in dediklerin katılıyorum. Ama kadromuzun da git gide yanlışa doğru sürüklendiğini de belirtmek istedim bu yazım ile.

Takım da ayağına hükmederek oynayan oyuncu sayısı az. 2. sınıfa yük çok biniyor onlar da teker teker iflas etmeye başlayınca çöktük.

Denge kalmadı. Vurdumduymaz diyeceğimiz sınıfın bir takımda ancak plan hatası ile 1-2 kişi düzeyinde kalması gerekirken biz transfer ile yenilerini alıyoruz bir de.

Atletik yetenek ile oynayan oyuncularımızdan en önem verdiğimiz Bruma gitmişken tek kalan isim olan Amrabat'da sene sonu beklenmeden gönderilip yerine yine alt sınıf isimler alınıyor.

Hata burada birazda.

Bana göre kadromuz yetersiz özellikle hücumda fark yaratan oyuncular anlamında. Ama bu takıma 3 tane takımı sırtlayacak tipte oyuncu alınsın bu faydasızlar faydalı görünmeye başlar.

Sabri'in sol ayağıyla açtığı nefis orta ile sahadan galip ayrılıyorsak üstelik bu sezon bu ilk defa yaşanmıyorsa takımda var bi mokluk.

Hepimiz farklı kelimelerle ifade ediyoruz ama olay bundan ibaret.Takım kimyası, sinerji, ruh, motivasyon.Adına her ne derseniz deyin bu ligde bunlarsız olmuyor ve Mancini de bunu sağlayamadı.Ne zaman kazanmamız gereken maç olsa bu kötü halimizle çoğunu kazandık, çünkü oyuncular o maçlarda kendiliğinden motivelerdi.

Uzun olunca okunmuyor haliyle ama işim gereği sürekli makale okuyup, yazmaya çalışan biri olunca alışkanlık olmuş aza gitmiyor elimiz.

Fatih Bey'in dediklerin katılıyorum. Ama kadromuzun da git gide yanlışa doğru sürüklendiğini de belirtmek istedim bu yazım ile.

Takım da ayağına hükmederek oynayan oyuncu sayısı az. 2. sınıfa yük çok biniyor onlar da teker teker iflas etmeye başlayınca çöktük.

Denge kalmadı. Vurdumduymaz diyeceğimiz sınıfın bir takımda ancak plan hatası ile 1-2 kişi düzeyinde kalması gerekirken biz transfer ile yenilerini alıyoruz bir de.

Atletik yetenek ile oynayan oyuncularımızdan en önem verdiğimiz Bruma gitmişken tek kalan isim olan Amrabat'da sene sonu beklenmeden gönderilip yerine yine alt sınıf isimler alınıyor.

Hata burada birazda.

Kadromuzda ayağını hukmeden dediğin tarzda oyuncularda mefcut emre gibi mesela.

Hayroda fena sayılmaz hata yekta.

Ama elinde ne kadar kaliteli oyuncun olursa olsun.

Sen takım halinde oynatmaya izin vermediğin müdetce hepsi kötü gözükür az çok.

Futbol bir takım oyunu .Tamam Robben gibi tarz oyuncularda takım oyununa zarar olsada özel yetenekleri ile bir silahdır ve göz yumulur .

Atl .Madride ama tersine full takım oyunu izleye biliyoruz istikrarlı cekilde.

Oyuncu kitle kaliten bir real madrid gibi olmasada yene bilirsin her macda yada kafa kafaya oynaya bilirsin çünkü full takım olarak bu takım oyununu oynuyorsun atl.Madrid olarak.

Oyuncuların bir seviyesi gerekir tabiki ama dediğim gibi bizde o seviye sorunu okadar fazla değil.

Takım ola bilme sorunumuz var sadece bunuda teknik heyetin işidir büyük oranla.

Oyuncu kitlende şöyle sorun ola bilir ama mesela. 1-2 hadi bilemedim 3 oyuncu takımda kendini iyi hisetmez.

Ve bu durum takım kimyasına zar verir ki burda yine hoca devreye gire bilmelidir.

Ya oyuncuya bir süre takıma adaptosyonunda yardımcı olur yada olmuyorsa takımdan uzaklaştırır hemen kabaca anlatmak gerekirse.

Insan işi sonucta bu. Olmuyorsa olmaz. Ama 30 kişide sorunlu demek..yok öyle fantezi hele pro dünyasında ve hele Galatasaray gibi pro oyuncu cennetinde.

Mesela selçukmu kimyayı gozuyor takım içinde? Iyi bir hoca bunu sesip çözer olayı bir çekilde.

Kadro dışı bırakır bilmem ne yapar. Ama sorun bence temelinde yatıyor.

Kaptan aldı gemiyi ama sürmesini beceremiyor bir türlü.

Kadro yetersiz falan değil.Bilhassa bitmiş ligimizde rahat sampiyonluğa yetecek kadro kalitemiz var.Kalite olarak bizden çok daha düşük bir takım fb nin şampiyon oldugunu düşünürsek.Sorun belli.Futbolcuların ligi sallamaması.Disiplin ve motivasyon eksikligi.Bu takım lucenin elinde olsun tek transfer yapmayalım 3 sene lige ambargo koymassak bende bişey bilmiyorum.

Bu mac ve son 2-3 maç için kadroda sikinti aramak yanlış bence Alpay, teşhislerine gelince maça hazirlayamayan motive edemeyen teknik heyette gözle görülür bir sikinti var oyunculara yansıyan son maçlarda bu durum çok net bir şekilde ortaya çikti.

Bu mac ve son 2-3 maç için kadroda sikinti aramak yanlış bence Alpay, teşhislerine gelince maça hazirlayamayan motive edemeyen teknik heyette gözle görülür bir sikinti var oyunculara yansıyan son maçlarda bu durum çok net bir şekilde ortaya çikti.

O konuda herkes hem fikirdir sanırım.

Ama takımın kadro dağılımı da negatife doğru gidiyor.

Bütün taraftar forvet ve stoper transferine odaklanacak yine ama en büyük eksik yaratıcı ve dengeli kanat bu takımda.

Işte bizim asıl sıkıntımız bu

Doğru teşhis

Kutlarım

Sony Xperia

Doğru bu kadar transfer yerine daha doğru bir hamle forvete ve orta sahaya yapılabilirdi ama çok kötü tercihler yapıldı devre arasında. Her neyse bunlarda olabilir ama lige endekslediğimizde kadronun kalitesiz olduğunu söylemek olmaz ancak bizim ciddi anlamda mücadele etmeme gibi problemimiz oluştu deplasmanda özellikle. Yani rakibin kadar boğuşmak zorundasın tamam pas oyunu çok çok önemli ancak bu yıl şampiyonluğa giden takımlara baktığımızda biraz daha rakiplerine göre iyi bir mücadele koymalarıydı. Takım ciddi kırılma anları oldu tabii bu da etkilemiş olabilir lakin bunlar prof oyuncuların böyle zorlukların üstesinden gelmeleri gerekiyor.

Ama bir kez daha belirtmek gerekirse bizim için ligi 2. bitirmek çok önemli onu başarırsak çok ciddi bir yaz dönemi transferinde yapılanma gerekiyor bilmiyorum artık kim gelir kim gider ama ben sahada mücadele etmeyen iyi futbol oynayamayan takım görmek istemiyorum.

Geri
Üst Alt