Yıllardır Galatasaray'a nice iyi oyuncular geldi geçti...Ama iyi bir takım oluşturmaktan uzaktık.
Çünki gelen dünya çapında olduğu halde beraber oynayacağı oyuncu vasat hatta vasatın altındaydı.Uyum sorunu yaşandı hep.
Mesela Elano geldi, Brezilya Milli Takımında Alves ile önlü arkalı oynarken bizde Sabri veya Aydın'la bu ikili oluşturuldu.
Veya ileri çok iyiyken defans o kalitede değildi. Takım olmak çok önemli bir olgu.
İleride gol arayan adamın defansın kötülüğü zihnine kazınırsa rahat ve cesur hareket edemez.Topu kaptırırsa defansif sorun yaşayacağını düşünür durur.
Tam tersini söylemek te mümkün. Defans iyi olup forvet o kalitede değilse benzer şeyler yine olur.
İleri gönderilen toplar bir şekilde sürekli kalenizde gol tehlikesi olarak geri döner.
Yani afaki konuşuyorum; Forvetiniz 8-9 puanlık iken defansınız 4-5 ise sorun yaşarsınız. Ya da tam tersi.
Ortalama bir kalite tututturulmalı ve min-max dengesi kurulmalıdır. Yani defans 6-7 iken forvetiniz onu anlayan , fantaziye kaçmayan ve kendini dev aynasında görmeyen , diğer takım arkadaşlarını küçümseyebilecek farkın oluşmadığı bir dengeden bahsediyorum.
Gelen yabancı oyuncuların çoğunun bu farkı görerek bir zaman sonra " Ben bunlarla aynı takımda mıyım" diye düşündüğünü tahmin ediyorum.
İşte o farkı açmadan bir takım dengesi tutturmak bence başarıyı getirir.
Ayrıca takıma yapılacak takviyeler takımın gerçek ihtiyaçları yönünde olmalı.
Bir zamanlar olduğu gibi; takımda 3-4 sağ bek varken yeni bir sağ bek almak,Takımda 3-4 önlibero varken yeni bir önlibero almak gibi...
Bazı hocalar takımda rekabet yaratır şeklinde düşünüyor ama bazen bu düşünce ters tepebiliyor.