Teknik Direktörler Arası Fark Nasıl Oluşuyor?

Ömer Tuğrul Yılmazer

Berlin Panteri
Oyuncular arası farkın oluşmasını az çok anlıyorum. Doğuştan yetenek, çalışma azmi, yetiştikleri eğitim ortamı vb. konular oyuncuları birbirinden ayrıştırıyor.

Ama teknik direktörler arası fark nasıl oluşuyor bunun üzerine kafa yormak isterim. Bence bizim futbolumuzun da en temel sorunu eğitmen. O halde bizim daha çok bunu düşünmemiz lazım.

Birisi Guardiola olup, Mourinho olup, Klopp olup sadece bir takımı başarılı yapmak değil, bütün dünyada oynan futbolu değiştirirken, yenilikler katarken birileri neden Sam Allardyce olarak kalıyor? Nedir bu farkı yaratan? Futbol dışında şeylerin bilgisine de sahip olmak mı acaba? Fizik, matematik,sosyoloji, psikoloji? Yoksa sadece çalışmak mı? Teknik analiz mi? Bilmiyorum var mı öyle yetenek ama doğuştan gelen bir yetenek mi?

Stressli anlarda karar alma,Psikoloji,bilgi ve tecrube

Her Teknik direktörün kendine göre antreman metotlari oluyor,bu sekilde de bir fark olusuyor

Ayrica kuluplerde en az 28 oyuncu oluyor,28 farkli karakteri olan insanlari cekip cevireceksin,Bunu basarmak icin dogustan gelen bir yetenek gerekiyor mesela

Stressli anlarda karar alma,Psikoloji,bilgi ve tecrube

Her Teknik direktörün kendine göre antreman metotlari oluyor,bu sekilde de bir fark olusuyor

Ayrica kuluplerde en az 28 oyuncu oluyor,28 farkli karakteri olan insanlari cekip cevireceksin,Bunu basarmak icin dogustan gelen bir yetenek gerekiyor mesela

Antrenman metotlarında artık standartlarşma vardır diye düşünüyorum. Kolayca kopya edilebilecek bir şey.

28 oyuncuyu idare ediyor aslında hemen hemen hepsi ama oyunu değiştiremiyor. Mesela Moyes uzun süre Everton'da çok şeyi yönetti ama Moyes futbola şu damgayı vurdu diyemeyiz. Ama Sarri kısa sürede bambaşka işler yapıyor. Oyuncu yönetimi de bir yere kadar sanki.

Galatasaray özelinde söylersem sakatlık ceza dışında ilk 11'imizi çat diye sayabiliyorsak o hoca o sezon başarıya ulaşmış oluyor.Başarısız olduğumuz sezonlarda kimin nerede oynadığı belli değil.Kadro istikrarı 1. faktör bence.

Antrenman metotlarında artık standartlarşma vardır diye düşünüyorum. Kolayca kopya edilebilecek bir şey.

28 oyuncuyu idare ediyor aslında hemen hemen hepsi ama oyunu değiştiremiyor. Mesela Moyes uzun süre Everton'da çok şeyi yönetti ama Moyes futbola şu damgayı vurdu diyemeyiz. Ama Sarri kısa sürede bambaşka işler yapıyor. Oyuncu yönetimi de bir yere kadar sanki.

Ikna kabiliyeti diyelim

Sarri oyuncularini ikna etmis ve istedigi oyun sistemini takima yerlestirmis olabilir

Bunun örneklerini Galatasaray da yasadik,mancini-Prandelli gibi isimler oynatmak istedikleri sistem konusunda oyunculari ikna edemediler mesela

Ikna kabiliyeti diyelim

Sarri oyuncularini ikna etmis ve istedigi oyun sistemini takima yerlestirmis olabilir

Bunun örneklerini Galatasaray da yasadik,mancini-Prandelli gibi isimler oynatmak istedikleri sistem konusunda oyunculari ikna edemediler mesela

Evet bu önemli faktör.

Benim bu konuda geldiğim noktada özellikle farklı bilimsel ve sosyal olguları yakından izleyen ve birleştiren hocalar daha başarılı olmaya başladı. Mesela Amerikan futbolundan etkilenip quarter back modelini futbola koymak için öncelikle futbol dışında bir şeyler bilmek gerekiyor. Alan kapatması ve yerleşmesi için geometriden yararlanmak mesela acayip bir şey. Bu tür teknik meselelr artık oyuncu yönetiminin önüne geçti sanki.

Karizma, ikna kabiliyeti, sevecen olma ve kendini sevdirme, iyi analiz yeteneği, taktiksel görüş üstünlüğü, psikolojiden anlayabilme, motive etme becerisi gibi birçok sebep sayılabilir.

Geri
Üst Alt