Teşkilat-ı Mahsusa

Necmi Koyuncu

Cezalı
Renktaşlar işbu başlıkta Teşkilat-ı Mahsusa hakkında kaynaklara, mensuplarına, fedailerine, hasımlarına kadar her konuyu işleyeceğim...İşbu başlığın ilk postunda Teşkilat-ı Mahsusa'nın en önemli mensuplarını fedai-reis-yaver-alim-saha komutanı-nazır diye ayırt etmeksizin sıralayacağım...İyi okumalar;

Eşref Sencer Kuşçubaşı

d92004690b15b6e5edf089800f1e7411--military-personnel-krk.jpg

İsmail Enver Paşa

Enver-Pa%C5%9Fa-Kimdir-Hakk%C4%B1nda-Bilgiler.-Hayat%C4%B1-Biyografisi-Sava%C5%9Flar%C4%B1-696x964.jpg

Mahmut Şevket Paşa

f1f77943d948f90b661a4c8d867a8eea--military-personnel-ottoman-empire.jpg

Mustafa Kemal Atatürk

6.05.2016%2B-%2B1

Yakup Cemil

DGO6EX8W0AA7JHd.jpg

Süleyman Askari

DVm3qfqXcAMurvL.jpg

Ürgüplü Mustafa Hayri Bey

index.php

Bursalı Mehmet Tahir Bey

i

Zenci Musa

90021c3f4ae0197b5b6962f77ec85053.jpg

Ali Çetinkaya

Kel_Ali.jpg

Kazım Karabekir

DUfDKzcWsAAnDOb.jpg

Mehmet Akif Ersoy

artworks-000186176384-hhd46e-t500x500.jpg

Ali Kılıç (Efsanemiz Baba Gündüz Kılıç'ın Babası Kılıç Ali)

post-4190-0-48326900-1367226124.jpg

Nuri Killigil

nuri-killigil-2330.jpg

Ömer Fahreddin Türkkan

2e1a112516aa79ad81d1a65fa4b0b0b1--ottoman-puf-ottoman-empire.jpg

Halil Kut

DbIQxLcW4AA1ioC.jpg

Ohrili Eyüp Sabri Akgöl

fQrRHH.jpg

İsmail Canpolat

i

Bahaettin Şakir

1mKY_Iv1.jpg

Yahu başlığa niye kimse girmemiş ??? Kabul ediyorum zira odada ağır bir ... kokusu var Zira her birinde ahanda mangal gibi...Neyse efendim sonraki postum Teşkilat-ı Mahsusa hakkındaki akademik kaynaklar...Hürmetler...

Moderatör tarafında düzenlendi:

Buradaki üç ismi bu sahnede duymuştum ilk olarak 2 sini google dan bulmuştum ama İsmail Canbolat hakkında pek bir şey yoktu o zamanlar. Sonradan Atatürk'e suikast zanlısı olarak asıldığını öğrenince nedeni de belli oldu.

uğur kardeşim her zaman olduğu gibi toplumun kanayan bir yarasına parmak basmış.:tbr::tbr::tbr::tbr:

Buradaki üç ismi bu sahnede duymuştum ilk olarak 2 sini google dan bulmuştum ama İsmail Canbolat hakkında pek bir şey yoktu o zamanlar. Sonradan Atatürk'e suikast zanlısı olarak asıldığını öğrenince nedeni de belli oldu.

Renktaş maalesef fedai olmanın bedelini ödedi...Yoksa suikastın planlayıcısı Kazım Karabekir idi..Teşkilattan kardeş oldukları ve ittihatçı olduklarından aslında araya ekmek tuz girdiği için ev hapsine çarptırılır Karabekir...Sonra Mustafa Kemal Atatürk hakka yürüyünce padişah yanlısı ve ittihatçı karşıtı İsmet İnönü, Kazım Karabekir'i affeder ve hatta TBMM'ye başkan yapar...İsmail Canpolat ise delikanlılığın bedelini öder...O değil de Karabekir'in Ziya Hurşit kadar bile olamaması çok acıdır...Atatürk, gözümün içine bak der Karabekir bakamaz...En azından Ziya Hurşit bakmıştır Atatürk de suratına tükürmüştür...

Not: Dizideki canpolat lafzı kendisine atıftır bu arada malum o zamanlar soner yalçın ekipteydi :)

Teşilat-ı Mahsusa hakkındaki temel kaynaklar;

1. Teşkilat-ı Mahsusa / Philipp Stoddard
  2. Bitmeyen Oyun / Peter Hopkirk
  3. Trablusgarp'ta Bir Avuç Kahraman / Cemal Kutay
  4. Kazım Karabekir Anlatıyor / Kazım Karabekir
  5. Ben de Yazdım / Celal Bayar
  6. 1. Dünya Savaşında Teşkilât-ı Mahsusa / Arif Cemil Denker
  7. Enver Paşa Lenin'e Karşı / Cemal Kutay
  8. Lawrens'a Karşı Kuşçubaşı / Cemal Kutay
  9. Siyasi Sürgünler Adası: Malta / Cemal Kutay

Geri
Üst Alt