Aslında Türkiyenin tanklarının soğuk savaş dönemi ürünü demesinden çok ordu organizasyonu'nun soğuk savaş dönemine göre yapılandırılması konusuyla alakalı paylaştım ve tartışalım istedim ki bu konuda haksız sayılmaz. Ayrıca tankların 50 yapımı olmasını öne çıkararak zaten kötü niyetini belli etmiş, aklı başında bir uzman böyle saçma sapan şeyler yazmaz.
Yok hocam öyle değil mevzu ,
1990-91 'den itibaren başlayan büyük bir reorganizasyon söz konusu , soğuk savaşın bitişiyle beraber sayısal açıdan büyük fakat ağır ve hantal güç yapısından daha küçük daha hafif ve oynak / çevik bir güç yapısına öncelikle birlik yapılandırılmalarıyla geçildi ,
daha sonra ise aynı dönemde başlayan yeni silah/sistem programları ilede öncelikle haberleşme , komuta kontrol olmak üzere ateş gücü gelişmeleri sağlandı ve teknoloji ile tehdidin sürekli değişmesi sebebiylede organizasyon ve modernizasyon çalışmaları hiçbitmeyecek tabii bir döngü içerisinde sürmekte ,
özellikle yeni teknolojiye paralel küçülme daha da fazlalaşacak bazı noktalarda bir örnek verirsek 20 küsür sene evvel 4000 den fazla aktif tank mevcut iken bugün kağıt üzerinde yarıdan daha az yakın gelecekte ise özellikle ALTAY ile beraber 1. hat modern tank envanterinin 600-800 civarlarında gezinmesi muhtemel tabi bu benim tahminim ,
Tanklar konusunda ise bugün tv'lerde sınırda görünen tanklar M60A3TTS tankları ve 83-84 yılları arasında üretilmiş gayet genç denebilecek tanklar keza Almanyadan 2006 da gelmeye başlayan Leo-2A4 lerde aynı yıllarda üretilmiş durumdalar aşşağı yukarı ,
Aslında bizim sorunumuz başka , ABD 1991 körfez savaşında M1A1 lerde yaşadığı sorunların aynısını 2003 teki işgalde M1A2 lerde yaşadı , biz uzun zamandır gerçek bir operasyon yapmadık ciddi manada nelerle karşılacağız bilemeyiz ,
yani o bölge hercinsten modern tanksavar silahları ile kaynarken dünyada pasif balistik zırh koruması en yüksek seviyede olan M1A2 lerin ve Challenger-2 lerin Irakta , Merkava Mk-3 ve Mk-4 lerinde lübnanda başlarına neler geldiğini görünce ben üzerinde bir gram ilave zırh olmayan hatta kullanıcının isteğine rağmen karar vericilerin onaylamadığı RPG cinsi silahlara karşı kısmide olsa korumayı arttırmak üzere çok basit SLAT (KAFES) zırh eklentisinin bile olmadığı M60A3TTS leri yada lakabı "ayakkabı kutusu" olan ve makineli tüfek ateşine karşı dahi hassas olan M113 leri görünce yüreğim daralıyor .
Sorun sadece suriye T-72 leri olaydı keşke M60A3TTS lerin gelişkin sayılabilecek atış kontol ve termal nişangahları ve indirgenmiş uranyumlu zırhlı delici sabot mühimmatları ile herhangi bir sorun yaşamazdık !