toplumsal çöküş

Gökhan Aytepe

10 Numara!
Biz şimdi yaşlandığımız zaman alttan yetişenler doktor, hakim, avukat, asker vs. olacaklar , gerçi daha yeni Şişli Etfalde 70+ bir hastayı tokatlayarak kameraya alıp kahkaha atan hemşireleri görmüştük, biz toplum olarak nereye gidiyoruz, Kur'an-ı Kerim'de iki çeşit kıyametten bahsedilir , birisi toplumsal çöküş olarak geçer , işin ehline verilmemesi vs biz Irak, Suriye, Libya gibi olmaya çoktan hazırızda çok güçlü olan askeri dalımızamı tutunuyoruz , ne dersiniz? Kıyamet yakın mı?

Bunların babaları, amcaları dahil 50 bin kişi geçtiğimiz hafta serbest kaldı. Kasıtlı bir toplumsal çöküş durumu var niye serbest bırakıyorlar anlamak güç.
Açılım ayağına torbacı, gaspçı hatta katilleri salıyorsun zaten sicil temiz olamadigi icin iste bulamıyorlar.

cogumuz evlat yetisitiyoruz ama bakıyorsun 15 yasinda öldürülen atlas gibi cocugumuzun basina birsey gelmeyecegini kim garanti edebilir?
gecmiste barzo, agir abi ayagina takilam hirtlar vardı ama kizlarin iqlari sosyal medya ile inanilmaz dustu. Asil sorunda bence bu egitim ve sosyal medya denetimsizligi

Yahu eğitimsizliği politika edinmiş bir hükümet var yıllaaaaarrrdır
Adam demedi mi Türkiye'de eğitim seviyesi arttıkça akepenin oy oranı düşüyor
Adam iktidar kalabilmek için bir hatta bir kaç nesli eğitimsiz cahillere dönüştürdü
Türkiye'nin en büyük sorunu eğitimden uzak nesillerdir

Adam iktidar kalabilmek için bir hatta bir kaç nesli eğitimsiz cahillere dönüştürdü
Olayın ana öznesi tamda budur. Çocukluk yaşlarında devlet okullarında bile iyi eğitim alan bir bireyin, bu şekilde cahilce işlere yeltenecegine asla itimal vermiyorum.

Özellikle genç nesil için toplumsal çöküş ne zaman başladı, önce kurtlar vadisiyle, sonra içerde çukur adana 01 gibi alt kültür ululayan dizilerle, ve bu dizilerin sponsorluğunda oluşturulan keko rap furyasıyla, zorla kendimize bir ghetto nesli yarattık. Tabi bu asla tek taraflı olmaz sosyal gerçeklik kültürel gerçekliği asılır öbürü diğerini asılır, birbirlerine gereksinerek bir masa tenisi maçı gibi paslaşarak büyürler, büyütülürler.

tlf geldide yazamadım, Türkiye'de eğitim seviyesi ne zaman artmışki bu haram yemeye besmele ile başlayanlar böyle birşey demiş , eğitimide ilk önce eve getirmek lazım kanaatindeyim, yok nedir bilmeyen nesilleri aileler yetiştirdi, özellikle bizden önceki kuşak ve bizim kuşak flamayı devralmış durumda maalesef

Eğitim yönü harici bir de yeni nesile ülkenin sunabileceği hiç bir şey yok.
Çalışsa geleceği yok
Okusa geleceği yok
Hayallerini bile ipotek ettiler. Tek yol gayri meşru işler gelecek sağlamaları için.

bu mesele tr ile sınırlı sanılıyor ama değil

woke kültür ve bunu pompalamaya devam neoliberal piyasa

post modern eğitim de buna destek oluyor

dünyanın her yerinde insanları özgürleştireceğiz diye toplumları bir arada tutan gerek geleneksel gerekse modern yapılar yıkılıyor

geriye saçma sapan bir kitle kalıyor

açıkçası otorite sahibi baba, çekip çeviren anne, düzen sağlayan devlet vb kurumlara yeniden ihtiyacımız var

cumhuriyet türkiyede aslında böyle bir projeydi ve maalesef 12 eylül sonrası bütün bu yapıların üzerinden geçildi

bu da sonuç

yeniden cumhuriyeti ihya vatandaşı ehlileştirecek aydın bir düzen kurana kadar çekeceğiz bunu

Herkes bencil
Kimse geneli ilgilendiren degil, kendini ilgilendiren sorunlara ses cikariyor.

Haliyle toplum ne kadar ezilirse ezilsin sorunlar artarak devam ediyor.

Sosyal medya copluk, farkindalik sifira yakin.

Kopukluk cok fazla, kutuplasma zirvede. Cok yazmisimdir, sadece sevmedigi, saymadigi insanin tersi olsun diye dusunceye sahip kalabalik fazla.

Dusunmek yerine , yoneltilmeyi seven zombi gibi halk.

Bu pimi cekilmis bomba, ne zaman nasil patlayacagi belli degil.

Bu sadece bizimle degil global olarak bir hastalik, bizde imkanlar ve ekonomi faktoru devreye girince daha agirlasiyor haliyle.

Eğitim yönü harici bir de yeni nesile ülkenin sunabileceği hiç bir şey yok.
Çalışsa geleceği yok
Okusa geleceği yok
Hayallerini bile ipotek ettiler. Tek yol gayri meşru işler gelecek sağlamaları için.
Kesinlikle doğru ama işin farklı tarafınıda unutuyoruz , ben ilkokuldayken çantayı önlüğü çıkarıp işe gidiyordum gelir gelmez , aile olarak finansal durumumuz şükür her zaman iyiydi , ihtiyaçtan değil iş hayat öğrenmek içindi herşey, benim yan tarafimdaki bayan kuaförü 2 yıl yardımcı bulamadı, ben çocuğumu kuaför köşelerinde çalıştırrtmam diyen aileler çocuklarının müdür CEO seviyesinde olduklarını düşünmeleri, kimsenin egosundan burnundan kıl aldirmamasida bir çöküş degilmi aslında

bu mesele tr ile sınırlı sanılıyor ama değil

woke kültür ve bunu pompalamaya devam neoliberal piyasa

post modern eğitim de buna destek oluyor

dünyanın her yerinde insanları özgürleştireceğiz diye toplumları bir arada tutan gerek geleneksel gerekse modern yapılar yıkılıyor

geriye saçma sapan bir kitle kalıyor

açıkçası otorite sahibi baba, çekip çeviren anne, düzen sağlayan devlet vb kurumlara yeniden ihtiyacımız var

cumhuriyet türkiyede aslında böyle bir projeydi ve maalesef 12 eylül sonrası bütün bu yapıların üzerinden geçildi

bu da sonuç

yeniden cumhuriyeti ihya vatandaşı ehlileştirecek aydın bir düzen kurana kadar çekeceğiz bunu
Bana göre En iyi yorum şimdiye kadar👏

Ahlaksızlık bulaşıcıdır, insan denen şey bir diğerinde gördüğünü alır ve kopyalar, üstelik eskinin menfi bir hareketinin artık hiçbir müeyyideye uğramadığını gördüğünde artık hiçbir engel tanımaz, hatta bu uygulama öyle bir yayılırki toplum nezdinde meşruiyet bile kazanır ve ahlaksızlık ahlak olur çıkar.

erkekler yeterince dayak atar, kadınlar da toplumsal hayata katılmayı keserse, bir de devlet aygıtı insanların başını daha da ezerse bu çözülür diyor biri
herkes de buna katılıyor layk yağmuruna tututyor

işte vaziyetin gerçek sebebi
her kim ki kendini toplumun parçası olarak görmeden dışarıdan bakıp çöküşü hakkında ahkam kesiyorsa
vaziyetin bir numaralı müsebbibinin parçalarından biridir

Dünya çocukluğumuzdaki dünya değil. En azından benim gibi 90ların başında doğmuş nesil bazı konularda şanssız olsak da çocukluk konularında şanslı olduğumuzu düşünüyorum. Geçen bir doğum gününe gittim arkadaşın çocuklarının. Çocuklarda iletişim sıfır. Hepsi tablet pc falan oynuyor ediyor. Bizim nesilde taso tüccarlığı yapan çocuklar doluydu. O herifler hep ticarete atıldı etti. Sosyalleşmeyen en azından arkadaşıyla konuşmayan nesil ot gibi yetişir. Bizim zamanımızda bu kadar hain yetişen nesil de yoktu. Şimdi her çocuk herşeyi yapabilir kimse şaşırmaz. Eğitim aileden başlar doğru evet ama çevre de en önemli faktördür. Üzüm üzüme baka baka kararır diye boşa dememişler.

Bizim nesilde tabiri caizse aptal p.c kurusu olmayanlar hariç kimse birbirinin ne ayakkabısı ne montuyla dalga geçerdi. Çok net hatırladığım bir çocukluk anımı anlatayım. Total 90ların top noktada olduğu evrede bir arkadaşımızda çakması mevcuttu. Çocuk kendi gelip siz ayakkabıya kıyamadığınız için toplara yumuşak vuruyorsunuz ben bam güm vuruyorum acımıyorum o yüzden sert şut atıyorum diye goygoy yapabiliyordu kendi durumuyla ilgili kimse de alay etmiyordu. Şimdiki nesli arsız olarak görüyorum.

Geri
Üst Alt