topu alan orta sahanın yüzünü karşı kaleye dönmeden topu geriye atması

Berkan Yavuz

GalataSarayı Efendileri
GalataSarayı Efendileri
bizim takımda oynayan orta sahaların klasik sorunu. arkanda baskı varsa elbette topu stoperden, bekten veya kaleciden aldığında direkt yine onlara oynayabilirsin, bunu anlayabilirim. arkada adam yok marcaodan topu alıyorsun, topla yüzünü karşı kaleye dönsen boş arkadaşlarını göreceksin veya biraz sürsen topu rakip yarı alana taşıyıp aksiyon yaratma şansın olacak ama sen kolayı seçip hemen stopere veya kaleciye geri veriyorsun. onu da yaparken etrafına bakmadığında bugünkü gibi penaltı + kırmızı kart oluyor.

topu aldığında ileri oynama, ileri gitme şansı varken bunu kontrol etmeyip, kolayı seçen, direkt geri oynayan ve takımı olası olgun bir ataktan eden, o sırada maçı izleyen taraftarı da çıldırtan, kardeşim bir karşıya bak ya naraları attıran orta saha oyuncusu istemiyoruz. bugünkü maçla alakalı bir eleştiri değil bu, genel bir eleştiri. vaktim olsa her maçta topu ileri oynama şansı varken geri atan adamların videosunu yapıp takımı kaç tane ataktan ettiklerini gösterirdim. kimseden prime time Iniesta olmasını beklemiyoruz ama bu kadar da kolaya kaçılmaz.

saha yerleşimi ve oyuncu kalitesiyle alaklı olduğunu düşünüyorum. tercihenden ziyade yeteneksiz oyuncu bunu oynamaya mecbur bırakılıyor.

Şurada topu tutsa orta yuvarlağın oradaki arkadaşına yuvarlasa rakibi eksik yakalayacağız belki de biz gol bulacağız. Ama böyle tam tersi oluyor. Çok zor bir şey olmamalı ya bu.
Temelde hata var
Bu taktik anlayışıda değil

orta sahanın topa vurmadan etrafını kontrol etmemesi için çok az neden vardır (xavi kdb falansındır)

saha yerleşimi ve oyuncu kalitesiyle alaklı olduğunu düşünüyorum. tercihenden ziyade yeteneksiz oyuncu bunu oynamaya mecbur bırakılıyor.
bunda kanimca kurguyu duzenleyen -insaa eden mimar da sorumlu. diger bir deyisle; teknik direktor.
hatta bu konuyu daha onceleri dile getirmistim euro basliklarindan birinde italya,ingiltere ,belcika ozelinde.
son donemde keza kulupsel baz da en dogru ve efektif ornegi mevcut chelsea ve hocasi tuchel.
<>eldeki malzemeye(oyuncu profil karakteristigine) gore oyun kurgusu,imari vs....

genel olarak beğenmiyorum ama bunu yapmayan tek oyuncumuz taylan. genelde rakip sahaya dönmeye çalışıyor.

gedson da yüzünü dönmeye çalışıyordu

bazen bu adamlar araya girmese sonsuza dek arkada dönecekmişiz gibi geliyor.

bunda kanimca kurguyu duzenleyen -insaa eden mimar da sorumlu. diger bir deyisle; teknik direktor.
hatta bu konuyu daha onceleri dile getirmistim euro basliklarindan birinde italya,ingiltere ,belcika ozelinde.
son donemde keza kulupsel baz da en dogru ve efektif ornegi mevcut chelsea ve hocasi tuchel.
<>eldeki malzemeye(oyuncu profil karakteristigine) gore oyun kurgusu,imari vs....

evet zaten o takıntıyı 6 numara olmadığını bilmesine karşın 2 rangers maçına aytaç'ı o pozisyonda başlatma takıntıısndan da anlayabiliriz. yani özellikle pas oyunu oynayacaksan kılınç her türlü aytaç'ın önünde olur. zaten rakibin topla oynayamayacağı ve bizim ince işlerle fark yaratmamız gerektiği belliydi. aytaç işin hücum tarafında beklenenden bile efektifti ama savunma tarafında fırsat bulunca bi eteboluk sıkıştıracağı da büyük sürpriz değildi. muslera'nın avelliğiyle birleşince de saçmasapan gol yedik.

Oyuncular bunu yapmaya kodlanmış gibi, hatta yüzü karşı kaleye dönük olsa bile çok farketmiyor. PSV maçının ilk dakikasında da defans çizgisi orta sahaya yakınken Yedlin Muslera'ya dönmüştü anlamsız şekilde.

Geri
Üst Alt