Cevap: TSL 09/10 10.Hafta | Fenerbahçe 3-1 Galatasaray | 25 Ekim | Maç sonucu
Bir derbi gecesini daha geride bıraktık. Doğruyu söylemek gerekirse maçtan önce pek umudum yoktu, yine klasik kadıköy deplasmanlarından birisi olacağını biliyordum nitekim öyle oldu. O bakımdan fazla üzülmedim, önceden kendimi hazırlamıştım.
Bu mağlubiyet bizi ne şampiyonluktan etti ne de sezonu kapattı. Sadece çubuklulara bayram yaşatmış olduk, hepsi bu. Karamsarlığa gerek yok, biz yolumuza devam edicez ve sezon sonu güzel yerlerde olucaz.
Beni en çok üzen şey Barosun 2-3 ay sakat olucak olması. Böylelikle tek santraforumuz Nonda kalıyor. Ki Nonda 33 yaşına gelmiş ve bundan önce iki çapraz bağ ameliyatı geçirmiş bir oyuncu yani her maç 90 dakikayı nasıl kaldırı bilemiyorum. Nondanın yedeği de yok, anca Kewellı veya Keitayı forvet oynatmak gerekli o da ne kadar verimli olur tartışılır. Bu gecenin en üzücü olayı benim açımdan.
Keita kendini kickbox maçında felan sandı heralde. Yere düşerken havada ters dönüp yumruk atmak nasıl bir psikolojinin, nasıl bir insan zekasının ürünüdür? Üstelikte bir futbol maçında. Maç 2-1e gelmişken, son 15-20 dakikaya girmişken, tam baskı kurup maçı tek kaleye çevirecekken Keita tüm umutları söndürdü. 11 kişi olsaydık belki bir umut karambolde gol felan atabilirdik.
fenerbahçeyi neden yenemediğimiz üzerine bir analiz yapmak gerekirse bunun nedeninin tamamen negatif elektrikten bir başka deyişle gerilimden kaynaklandığını düşünüyorum. Futbolcularımız daha Floryadan çıkarken bir negatif elektrikle yüklenmeye başlıyorlar, stada varınca bu doruk noktasına ulaşıyor. Tribünlerdeki o insan dışı yaratıklar, tüneldeki Aziz Yıldırımın görevlendirdiği güvenlikçiler, civciv sarıları ciddi anlamda bizimkilerin beyninde bir travmaya yol açıyor. Dolayısıyla sinir harbi baş gösteriyor, gerilim nedeniyle ayakları birbirine dolaşıyor.
Bugün Rijkaard'ın o efendiliği ve sakinliğiyle takımı bir nebze de olsa frenleyebileceğini düşünüyordum. Ama yanılmışım, isterse bizimkiler yoga yapsınlar yinede o gerilimi üstlerinden atamıyorlar. Ama aynı şey Ali Sami Yen stadında fenerbahçeli oyunculara olmuyor ne yazıkki. Biz onları sinirlendirmek, onlara gerilim yüklemek, onları psikolojik baskı altına almak için ne yaparsak yapalım hep bir sakinlik, laubalilik var. Bizim yaptıklarımıza tepki vermiyorlar ve soğukkanlılıkla oyunlarını oynuyorlar. Bundan dolayıdır ki fenerbahçe Galatasaraya karşı oynanan maçlarda üstün. Ne zaman sakin olup sadece sahada topumuzu oynamayı, tribünleri ve ordaki ortamı tiye almayı öğreniriz işte o zaman tüm maçlar ortada geçer, kimseye 10 sene üstüste maç vermeyiz.
Bu maçı kaybedeceğimiz Ardanın Baroniyle olan kavgasından sonra belli olmuştu. Bu kavga bizim oyuncuların üzerindeki gerilimi ve psikolojik ezikliği gözler önüne serdi. Baroni bilerek öyle bir hareket yaptığı açık, amaç galeyana getirmek, maç öncesi konsantrasyonu bozmak, gerilim yaratmak. Neden bizim Arda bunu bildiği halde gidip itişir kakışırki? İşte ne zaman bu boş işleri bırakıp, tamamen sahada oynayacağımız oyuna konsantre olursak ve soğukkanlılığı sağlarsak bu sorun ortadan kalkacak.
Sevgiler.