Tudor, Galatasaray'da Başarılı Olabilir mi?

Ahmet Şimşek

Ulubatlı Souness
775a2c5c92cf94570d5ce8e7e02b321e.jpg

Galatasaray, Hırvat teknik adam Igor Tudor ile anlaştı. Peki Tudor, Galatasaray'da başarılı olur mu? Yazarımız Sinan Yılmaz analiz etti.

FutbolArena Analiz - Sonda söyleyeceğimizi başta söyleyelim, Igor Tudor'un Karabükspor'da oynattığı futbol Galatasaray için pek ölçü değil. Nasıl ki, Ceyhun Gülselam'ın Karabükspor'da oynadığı futbol Galatasaray için ölçü değildiyse, Tudor'un oynattığı futbol da o kadar ölçü değil. Şimdi bunu açalım...

Galatasaray'ın bu kadrosu koşturulamaz

Galatasaray son yıllarda yapılan transferler ışığında her geçen gün; daha az koşan, daha az hata yapan, daha statik, daha yaşlı, daha tecrübeli bir hal aldı. Bu oyuncular top ayaklarındayken usta iş yapan, bir maçta ritim tutturunca 3-4 asist yapabilen, mükemmel goller atabilen klas oyuncular ama mücadele gücü olmayan, Erman Toroğlu deyimiyle matmazeller gibi futbol oynayan, rakibi kovalayamayan, bir halısaha maçı oynarmış gibi hatların koptuğu, ön tarafta kalan oyuncuların yürüyerek geri döndüğü, mıymıntı bir takım.

Bu takımda herkes reaktif. Yani rakibin hamlesine göre pozisyon alan oyunculardan kurulu. Aksine proaktif olup, rakibin hamlesini beklemeden oyunu rakibine kendisi dikte ettirecek Elmander gibi, Hakan Şükür gibi sürekli pres yapan, rakip savunmayı geride tutan bir hücum oyuncusu yok. Ortasahada sürekli basacak, mücadele edecek, çift yönlü oynayabilecek Tolga dışında 2. bir oyuncusu da yok. Yenen korner golleri de bu yüzden. Alan savunması yapılıyor ve herkes birbirine bırakıyor. Zaten taraftar yıllardır sorumluluk aldırmayacak bir baskı kuruyor ve bunu da Galatasaray'dan ayrılan Telles, Emre Çolak gibi futbolcuların gittikleri yerde nasıl yüksek performans verdiğinden biliyoruz.

Yani taraftar da didinen ama hata yapan değil. Mıymıy bekleyen ama 3-5 maçta bir süper bir gol atan halısahalıkları talep ediyor.

Bu tablo sezonun ilk yarısı sonrasında Süper Lig'de maç başına ortalama en çok koşan takımların tablosuydu. Burada bir detay dikkatinizi çekiyor mu?

2015-2016 sezonu başında Galatasaray Teknik Direktörü Hamza Hamzaoğlu takıma kondisyon yükleyememiş diye eleştirilmiyor muydu? O Galatasaray da çok koşamıyordu değil mi? Peki Hamzaoğlu'na gökten vahiy indi de kondisyon yükletmeyi mi öğrendi? Sadece bir sezon sonra ligin en çok koşan 3. takımı onun çalıştırdığı Bursaspor olmuş?

Hayır bunun Teknik Direktörle alakası yok. Bu takım koşu takımı değil. Bu takım pas takımı. Bu takıma dengeyi sağlayacak, mücadele gücü yüksek, pres gücü yüksek, proaktif, cengaver futbolcular (özellikle hücum ve ortasaha için) transfer edilmedikçe Klopp'u getirseniz bu takım çok koşamaz. En az 5 kilo fazlası olan, yürüyerek top oynayan Amerika'dan (emeklilikten) Avrupa'ya dönmüş De Jong'u 13 km koşturamazsınız. Her geçen dönem fiziksel olarak düşen, mental olarak zaten biten, doymuş Selçuk'u aynı şekilde koşturamazsınız. Josue öyle. Sneijder, Podolski öyle. Eren Derdiyok öyle... Bunların hiçbiri koşan, pres yapan adamlar değil. O halde Tudor'un presine özenmekte bir mantık yok.

Eren Derdiyok, Seleznyov kadar zorlayamaz. Selçuk ve De Jong da Ceyhun ve Poko gibi basmadık yer bırakmadan oynayamaz. Bu oyuncular çok koşar, çok hata yapar. Ceyhun'un Beşiktaş maçında kaçırdığı bir gol var, Galatasaray'da kaçırınca o golü büyük sorun olur ama Ceyhun maç başına da 13 km koşar.

Şimdi Galatasaray'ın Tudor'a özenmesi, Barcelona'nın Conte'ye özenmesine benziyor. Barcelona bambaşka oyunculardan kurulu. Başka oyun anlayışı olan bir takım. Inıesta'ya Rakitic'e Chelsea futbolu oynatamazsın. Tek koşul var. Conte futbolu istiyorsan, Conte'ye uygun Kante'ler alacaksın.

Nasıl ki Ceyhun'u alır Karabükspor'dan pas futbolu oynayan Beşiktaş'a veya Galatasaray'a tek başına koyarsanız sırıtır. (Mancini döneminde bu yaşanıyordu) Aynı şekilde Conte de Fabregas'ı o sebeple Chelsea'de 11 oynatamıyor. Onun sistemi Matic ve Kante ile oynanıyor. Conte Fabregas'ı ne kadar övse de (Pirlo'dan farksız dedi son olarak) son yarım saat alıyor. Fagregas Matic'ten 2 kat yetenekli ama Conte yetenek futbolu oynatmıyor.

Geçen bir yorum okudum "Ceyhun'a helal olsun, Almanya'da kendisini geliştirip dönmüş, bu sene fark yarattı" deniliyordu. Son derece ezber ve bilgisiz bir yorum. Ceyhun'un geçen sene lig sonuncusu olup küme düşen Hannover'de ilk 11 çıktığı maç sayısı 9. Yani yedekti Ceyhun. Bir şey geliştirmedi. Ceyhun kendisine uyan sistemin içinde bu sene parladı. Galatasaray'da da kendisine uymayan sistem içinde defoları göze batıyordu.

Tudor Galatasaray'da neleri değiştirir?

Yukarıda yazdıklarım ışığında Tudor'un sezon sonuna kadar hemen bir şeyler değiştirebilmesinin çok zor olduğunu düşünüyorum. Bu haftaya kadar bu derece agresif bir koşu takımı kurup birden tüm sistemini değiştirir, elindeki oyunculara uygun pas futbolu ile Galatasaray'da bambaşka bir sistem ile başarıya giderse zaten müthiş bir teknik direktörmüş derim ama o derece bir başarı hiç beklemiyorum. O yüzden sene sonuna kadar ekstra bir performans beklentim yok.

Sene sonunda beklentim ise De Jong, Josue, Selçuk hatta Podolski gibi oyuncularla yollarını ayırması. Muhtemelen Eren'i de yedeğe çekip çok daha agresif bir golcü ister. Herhalde Sabri'nin yarım devrelik kondisyonuyla da uğraşmayıp yolları ayırır. Belki 5'linin kenarları olarak Linnes'i kazanır. Linnes onun çok koşacak sisteminde ileri geri maç boyu didinebilir. Linnes berbat top kullanan bir oyuncu, adeta 17 yaşında A takıma yeni çıkmış bir oyuncu ürkekliğinde top kullanıyor ve pas takımı Galatasaray'da Ceyhun'un sırıtması gibi bu durum sırıtıyor. Ama Linnes koşu takımı olan Molde'de tren gibi gidip gelebiliyordu...

Carole'u da üçlü savunmanın solunda kullanabilir. (Bunun için pozisyon alma konusunda eğitmesi gerek) Atlet stoper sevdiği için Dany'i kullanıyor. Serdar ve Ahmet'i de aynı şekilde kullanacaktır ve futbolculuk tecrübelerini de bu arkadaşlara aktarması değerli olacaktır. Belki seneye Ahmet - Serdar - Carole şeklinde Galatasaray'ın çok atletik, agresif bir üçlü savunması olabilir.

Galatasaray gibi büyük takımlarda illa ki yetenekli oyuncu olacak. Conte'te de Hazard, Pedro var. Galatasaray'da da Sneijder'i veya Podolski'yi kullanır diye düşünüyorum ama herhalde ikisini birden seneye kullanmaz. Ya da ikisini kullanacaksa 8 tane cengaver bulacak. Biraz denge lazım. Bir tane, iki tane koşmayan, mücadele etmeyen adam taşınabilir ama 5 tane taşınmıyor. Bu yüzden Tolga'yı prensi ilan edip onun gibi 2-3 oyuncu daha transfer edilmesini isteyecektir. Fakat burada bir handikap var. Tudor Karabükspor'da transferi kendisi yapmamış. Eline verilen malzemeyi kendi sistemine iyi uyarlamış. Eh Galatasaray'da transferi scoutlara bile yaptırmayıp Amerika'dan 2 yılda 5 milyon euro kazanan fazla kilolu futbolcular transfer ediliyor. Bu da Galatasaray'da yıllardır süren en büyük handikap. Scout ekibi Delaney diyor, yönetim De Jong'u getiriyor.

Tudor'un başarısı ne?

Tudor'u Galatasaray'a getiren başarı ne? Hajduk Split'te başlamış ve 3. olmuş. 1.5 sezon sonra ayrılmış. PAOK'a gitmiş 4.'ymüş ve sezonu tamamlayamamış. Türkiye'de ise lige yeni çıkan ve oldukça ucuza kurulan bir takımı orta sıra ekibi yaptı ve fark yarattı.

Alanyaspor, Karabükspor'dan 3 kat fazla para harcadı ama Tudor 3'te 1 paraya çok daha iyi bir takım kurdu. Barış Başdaş 1. Lig'den, Latovlevici Gençlerbirliği'nin yedek sol beki, Ceyhun Alman 2. Ligi'ne düşmüş takımın yedek orta sahası, sağ bek Kerim yedek. Kokalovic falan hep ucuz oyuncular ama bunlardan sistemine uygun iyi bir ekip kurdu.

Juventus döneminde Ancelotti, Capello ve Lippi gibi 3 ustadan ders alması da önemli. Galatasaray'da Riekerink döneminde eksik olan disiplindi. Komik disiplin cezalarıyla habire birileri kadro dışı kalıp affediliyor dönünce yine disiplinsiz davranıyorlardı. Tudor'da bu olmaz. Bazıları ayrıcalıklı, bazıları şamar oğlanı olarak görülmez.

Bence sabır gerekir. Sene sonuna kadar yapacakları bence bir test olarak görülmemeli. Bırakın yola kimlerle devam edeceğini görsün önümüzdeki aylarda da scout ekibiyle 4 ay çalışsınlar. Galatasaray'a menajer çıkması emekli futbolcular gelmesin, yöneticilerin amca çocukları transfer yapmasın. Gerisi kolay.

Kaynak: Futbol Arena

Moderatör tarafında düzenlendi:
yazan arkadaşın eline sağlık. gerçekleri tokat gibi yüzümüze vurmuş. ben de tudor'un gelmesini istiyordum ama forumda öyle bir hava oluştu ki sanki rize maçından itibaren her gelene 3-4 sallayacaz. malesef arkadaşın dedikleri doğru. tudor'un elinde sihirli değnek yok. bizim yatarak oynamaya alışkın topçuları koşturamazsın. anca bu sene ne olursa olsun sabredilir. transferde tam yetki verilir. takım selçuklardan sabrilerden temizlenirse gelecek sene 10 numara bir takım izleriz

Bu yonetim dogru transfer yapmaz. 1 tane tudorun istedigi oyuncundan alir. 2 tane komisyon transferi.

Güzel bir yazı bazı arkadaşlar izliyor Barcelona yı hadi İspanyol hoca getirelim pas yapalım, izliyorlar Bayern'i hadi alman hoca getirelim disiplinli bir takım olalım, izliyorlar Chelsea'i getirelim İtalyan hocayı 3-5-2 oynayalım. Ya arkadaşlar uymaz bu kadro anca bunu oynar maalesef işler kötü gidince Tudor'a değil yönetime kızılmalı

LG-K430 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Ve bu anlattiklarin (pas oyunu) Riekerink yapiyordu... Haksizlik ettik adam ama yerine Tudorun gelmesine sevinmedimde degil...

Bence JOR sezonu bitirecekti ve eger Tudor gelecekse kendini takimini kuracakti...

Gelecek sezon ne olursa olsun

Muslera
Bruma
Garry
Linnes
Tolga
Serdar
Ahmet
Carole
Sneijder
Eren
Sinan

Disindaki herkes ile yollar ayrilmali ve kadro Tudorun istegine gore 25 e tamamlanmali...

3-5-2 oynanacaksa defans hatti son 14 hafta

Ahmet - Chedjou/Serdar - Carole

Orta saha ise arkada 4 onlerinde Sneijder olmasi kaydiyla

Garry - Tolga - Josue - Linnes
Sneijder

Seklinde olmali

Garry ve Linnes git gel yapmali

Forvette

Eren - Bruma

dan olusmali

Kanatlardan iceri kat etmeyi birakip orta acmali ve Sneijder- Josue de Garry - Linnes ve Brumanin onune birakmali toplari

Once Josue yerine de Jong u oynatacaktimda yukaridaki yaziyi okuduktan sonra Josue de karar kildim, eger kosarsa veya kosacaksa tabiki...

Verstuurd vanaf mijn SM-N910F met Tapatalk

%100. Kupalar kazanırsa kazanan Galatasaray olacak. Kötü olursa ortada Dursun mursun kalmaz. Kazanan yine Galatasaray olacak.

İlk transfer Levent'i gönderip sportif direktör getirmek olmalı

Çok güzel bir analiz. Peki yönetim Tudor'a transfer yetkisi verecek mi? Yaşlılardan kurtulabilecek miyiz?

EN ÖNEMLİ SORU SELÇUK İNAN'I GÖNDEREBİLECEK MİYİZ!

Sezon sonunda Selçuk İnan'ın bileti kesilirse yönetime olan inancım artar samimiyetine güvenirim. Selçuk'un, Sabri'nin yanına göstermelik bir iki transfer yapar yaşlı ama yıldız futbolcu getirirlerse Tudor'a da yazık olur kariyeri başladığı gibi biter.

Ve yazının en önemli tespiti

"Galatasaray'a menajer çıkması emekli futbolcular gelmesin, yöneticilerin amca çocukları transfer yapmasın. Gerisi kolay."

bu leş kadroyla sene sonuna kadar fazla bir şey yapamaz.tudor için gerçek test önümüzdeki sezon olacak.seneye çöpleri temizleyip,genç ve dinamik bir kadro kurarsa başarılı olma şansı var.

Umarım sene sonunda yine küfürler eşliğinde istifası istenmez... Aynı masalları dejavu gibi tekrarlıyoruz. Hamza için neler söylendi, Riekering için de aynı, Tudor içinde aynıları söyleniyor. Taraftarların anlamadığı bu adamların çapları ne ki; adamların kapasitelerinin üstünde bişeyler istiyoruz... Tarık transferinden hala örnek almadık gibi görünüyor(Tarık'tan sonra artık dikiş tutturamadık). Umarım başarılı olur, çünkü bundan sonrasını düşünmek bile istemeyiz.

Biraz daha gerçekçi olmakta fayda var. Ve gerçekten dibe vurmuş durumdayız. Hem başkan, hem teknik heyet, hem futbolcu, hem taraftar, hem genel kurulun berbat bir haldeyiz. Ben hayatım boyunca bu kadar kötü bir dönem geçirdiğimizi hatırlamıyorum. Canaydın gördük, Polat gördük, Yarsuvat dönemi gördük ama böylesini hiç görmedik. O yüzden kesinlikle başarılı olmak zorundayız.

Cüneyt Tanman: "Kulüp içerisinden bir yöneticinin oğlu, Youtube'dan video izleyip Galatasaray'a futbolcu öneriyor"

Umarım sene sonunda yine küfürler eşliğinde istifası istenmez... Aynı masalları dejavu gibi tekrarlıyoruz. Hamza için neler söylendi, Riekering için de aynı, Tudor içinde aynıları söyleniyor. Taraftarların anlamadığı bu adamların çapları ne ki; adamların kapasitelerinin üstünde bişeyler istiyoruz... Tarık transferinden hala örnek almadık gibi görünüyor(Tarık'tan sonra artık dikiş tutturamadık). Umarım başarılı olur, çünkü bundan sonrasını düşünmek bile istemeyiz.

Biraz daha gerçekçi olmakta fayda var. Ve gerçekten dibe vurmuş durumdayız. Hem başkan, hem teknik heyet, hem futbolcu, hem taraftar, hem genel kurulun berbat bir haldeyiz. Ben hayatım boyunca bu kadar kötü bir dönem geçirdiğimizi hatırlamıyorum. Canaydın gördük, Polat gördük, Yarsuvat dönemi gördük ama böylesini hiç görmedik. O yüzden kesinlikle başarılı olmak zorundayız.

Bazı arkadaşlar bu sene şampiyonluk gitti seneye bakalım diyorlar.Seneye şampiyon falan olamayız o hikaye.Bu sene olduk olduk,olamadık geçmiş olsun 2019'u bekleriz.En azından ayakta kalabilmek için bu sene şampiyonluk şart.

Cüneyt Tanman: "Kulüp içerisinden bir yöneticinin oğlu, Youtube'dan video izleyip Galatasaray'a futbolcu öneriyor"
Kendi dönemindeki açıklamalarından sonra mümkünse ötmesin. Bu kulüpte görev almaya başlayan herkes anında kafayı yiyor. Bugün övülen Evren Turhan'ın falan da durumları farklı olmaz eğer göreve gelirlerse.

tapatalk

Kendi dönemindeki açıklamalarından sonra mümkünse ötmesin. Bu kulüpte görev almaya başlayan herkes anında kafayı yiyor. Bugün övülen Evren Turhan'ın falan da durumları farklı olmaz eğer göreve gelirlerse.

tapatalk

Aynen çünkü yönetimlere bağlı kalmak zorundasın,o da kafandakileri gerçeğe dönüştürme konusunda sıkıntı.

Takimda en cok kosa ve en cok pres yapan oyuncular kim?

Takimda pozisyon alma bilgisine sahip oyuncular kim?

Takimda en agrsif oyuncular kim?

Yazıda katıldığım ve katılmadığım kısımlar var.

Öncelikle katıldığım kısımları:
*Tolga ve Linnes'in Tudor tarafından çok etkin kullanılacağını düşünüyorum.
*Takımın değil ama ilk 11'inin koşmayan bir yapısı olduğu aşikar.
*Tudor'un elinde sihirli değnek olmadığını, takımı bir anda şaha kaldıramayacağı kısmı doğru.
*Tudor'dan tek beklentinin başarılı olması değil de sezon sonuna kadar futbol adına doğru hamleler yapması olması gerektiği de doğru.

Gelelim yanlışlara:
*Takımda koşmayan oyunculara örnek verilen oyunculardan Josue, form tuttuğu takdirde orta alanda Tolga ile birlikte hem pres yapar hem de tekniğiyle takımını ileri taşıyan isimlerden birisi olur, geçmişte de izledik bu yetenek ve azme sahip bir oyuncu.

*
Takımın koşmayan ama yetenekli oyuncular listesine zorla dahil edilen ismi Podolski, Podolski bu takımda fark yaratan, kilit açan bir oyuncu değil hiç de olmamıştır. Podolski Köln'de bile bireysel yetenek ile tek başına kilit açan maç alan bir adam değildi. Podolski'ye bu kadroda zorla şans vermek, yıldız oyuncu tribine sokmak doğru değildir, Galatasaray'ı geriye götürür.

*
Takımda kilit açan oyuncular kimler ? Yasin, Sneijder, Bruma ve belki henüz hiçbir numarasını göremediğimiz ama gelmeden önce Paok adına anahtar rolü üstlenen adam Gary Rodrigues. İki sezondur Galatasaray adına kilit açma rolünü bu oyunculardan başka kimse üstlenmiyor öyleyse Tudor takımını kurgulayacaksa bu oyuncular üzerinden kurgulayacaktır.

*
Galatasaray'ın mevcut kadrosunun topyekün koşamayacak bir kadro olduğunu söylemek yanlış. Takımda koşmayan adamlar "De Jong, Selçuk, Podolski, Sneijder, Sabri, Josue(kondisyon)" bu adamların kaçı genellikle aynı anda sahada oluyor? Genellikle 5 tanesi. Peki katkıları ne? Sneijder, Podolski'yi hariç tutarsak hiçbir şey. Öyleyse Galatasaray ilk 11'ini revize ederek koşmayan adam sayısını azaltmak ve daha koşan bir takım yapmak mümkün. Kanatlarda Yasin, Bruma, Rodrigues, Sinan hepsi de koşup pres yapabilecek oyuncular. Orta alanda Tolga ve belki maç eksiğini tamamlamış bir Josue hem pres yapıp hem de üretkenlik sağlayabilecek isimler. Beklerde Carole, Linnes ve hatta fit bir Cavanda ileri geri çok rahat gidip gelebilecek isimler. Stoperde Serdar, Semih, Ahmet, Chedjou koşu mesafesi yapabilecek isimler. Forvet hattında ise koşucu oyuncumuz yok, öyleyse hava hakimiyeti yüksek olanı oynatıp statik bir forvete sahip olacaksak bile en azından kafacı olanını tercih etmek ideal. Bütün bunlara baktığımızda Galatasaray'ın koşabilecek bir kadro yapısı var ama ilk 11'i yok. Bunu da hazırlamak ve takımı değiştirmek Tudor'un elinde.

Buraya hemen bir şerh düşeyim, bu saydığım oyuncular koş(-abilecek) oyuncular, Riekerink döneminde koştuklarını ben de pek görmedim. Bunun da temel sebebi takım üzerindeki adaletsiz forma dağıtımı ve disiplinsizliktir. Bir oyuncu takıma hiç bir katkısı olmadığı halde her maça ilk 11 başlar ve maç boyuncu hiçbir mücadele sergilemezse, bunu yapabilecek oyuncular da yapmaz. Tudor'dan temel beklentim bu disiplin ortamını sağlaması, disiplinli bir takımda Yasin, Bruma, Sinan falan koşmasınlar da görelim. Dolayısıyla disiplin olursa her şey olur.

Son düzenleme:
Hani gerçekten katılıyorum bu yazıya sene sonuna kadar çok birşey beklememek lazım sene sonu için sağlam bir sportif direktör ile yeni taze bambaşka bir kadro kurulmasından yanayım Garry-Linnes-Serdar-Tolga gibi mücadeleci oyunculardan kurulu bir kadro arada Sneijder gibi Ben Arfa gibi çok üst düzey yetenekli 1 handikap bırakılabilir

Ve bunlar yapılır isteği dorultusunda Tudor'un bir kadro kurulursa çok güzel günler bekliyor bizi buna inanıyorum renktaşlarım

Yorumlara baktığımda saçma sapan yorumlar.
Tudor takımı şampiyon yapamıyorsa gider bu kadar basit yok takımı kurmamış beklemek lazımmış vs vs

Gs beden eğitimi hocası takımı o kadar kötü oynatmasına rağmen 3. sıradayız
Formayı alanya spora giydir ligde ilk 4 içerisine girer. Ligde de çok ahım şahım oynayan takımda yok bu fırsat kaçmaz bunu değerlendiremeyen td gider

Geri
Üst Alt